Recenze: se SIM kartou na věčné časy

Každý majitel mobilu ví, že práce s kartou SIM v telefonu je dost obtížná a zdlouhavá. Existuje ale jednoduchá cesta, při které si nepřivodíte několik akutních plyskýřů a (nejen) telefonní seznam přepíšete rychlostí blesku…

Rychle a jednoduše

Pro rychlou obsluhu čipových karet, mezi něž karta SIM patří, jsou určena zařízení, nazývaná čtečky. Do čtečky jednoduše strčíte svou kartu SIM a vše je připraveno pro přenos informací. Samotná čtečka by vám ale byla k ničemu bez obslužného programu, který informace z čtečky zpracovává a umožní vám s daty provádět řadu činností. Jedním z nejpovedenějších takových sestav čtečka – program je SIMCom.

Čtečka SIM karet v celé své kráse...

SIMCom je vlastně program pro kompletní správu karet SIM spolu s ním najdete v balíčku také čtečku a propojovací kabely. Taková sestava poslouží nejen k záloze dat na kartě SIM, ale třeba i při pořízení nové karty, na kterou můžete během chvilky obnovit aktuální údaje atd.

Instalací k úspěchu

Ze všeho nejdříve je nutné nainstalovat příslušný program pro obsluhu čtečky. Teprve po instalaci programu SIMCom z cédéčka připojte čtečku k počítači, který by při tom měl být vypnutý. Čtečka je napájena z kulatého portu PS/2 pro klávesnici, proto si s připojováním kabelů pohrajete trochu víc, než bývá obvyklé.

Existuje několik druhů čteček, a můžeme je rozdělit hned podle několika kritérií. Například podle možností operací, velikosti zařízení, způsobu zastrkávání čipových karet a podobně. Rozdělením se ale nebudeme zabývat. Čtečka SIMCom je zajímavá právě způsobem zastrkávání karet SIM do čtecí mechaniky.

Když jsem měl čtečku poprvé v ruce, přemýšlel jsem, jak se do ní „strká“ karta SIM, protože v balíčku byla pouze čtečka, kabely, návod s cédéčkem a jakási plastová karta se čtvercovým okénkem, do něhož ale na první pohled nebylo možné kartu SIM nijak uchytit. První pohled byl ale klamný; čtvercový výřez karty je totiž ze spodu chráněn pružnou blánou, pod níž se skrývá tvar přesně kopírující kartu. Do něj se „simka“ zastrčí, takže pak ze čtvercového otvoru vykukuje pouze potřebná čipová část karty. To je důmyslné.

Pokud spustíte program, objeví se vám přehledné okno s nejdůležitějšími údaji. Pak už stačí pouze vložit do čtečky kartu SIM a z ní se vám automaticky načtou dostupná data o vaší kartě která můžete měnit. V záložce telefonní seznam najdete výčet všech uložených čísel včetně pevné volby či servisních a posledně volaných čísel; všechny skupiny je možné samozřejmě editovat. V položce zprávy uvidíte přehled textových zpráv uložených na kartě. Program samozřejmě neumí textovky přímo odesílat, můžete je ale vytvořit, uložit a poté odeslat přímo z mobilu. Pochopitelně umí SIMCom také měnit, aktivovat nebo vypínat bezpečnostní kódy.

Pod pokličkou

Za třešničku na dortu považuji možnost shlédnutí historii práce se SIM Toolkitem a tři velmi důležité funkce – zálohování, kopírování a obnovení karty SIM. Zálohovat nemusíte jednotlivé položky postupně, program si zapamatuje veškeré údaje z karty pěkně pohromadě. Libovolné údaje o vaší kartě si můžete také přímo vytisknout.

Pohled pod pokličku SIM Toolkitu - přehledně vidíte, na jaká čísla a v jaké formátu se informační textovky odesílají.

Takže, nemá-li váš mobil vnitřní paměť na telefonní čísla a třeba kontakty z Outlooku, které je možné synchronizovat přímo do mobilu, a jste tedy odkázáni pouze na paměť karty SIM, nezapomínejte na čtečky. O údaje na kartě SIM můžete snadno přijít a nebudete-li mít jejich zálohu, nemusíte tyto údaje už nikdy získat. Čtečka je prostě dobrá věc.

Ve zkratce

  • Čtečka karet SIM a program pro editaci SIMCom
  • Zdroj: E-Media
  • Web: www.simcom.cz
  • Cena: přibližně 2 500 Kč
  • Určeno pro načítání dat ze všech typů karet SIM
Diskuze (14) Další článek: Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Ericssonu T39m

Témata článku: , , SIM kart, Plastová karta, Karta, Čtvercový výřez, Čas