Recenze kapesního počítače HP iPAQ 1915: líbivý prcek boduje!

HP iPAQ 1915 je nejmenším kapesním počítačem na platformě Pocket PC. Líbivý a svěží design, výborné dílenské zpracování a kvalitní displej předvídají úspěšnou budoucnost. Jak si obstojí v tvrdé konkurenci?
Kapitoly článku

Určitě jste už někde zahlédli fotografie kapesního počítače HP iPAQ 1915. Vsadím se, že jste si řekli, že jde jen o další PDA na platformě Pocket PC, jakých bylo, je a bude spousta. Dovolte mi, abych vás na následujících řádcích přesvědčil, že iPAQ 1915 je mnohem zajímavějším kapesním počítačem, než se na první pohled může zdát.

Kolibřích rozměrů

Kapesní počítače řady iPAQ již více jak dva roky (od modelu iPAQ 3630) nezměnily výrazně svou koncepci. Rozměry a celkové provedení se neustále opakuje. iPAQ 1915 se dokázal oprostit od zažitých tradic a přichází v úplně jiném kabátku. Menším, tenčím, elegantním. V předchozím odstavci jsem naťukl myšlenku, že vás zřejmě iPAQ z fotografií moc nenadchnul. Není se čemu divit, fotografie někdy lžou a v případě iPAQu lžou jako když tiskne. Plnou pravdu se dozvíte až ve chvíli, kdy iPAQ 1915 uchopíte do ruky.

Abychom nepřeháněli, iPAQ 1915 rozhodně nemůžeme řadit mezi nejmenší kapesní počítače, PDA na platformě Palm dosahují běžně rozměrů podobných, či dokonce menších než iPAQ 1915. Vezmeme-li v potaz jen platformu Pocket PC, stává se nové PDA od HP špičkou co se velikosti a hmotnosti týče. Praktickou zkušenost se nedá nahradit fotografiemi, přijměte alespoň srovnávací fotografie s novým iPAQem 5450, Aximem a Acerem n10.

  
Zleva: Dell Axim, Acer n10, iPAQ 1915.
    
iPAQ 1915 a Acer n10.
      
iPAQ 1915 a iPAQ 5450.


Zleva: FS Pocket Loox 600, iPAQ 5450, iPAQ 1915, Dell Axim, Acer n10

Tělo z matné stříbrné

Šasi kapesního počítače je vyvedeno jako obvykle v matně stříbrné, kterou doplňují leskle chromové prvky: D-PAD, tlačítko diktafonu a elegantní úzký pruh táhnoucí se po celém obvodu přístroje. Zpracování je již tradičně u všech iPAQů na velmi dobré úrovni. Části dobře lícují, dokonce ani tenká skořepina chránící baterii nevydá při stlačení hlásku. Budu-li teď na chvíli velmi šťouravým recenzentem, zmíním se o chrastícím tlačítku diktafonu. Z praktického hlediska nemá tato drobnost žádný význam. Jediný, kdo kapesním počítačem třese, je právě jen a pouze velmi šťouravý recenzent.

     
Stříbrná je mezi kapesními počítači oblíbená.

Exkurze po těle

Přední straně dominuje – jak bývá u kapesních počítačů zvykem – dotekový displej. Tomu se však budeme věnovat v další kapitole. Pod displejem jsou čtyři tlačítka pro rychlé spuštění kalendáře, kontaktů, pošty a návrat na Today obrazovku. Mezi klávesami je D-PAD, který se skládá ze dvou částí. Ovládací prstenec pro vychýlení do čtyř směrů je dobře zpracován, překlepy se nekonají. D-PAD však nelze mačkat stylusem. Uprostřed prstence je samostatné tlačítko Action. To je bohužel hodně zapuštěno pod úroveň prstence, jeho zmáčknutí musíte provést špičkou prstu nebo nehtem. Stlačení bříškem prstu není možné bez stlačení prstence.


S D-PADem si rozumí menší prsty.

Nad displejem přesně uprostřed horní hrany nalezneme tlačítko pro zapnutí PDA. Pod ním se ukrývá dvoubarevná dioda. Zeleným blikáním upozorňuje na událost, oranžová symbolizuje režim nabíjení.


Tlačítko pro zapnutí je poněkud nezvykle uprostřed.

Na spodní hraně PDA se nachází jen a pouze systémový konektor. Na levém boku je malý otvor pro soft-reset PDA. Marně budete hledat ovládací kolečko, či kolébkové tlačítko. Tyto užitečné prvky se iPAQům stále úspěšně vyhýbají - a je to škoda! V horní části levé hrany je již zmiňované tlačítko diktafonu a drobné okénko infraportu. Ale co je to v levém horním rohu? Poutko pro zavěšení PDA na krk či zápěstí.

  
Okénko infraportu, tlačítko diktafonu a poutko. Pověsíme svá PDA na krk?

V horní hraně iPAQu je konektor pro připojení sluchátek. Jde bohužel o Jack 2,5 milimetrů, nikoli mnohem rozšířenější Jack 3,5 milimetrů. iPAQ je standardně dodáván se sluchátky – tzv. pecky. Chcete-li je vyměnit za lepší, musíte užit redukci. Uprostřed se nachází slot Secure Digital / Multi Media Card s podporou přídavných zařízení (Secure Digital Input Output). V pravém horním rohu je šachta pro stylus. Ten na svém místě nedrží žádným mechanismem, stačí pouhé vytažení.


Horní hrana: Stylus, SD karta a výstup na sluchátka.

Stylus je to hezký, o tom žádná pochybnost. Musel však dodržet rozměry přístroje, což se odrazilo na délce a zejména tloušťce přístroje. Konec pera lze odšroubovat, zde se nalézá úzký hrot pro reset PDA. Tento rituál však můžete provést i hrotem, nemusíte nic šroubovat.

  
Hezký, ale mrňavý stylus.

Na pravé straně kapesního počítače se nachází jen posuvné tlačítko pro odjištění krytu baterie.

Zadní strana PDA je zajímavá především vyměnitelným akumulátorem. Jde o typ Li-Ion o kapacitě 900 mAh. Pod krytem vás může zaujmout drobný jazýček, který se stlačí při zavření krytu baterie. Nedovolí, abyste PDA zapnuli bez uzavřeného krytu.

  
Akumulátor jako u mobilu.

Že jste nenalezli zmínku o zdířce pro připojení síťového adaptéru? Nedivte se, připojuje se totiž přes systémový konektor. Abyste sebou nemuseli na cesty tahat synchronizační kabel, naleznete v krabici malou redukci.


Na spodní straně je jen systémový konektor.

Design kapesního počítače iPAQ 1915 se zkrátka povedl. Kapesní rozměry a dobré zpracování zanechávají dobrý pocit. Jaký je iPAQ 1915 zevnitř? Nahlédněte do druhé kapitoly.

Témata článku: HP, , , , , Prcek, Počítač, Mobilní internetování, Syté podání, Znalý uživatel, Bod, Kapesní počítač, HP iPAQ, Hudební nadšenec,