Recenze Motoroly T720i: další véčko s foťáčkem

Je stylová, moderní, luxusní a barevná. Zaslouží si podobné přívlastky nejnovější mobil ze třídy rozklápěcích véček od Motoroly? Můžeme o Motorole T720i prohlásit, že je to dobrý telefon nebo Motorola tentokrát šlápla vedle?

Určitě si ještě pamatujete na pár let zpátky, kdy se u nás objevily první rozklápěcí mobily od Motoroly. Nesly původně označení StarTac. Po nějakém čase je vystřídal první mobil s označením „V“ a od té doby se všechny otvírací telefony označují jako véčka, a to nejen Motoroly, ale také mobily jiných značek.

Véčko nebo téčko

Podle výrobní filozofie Motoroly jsou véčka módní stylové telefony a mají vždy v názvu písmeno V. Pro manažery je určena řada Timeport, nejnižší třída mobilů Motorola pak nese označení Talkabout. Máme před sebou nejnovější véčko na trhu, ale zaběhlé koleje se změnily. Motorola totiž toto véčko neoznačila písmenem V, ale T – stejně jako předchozí model T720. Je to možná kvůli vyšším rozměrům, které jsou v porovnání s klasickými véčky typu V.60 nebo V.66 o poznání vyšší; a nebo je to úplně jinak. Prostě si zvykneme, že véčka jsou už i téčka…


Článek je hodně dlouhý, proto jsme ho rozdělili do čtyř kapitol. Jejich seznam najdete vždy na začátku článku, přičemž na konci kapitoly můžete kliknout na další. Pokud si článek chcete přečíst nerozdělený, klikněte na naši textovou verzi.

Mohlo by se zdát, že Motorola T720i je nástupcem předchozího modelu T720, podle oficiálního stanoviska Motoroly tomu ale tak není. Motorola ale zvolila bohužel trošku nevhodné označení, které přímo svádí k souvislostem. Navíc jsou oba mobily funkčně téměř totožné a tak je vzájemně v této recenzi stejně budeme porovnávat.

 

 
Véčko je docela malé.

Stříbrný krasavec

Motorola T720i je na první pohled luxusní mobil. Patří do třídy tzv. „velkých véček“. Takto si v redakci označujeme mobily, které jsou otevírací, ale od „běžných“ véček typu Motorol V.66 a nižších se liší většími rozměry. Do stejné kategorie patří ještě například Panasonic GD87 nebo Samsung Q200. T720i střídá na svém plastovém těle odstíny matného a lesklého stříbra. Přední kryt, který je výměnný, má na sobě stylové logo Motoroly a také ještě jeden důležitý symbol – tři oranžové stylizované čtverečky vpravo dole pod externím displejem. Právě ty na první pohled naznačují, že máte před sebou Motorolu T720i a ne T720, protože jinak jsou oba mobily na první pohled nerozeznatelné.

Moderní véčko samozřejmě musí mít dva displeje. Doufám, že už jsou nenávratně pryč doby, kdy jsme u véček při příchozím hovoru nevěděli, kdo právě volá, dokud jsme telefon neotevřeli. Právě k tomu slouží u véček externí neboli vnější displej. V případě Motoroly T720i je bíle podsvětlený a má k dispozici jeden textový informativní řádek a jeden stavový pruh na ikony. Ikony naznačují stav nabití baterie a sílu signálu. Na informativním řádku uvidíte údaje o přijatých či zmeškaných hovorech, upozornění na nové SMS apod. Standardně je na displeji zobrazeno datum a čas, můžete si pouze vybrat v jakém formátu bude zobrazeno datum.

Konstrukce s drobnými muškami

Na jednom z předchozích véček - Motorole V.60 – bylo na malém displeji možné rovnou číst nové textovky bez toho, aniž by bylo nutné mobil otevírat. Je škoda, že zrovna na tuto užitečnou vlastnost se zapomnělo u tohoto modelu. Podle mě je to docela užitečné. U zavřeného telefonu navíc nelze bočními tlačítky ani změnit vyzváněcí profil (slouží pouze k regulaci hlasitosti reproduktoru při vyzvánění a hovoru) a to už považuji za velký nedostatek.

Rozvírací konstrukce má jednu velkou výhodu – mnoho uživatelů totiž vyžaduje na svém mobilu co největší displej a klávesnici, na které se mu bude dobře psát (takže pochopitelně s dostatečně velkými klávesami), ale spíše menší rozměry. Na takový  protichůdný požadavek jsou ideální pouze véčka a další podobně rozvírací telefony.

   

 Variace na téma kloub

Mobil „na otevírání“ s sebou ale zároveň může nést jedno riziko – kloub, který spojuje obě části přístroje nemusí být vždy nejpevnější a tak se po čase může mobil nejen velmi rozvrzat, ale oba díly se začít viklat. Motorola T720i sice po pár týdnech používání zatím drží, v otevřením stavu je pevná a obě části se od sebe nepohnou, ovšem v zavřeném stavu je už malá vůle mezi oběma díly znát. To ale byla již od začátku, takže snad ve stejném stavu zůstane i po několika měsících používání. Každopádně kloub véčka jde udělat ještě pevnější, viz například mobily od Samsung.

Kdy se ztratí anténa?

U plastového mobilu s výměnným krytem se musí počítat s nějakým tím „vrznutím“. U T720i kupodivu ani tak nevrže výměnný kryt jako spíš zadní část, pod kterou se ukrývá baterie. Není to ale příliš výrazné; držíte-li mobil „něžně“, vrzání se téměř neprojeví. Když už jsme narazili na baterii, i v ní je jeden z rozdílů oproti modelu T720. V balení T720i se totiž standardně dodává silnější baterie, takže má „íčko“ o něco vyšší výdrž, která by měla při běžném používání (několik minut hovoru a SMS denně) být zhruba čtyři, což je na barevný displej slušné.

Ačkoliv by véčkům určitě slušela integrovaná anténa, notoričtí hypochondři, kteří na každém mobilu zkoumají úroveň SAR mohou být u véček klidnější. Při telefonování totiž anténu odstíníte horním odklápěcím krytem, takže do hlavy proniká minimum záření.

 

 
Zadní strana mobilu a sejmutý zadní kryt

Témata článku: Motorola, , Motorola T720, Motorola T720i, Nokia 6310i, Nokia 7650, Panasonic GD87, Samsung Q200, Sharp GX13, Rozvírací konstrukce, Téčko, Úsporné opatření, Motorol, Motor, F +,