Recenze komunikátoru PalmOne Treo 650: z minulého století

Pro fanoušky společnosti PalmOne je komunikátor Treo 650 něco jako modla. Dlouho před zahájením prodeje byl – zejména v diskusních fórech – opěvován jako bezkonkurenčně nejlepší zařízení své třídy. Jsou však superlativy opravdu na místě?

Antény hned tak nevymřou

Na přední straně, kousíček nad logem výrobce najdete dvoubarevnou diodu, která svým blikáním v pravidelných intervalech upozorňuje na dostatek signálu mobilní sítě či na docházející energii v akumulátoru. Horní hrana Trea 650 nese kromě nepřehlédnutelné externí antény také tmavé okénko infračerveného portu, slot pro vložení paměťové karty SD (podporováno je také SDIO rozšíření pro komunikující karty) a malý šuplíček pro vložení SIM.

Málem bych zapomněl na přepínač hlasitého a tichého vyzváněcího režimu a na štěrbinu pro stylus. Ten je poměrně dostatečně dlouhý pro pohodlné používání a v komunikátoru je uchycen poměrně pevně. Jeho ztráta rozhodně nehrozí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vstup pro paměťovou kartu a SIM kartu na horní hraně • štěrbina pro stylus

Zatímco pravý bok přístroje ničím nepřekvapí, levý obsahuje kolébkové dvojtlačítko a potvrzovací klávesu. Také zde začínám mít neodbytný pocit, že uspořádáním a řešením tlačítek se vývojáři chtěli uživatelům pomstít. Jak jinak vysvětlit, že bez ohledu na právě spuštěnou aplikaci má toto boční kurzorové tlačítko na starost pouze změnu úrovně hlasitosti vyzváněcí melodie? K ničemu jinému jej nelze využít a samostatné tlačítko vedle něj slouží pouze k zachycení snímku ve vestavěné fotoaplikaci.

Klepněte pro větší obrázek Tlačítka na boku přístroje

Bytelný konektor

Spodní hrana tohoto komunikátoru obsahuje zdířku pro připojení dodávané osobní handsfree a na dnešní poměry až překvapivě velký systémový konektor. Ten slouží pro připojení cestovní nabíječky a synchronizačního USB kabelu. Nabíjet a synchronizovat současně není možné, při připojení USB kabelu se Treo pouze napájí, nikoli dobíjí. Určitě praktičtější i vzhlednější by bylo použití miniUSB konektoru, jaký známe například z lowendového kapesního počítače PalmOne Zire.

Klepněte pro větší obrázek Konektory ve spodní části

Jedinou podstatnou změnou na zadní straně nového modelu Treo 650 je malé vypouklé zrcátko umístěné vedle čočky digitálního fotoaparátu. Zcela nová je plastová skořepina kryjící slot pro akumulátor, který se u staršího modelu Treo 600 nedal vyměnit. Jednoduchá mřížka vyzváněcího reproduktoru zůstala beze změny, stejně jako pryžová záslepka konektoru pro připojení externí antény. Pod skořepinou vedle baterie se nachází tlačítko pro restart celého zařízení. Většinou je ale rychlejší i pohodlnější na několik okamžiků vyjmout baterii, než se hrotem dotekového pera snažit trefit do titěrného otvoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana • čočka fotoaparátu a mřížka reproduktoru

Výměnný lithium-iontový akumulátor má kapacitu 950 mAh a dokáže udržet zařízení v módu kapesního počítače až čtyři týdny běžné práce, v módu mobilního telefonu pak až 300 hodin v pohotovosti nebo až 150 minut aktivního hovoru. Dobití akumulátoru na plnou kapacitu trvalo něco málo přes tři hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt

V zakletí rychlosti

O překvapivě svižný běh operačního systému PalmOS 5.4.5 Garnet se stará výkonný procesor Intel PXA270 taktovaný na frekvenci 312 MHz. Ten má k dispozici dvaadvacet megabajtů uživatelem použitelné paměti, což v dnešní době není rozhodně mnoho a dokoupení rozšiřující paměťové karty se zřejmě nevyhnete. Pryč jsou totiž doby, kdy aplikace pro tento operační systém zabíraly pouhých několik desítek kilobajtů a osm megabajtů operační paměti bylo více než dost.

Konkurenční platformy dnes již běžně pracují s kapacitami o řád vyššími a je škoda, že palmOne nedal Treu 650 do vínku alespoň jednou tolik paměti. Rychlost běhu systému i aplikací je ale překvapivá. Ani starší model T600 nebyl žádný loudal, přestože měl dvakrát pomalejší procesor. Zde by se naopak konkurence mohla lecčemu přiučit.

Displej nového komunikátoru Treo 650 je také další velkou předností. Díky velkému rozlišení 320 × 320 obrazových bodů na poměrně malé úhlopříčce displeje je kresba nádherně jemná, okraje mezi jednotlivými body nejsou vůbec patrné. Displej je pochopitelně aktivní, je vyrobený technologií TFT a jeho překreslování je okamžité. Fotografie Treo 650 zobrazí v šestnáctibitové barevné hloubce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej na přímém světle

Podsvícení displeje je rovnoměrné a až překvapivě silné, rozhodně patří mezi nejlépe provedené ve své kategorií. Trošku kreditu ztrácí displej pouze na přímém slunečním světle, kde obraz znatelně žloutne a text je obtížně čitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je kvalitní, podsvícení silné 

S počítači mu to jde

Všechny kapesní počítače třídy Palm byly vždy dobře známé rychlou a bezproblémově řešenou synchronizací a nejinak je tomu také u tohoto modelu. Přímo v krabici najdete dvě CD s ovládací aplikací PalmOne Desktop ve verzích pro počítače s operačním systémem Windows 98 SE a novějším, nebo pro konkurenční MacOS X verze 1.2 a vyšší.

PalmOne Desktop je synchronizační aplikace, která má kromě komunikace se zařízením na starost také synchronizaci dat s organizačními programy na počítači, typicky s Microsoft Outlookem. Obsahuje však i vlastní prostředí pro správu a organizaci času, poznámek či úkolů, které přijde vhod tehdy, pokud Outlook nechcete či nemůžete použít. Při synchronizaci se provede záloha kapesního počítače včetně všech nainstalovaných aplikací, synchronizují se organizační databáze mezi počítačem a komunikátorem a přenesou se také videosekvence a fotografie. Při případné ztrátě dat tak můžete během několika okamžiků obnovit obsah komunikátoru do stavu, v jakém se nacházel při poslední synchronizaci.

Instalace palmOne Desktopu je snadná a bezproblémová. Přehledný instalátor se spustí automaticky po vložení CD do mechaniky a běžný průvodce vás provede celou instalací. Po jejím dokončení je doporučeno restartovat počítač a teprve poté je vhodně připojit komunikátor a stisknout synchronizační tlačítko na USB kabelu.

Přestože výrobce nedodává žádný softwarový nástroj pro Linux, na systému s jádrem 2.6.11 systém rozpoznal Treo ihned po připojení (bez nutnosti instalace ovladačů) díky modulu visor. Ten společně s modulem usbserial automaticky v systému namapuje porty komunikátoru (/dev/ttyUSB0 a /dev/ttyUSB1), které pak lze použít s jakoukoli kompatibilní aplikací. Například součástí desktopového prostředí Gnome je velmi povedený PalmApplet, uživatelé KDE ve svých menu zase určitě najdou graficky velmi pěkně vyvedenou aplikaci Kpilot.

Tip pro tápající: pokud po přípojení Trea do systému dojde k zavedení jaderných modulů a přesto nedojde k namapování portů, zkuste je vytvořit manuálně zadáním jednoduchých příkazů jako superuživatel root:
- mknod /dev/ttyUSB0 c 180 0
- mknod /dev/ttyUSB1 c 180 1

Kromě palmOne Desktopu najdete na cédéčku také několik aplikací určených jak pro komunikátor, tak i pro stolní počítač. Zaujal mne především hudební přehrávač RealPlayer, který zvládá i tolik oblíbené soubory MP3, tak i PDF prohlížeč pocházející přímo od společnosti Adobe. Ten se skládá ze dvou částí: samotného prohlížeče určeného pro komunikátor a konverzní PC aplikace. Překvapila mě, jak byla pomalá – loňské dvaadvacáté číslo časopisu Computer převáděl tento konvertor do verze vhodné pro komunikátor více než deset minut. To je opravdu hodně s ohledem na to, že procesor Pentium 4 taktovaný na frekvenci 3 GHz není žádný opozdilec.


V další kapitole se zaměříme na telefonování a psaní zpráv. Prověříme samozřejmě také e-mailový klient a podíváme se na webový prohlížeč

Témata článku: Blackberry 7290, Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, Komunikátor, Zbývající energie, Minulé století, Psion Series, Sto, Černá ovce, Vyzváněcí režim, Vypouklé zrcátko, Moderní displej, Min, Desktopové prostředí, Svižný běh, Dialogové okno, Původní design, Memos, Ostatní text, Velký přístroj, Leštěný hliník, Století, Softwarový nástroj, Palm Treo