Recenze kapesního počítače Dell Axim: fešák za skvělou cenu

Dlouho očekávaný Dell Axim se konečně objevil i u nás. Jeho největší předností je nízká cena a technologická vyspělost. V obsáhlé recenzi se s ním podrobně seznámíte. Na své si příjdou jak zkušení uživatelé, tak i naprostí nováčci.
Kapitoly článku

Technické vybavení

Konečně se dostáváme k tomu podstatnému – technickému vybavení. Nejdůležitějším prvkem je známý procesor Intel XScale na frekvenci 400 MHz, u slabšího modelu 300 MHz. Námi testovaný silnější model nabízí uživatelsky měnitelnou frekvenci procesoru, a to na 200 či 400 MHz. Není bez zajímavosti, že i při náročnějších procesech, jako čtení časopisu ve formátu PDF, mobilní internet či přehrávání videa, nebyl rozdíl v rychlosti téměř znát. Značný rozdíl ve výkonu odhalil až Pocket PC Benchmark, kde byl výkon podtaktovaného procesoru téměř vzorně poloviční. Bohužel nemám Axim k dispozici na tak dlouhou dobu, abych mohl odhalit dopad nižšího taktu procesoru na výdrž akumulátoru.

  
Vlevo výkon podtaktovaného procesoru na 200 Mhz, vpravo plná rychlost 400 MHz.

Druhým důležitým parametrem každého kapesního počítače je velikost integrované paměti. U dražšího modelu jde v pořadí ROM/RAM o 48/64 MB, u modelu slabšího jen o 32/32 MB. Pro PIM aplikace a elektronické dokumenty bohatě postačí zmíněných 32 MB a na druhou stranu, multimediálně založené uživatele 64 MB nenadchne. Právě proto mají oba Aximy dva paměťové sloty: Compact Flash a Secure Digital/Multimedia Card. Pozor, slot SD není typu SDIO, nepodporuje tedy rozšiřující zařízení o velikosti této karty, což je škoda. Dva sloty tedy nejsou zbytečné. SD slot může okupovat paměťová karta a CF karta rozšiřující. Jde o výborný krok Dellu, spousta i dražších přístrojů obsahuje jen jeden slot. V přístroji za dvanáct, respektive patnáct tisíc korun však nečekejte WiFi či Bluetooth. Zájemci o bezdrátový přenos dat však mohou sáhnout po přídavné Compact Flash kartě. Infraport je samozřejmostí, jeho dosah je zhruba jeden metr.

Příslušenství: svítící kolébka

Kolébka je vyvedena z leskle stříbrného kovu, který po chvíli užívání pokryje spousta otisků prstů, protože při vyjímání PDA musíte kolébku přidržet. Po připojení kapesního počítače se rozsvítí tmavě modrý nápis Dell. Elegantní. Kolébka obsahuje dvě pozice: první pro kapesní počítač a druhou pro dobíjení náhradního akumulátoru. Štěrbina pro odložení pera při práci se skrývá trochu neprakticky až za připojeným kapesním počítačem. Pracujete-li s PDA v kolébce, není nejpohodlnější neustále pero vytahovat zpoza PDA či zvedat ze stolu.

 
Kolébka je leskle stříbrná a plná otisků prstů. Pochválit musíme dlouhý USB kabel.

V krabici dále naleznete koženkový obal, který Axim perfektně ochrání při pádu. Jde o klasickou kapsu, horní překryv je však přichycen suchým zipem, který, jak všichni víme, se dříve nebo později „ochodí“. Věřím také, že by pouzdro mohlo být o ždibek menší.

  
Axim v pouzdře se stěží vleze do větší kapsy.

Softwarová výbava Dellu je velmi chudá. V krabici naleznete jen startovací CD Microsoftu se synchronizačním programem ActiveSync a Microsoft Outlook 2000. Na CD je ještě několik programů, většinou však jde jen o trial či shareware verze. Zatím chybí jakákoli lokalizace, ať už úplná či jen počeštění klávesnice. Dell ji – s neurčitým termínem – slibuje. 

Výborný kapesák za výbornou cenu

Dell Axim je velmi dobrý kapesní počítač. Za dobu testu jsem nenašel jediné větší negativum, které by mělo případné zájemce od koupě odradit. Řešíte otázku, zda-li se vyplatí sáhnout po dražším modelu? Vzhledem k v praxi nevýraznému rozdílu mezi 400 a 200 MHz si myslím, že je 300MHz procesor slabšího modelu plně dostačující. Rozdíl v ceně obou Aximů je 3500 Kč. Dokoupíte-li ke slabšímu modelu kolébku (1500 Kč), zbudou vám celé dva tisíce na paměťovou CF kartu o velikosti 128 MB (avšak ne u Dellu, kde je karta drahá). Cenou levnějšího modelu spustil Dell takovou malou cenovou válku, která by mohla přinutit ostatní výrobce snížit ceny a dopřát tak kapesní počítač mnohem většímu počtu uživatelů.

Plusy a mínusy

+ nízká cena
+ technologická vyspělost - dva paměťové sloty
+ hezký vzhled a dobré provedení...

- ...vyjma D-PDAu
- chybí čeština
- slot SD není SDIO

Ve zkratce

  • Kapesní počítač Dell Axim X5 400 (300)
  • Zdroj: Dell
  • Cena: 15 616 Kč (11 956 Kč)
  • Rozměry: 128 × 81 × 18 milimetrů
  • Hmotnost: 196 gramů
  • Operační systém: Pocket PC 2002
  • Procesor: Intel XScale 400 MHz (300 MHz)
  • Paměť: 64 MB RAM / 48 MB ROM (32 MB RAM / 32 MB ROM)
  • Displej: rozlišení 240 × 320, 65 536 barev
  • Rozšiřující sloty: Compact Flash Type II, Secure Digital /Multi Media Card
  • Komunikace: USB, IrDA
  • Akumulátor: 1440 mAh Li-Ion, výměnný

Témata článku: Dell, , , , , Počítač, Hezký vzhled, DEL, F +, První kapitola, Stařík, Mobilní internetování, Známý procesor, Plná rychlost, Kapesní počítač, Fešák,