Recenze PDA iPAQ h2210: v malém těle velký duch

Rodina kapesních počítačů iPAQ se po krátkém čase opět rozrostla o nového člena. A vězte, že ne ledajakého! iPAQ h2210 má všechny předpoklady pro úspěšnou kariéru. Více v této rozsáhlé recenzi.
Kapitoly článku

Displej: kdy bude vyšší rozlišení?

Po technické stránce jsou displeje kapesních počítačů na platformě Microsoftu stále stejné. S rozlišením 240 × 320 obrazových bodů máme tu čest už od prvních PDA, tedy několik let. Dle mého názoru pomohly prosazení kapesních počítačů Microsoftu právě lepší displeje. Konkurence s PalmOS běžně nabízí 320 × 320 obrazových bodů a je na čase, aby se zlepšovalo i na platformě Windows Mobile. Hewlett-Packard považuji za tahouna této platformy a právě on by měl přijít s lepším displejem. Vývoj v oblasti barevné hloubky se již zastavil, ostatně, 65 536 barev je plně dostačující a na rozdíl od rozlišení nevidím důvod v tomto směru něco zlepšovat.

Displej iPAQu h5450 je přeci jen jasnější

Displeje iPAQů nikdy nezklamaly svou kvalitou, zejména sytostí barev a kontrastem. iPAQ h2210 se může pochlubit rovnoměrným a intenzivním podsvícením (není však tak intenzivní, jako u iPAQu h5450). Intenzitu lze nastavit velmi jemně, na přímém slunci oceníte nejvyšší stupeň, který omezí odlesky okolí. V úplné tmě je požehnáním pro vaše oči zase podsvícení nejslabší. iPAQ nedisponuje čidlem pro automatickou úpravu jasu v závislosti na okolním světle.

iPAQ disponuje jednoduchou utilitkou CleaType Tuner. Jednoduchým posuvníkem nastavíte, s jakou intenzitou má být technologie ClearType použita.

Příslušenství: Kolébka a pouzdro

I periferie kapesních počítačů mohou překvapit. V případě iPAQu se poprvé setkáváme s pozicí pro nabíjení náhradní baterie. Abyste poznali, kdy je baterie nabita, nechybí malá kontrolní dioda. Prostor pro náhradní baterii je tvořen prodlouženým plastem, o který se opírá iPAQ. Při vytahování iPAQu z kolébky si díky tomuto plastovému „baťůžku“ vystačíte jen s jednou rukou. Zamrzí absence otvoru pro odložení pera, neustálé zvedání ze stolu není nejpříjemnější.

   

Hezká synchronizační kolébka s pozicí pro nabíjení náhradní baterie

Kapesní počítače jsou od toho, aby nám dělaly společnost téměř všude. Jde však o choulostivá zařízení, která si zaslouží pečlivou ochranu, a tu obstarávají ochranná pouzdra. iPAQ h2210 je chráněn pouzdrem tvořeným tvrdou textilií. Pruh této textilie je přehnut a po stranách spojen pružnými gumami, díky kterým padne pouzdro jako ulité. Při vytahování je třeba uchopit iPAQ po stranách. Pouzdro se mi líbí, působí mladým, sportovním dojmem. Ve vyšší společnosti s ním však parádu neuděláte.

    

   

Ochranné pouzdro působí spíše sportovním dojmem

Softwarová výbava

iPAQ je již od výrobce vybaven několika velmi užitečnými programy, které u konkurence nenajdete.
iPAQ Backup: Jde o výborný a rychlý program pro zálohu důležitých dat a informací v PDA. Můžete zálohovat jen data PIM aplikací, registr, nebo třeba celou paměť RAM. Záloha může být provedena na paměťovou kartu či do iPAQ File store, což je oblast volné Flash paměti (u iPAQu h2210 jen necelé 4 MB). Záloha i obnovení zálohy probíhá přímo v PDA, což usnadňuje a urychluje použití. A co víc, program může provádět automatické zálohy bez zásahu uživatele v zadaných intervalech.

  

iPAQ Image Viewer: Jednoduchý prohlížeč obrázků. Nedisponuje funkcemi editace obrazu a svou rychlostí také nevyniká. Pro občasné prohlížení však bohatě postačuje a předčí i aplikaci Pictures od Microsoftu, která je standardně dodávána s Windows Media 2003.

  

Nevo: Oblíbený program, který z vašeho PDA učiní univerzální dálkový ovladač jakékoli domácí elektroniky. Prostředí Neva je hezké a jednoduché. Můžete si vytvořit více virtuálních místností i více uživatelských profilů. V prvních krocích vybíráte, jaký druh zařízení chcete ovládat. Pak přichází na řadu „učení“ příkazů či sekvencí příkazů z originálního dálkového ovladače. Na jedno tlačítko tak můžete aktivovat víc spotřebičů, což oceníte například u domácího kina. Abyste nemuseli při každém úkonu vytahovat stylus, můžete využít hardwarových tlačítek. Ovládání i celková práce s programem je velmi příjemná a iPAQ je jako dálkový ovladač prudce návyková věc.

  

     

Sunnysoft InterWrite 8,0: Kompletní čeština, počeštění klávesnice i prostředí operačního systému.

Vyvážený kapesní počítač

iPAQ h2210 je dobře vyvážený kapesní počítač, u kterého mi nic nechybí (CF slot, Bluetooth) ale ani nic nepřebývá (třeba Wi-Fi). Takto vyváženou konfigurací se iPAQ jistě zavděčí nejednomu uživateli. Radost udělají malé rozměry a zejména nový operační systém Windows Mobile 2003. iPAQ h2210 se zkrátka povedl.

+ rozměry a hmotnost
+ zpracování Bluetooth
+ dva sloty
+ softwarová výbava
+ výdrž baterie
+ kvalitní D-PAD

- plastové šasi
- absence tlačítka pro diktafon

Kapesní počítač HP iPAQ h2210
Výrobce: Hewlett-Packard
Web: www.hp.cz
Platforma: Windows Media 2003
Cena: 19 440 Kč vč. DPH
Rozměry: 115 × 76 × 15 mm
Hmotnost: 144 g
Procesor: Intel XScale PXA255 400 MHz
Paměť RAM/ROM: 57 MB/32 MB
Paměťové sloty: Secure Digital (SDIO)/ Multi Media Card, Compact Flash Type II
Displej: 240 × 320 pixelů, 65 536 barev
Komunikace: IrDA, Bluetooth, USB
Příslušenství: Ochranné pouzdro, synchronizační kolébka, plná lokalizace

Témata článku: , , , Zbytečné plýtvání, Velký, PDA, Rozšiřující modul, Malé překvapení, Požehnání, Duch, Jediná nevýhoda