Recenze sluchátka Aligator BT- 03

Otestovali jsme pro vás bluetoothové sluchátko netradiční konstrukce. Jeho hlavní předností je nízká cena a bezproblémové vytáčení pomocí hlasových jmenovek.

V nabídce distributora mobilního příslušenství Aligator se nedávno objevilo zajímavé bluetoothové sluchátko za cenu okolo dvou tisíc korun. Nese označení Aligator BT-03, i když na sluchátku samotném naleznete pouze nápis HuiQiao.

Balení leccos napoví

Již samotné balení se sluchátkem vzbuzuje příjemný pocit dobře odvedené práce. Na rozdíl od konkurenčních balení je krabice pevná, potažená látkou a uzavíratelná pomocí dvojice magnetů. Zpracování sluchátka je však již o něco horší. Při opatrném promačkání zaručeně uslyšíte vrzavé zvuky. Barevné provedení sluchátka využívá oblíbené kombinace černé metalízy se stříbrnými prvky. Výčet barevných doplňků uzavírá šedá gumová část na masivní sponě.

  
Baterie je ukrytá v mohutném těle spony

Po konstrukční stránce je sluchátko podobné modelu B-Speech Elect, neboť má rovněž baterii typu Li-Pol ukrytou v těle spony. Spona je proto opravdu velká a výrazně znesnadňuje nasazování sluchátka. Jednou rukou je téměř nemožné sluchátko rychle nasadit, což vám možná bude vadit zejména při používání v autě. Pokud se vám však tato operace povede, sluchátko i přes větší rozměry za uchem ani nepocítíte, váha je skutečně dobře rozložena. Při prudkých pohybech hlavy má však tendenci se drobně odchlipovat.

Zvolte správnou stranu

Spona sluchátka je usazena v otočném kloubu. Stranu, na které budete sluchátko nosit, tak jednoduše můžete změnit pouhým otočením spony kolem její osy. Vnitřní část spony je vyrobena z gumy, díky níž je spona pružná a za uchem netlačí.

Přední straně sluchátka vévodí systémová dioda o velikosti zrnka kávy. Můžete si být jisti, že nikdo v okolí její poblikávání nepřehlédne. Zadní straně naopak dominuje mohutný výstupek s otvory reproduktoru. Z jeho výšky můžete mít zprvu obavy, ale při nasazení na uchu o něm nebudete ani vědět.

 
Tlačítka hlasitosti a drobné tlačítko pro zapnutí sluchátka


Jednou z předností sluchátka je jeho rychlé nabíjení. I když výrobce udává rozmezí třiceti minut až dvou hodin k plnému nabití, moje zkušenosti s nabíjením jsou okolo 45 minut až hodiny. Daní za bleskové nabití je však poměrně krátká doba provozu, a to asi tři hodiny hovoru.

Ovládejte s citem

Ovládání sluchátka je intuitivní. Na horním hřbetu naleznete dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, na spodní straně miniaturní tlačítko pro zapnutí/vypnutí a spárování. Vytáčení i příjem hovoru zastane dostatečně velké tlačítko ukryté ve stříbrné ploše na čelní straně. Všechna tlačítka jsou snadno nahmatatelná, i když připomínky mám k umístění tlačítka pro zapínání. Jelikož je přímo pod tlačítky hlasitosti, často jej nechtěně stisknete. Palcem se totiž opíráte právě o něj a delší stisk znamená konec hovoru a vypnutí sluchátka.

  
Součástí balení je také autonabíječka

Distributor zaslouží velkou pochvalu za přehledný český návod, který i úplného začátečníka  úspěšně provede celým procesem párování. Komunikace s telefonem je bezproblémová.

Pohodlné vytáčení hlasem

Během hovoru mě překvapila hlasitost pípání při nastavení maximální hlasitosti, kdy sluchátko právě pípáním dává najevo, že více už zesílit nelze. Pípání je tak hlasité, že automaticky po sluchátku sáhnete a budete jej chtít sundat z obav o váš sluch.

Kvalita hovoru je čistá a dostatečně hlasitá, i když druhá strana hovoru nejspíš vytuší, že nemluvíte přímo do telefonu. Vytáčení pomocí hlasových jmenovek fungovalo zcela bez problémů, za což zaslouží sluchátko další pochvalu.

S dosahem už to tak slavné není. Musíte počítat s výraznou ztrátou kvality zvuku, i když se vzdálíte jen na šest metrů. Záleží však také na použitém telefonu. Stařičký Ericsson T39m nedosahoval takových vzdáleností jako nejnovější Motorola V80, která se sluchátkem spolupracovala mnohem lépe. Také citlivost vůči natočení hlavy byla u sluchátka výrazná, a proto jej můžeme doporučit především pro používání v bezprostřední blízkosti.

Co na něj říkám?

Sluchátko Aligator BT-03 během testování předvedlo průměrné výkony, kterým odpovídá i jeho cena. Ta se pohybuje kolem dvou tisíc včetně přiložené autonabíječky. Sluchátko lze samozřejmě použít s jakýmkoli telefonem s Bluetooth.

Parametry

Hmotnost: 22 g
Dosah: 5-10 m
Provozní doba: 3 hod
Pohotovostní doba: 120 hod
Baterie: Li-Pol, 170 mAh
Podporované profily: Handsfree, Headset

Sluchátko Aligator BT-03
Zapůjčil: Adart Computers
Web: www.aligator.cz
Cena: 1 999 Kč 

Diskuze (3) Další článek: Můj mobil: Motorola V300

Témata článku: Aligator, , , Ericsson T39m, Motorola V80, A/B, Sluch, Aligátor, Ali,