VYZKOUŠENO: Sony WF-SP800N jsou pohodlné bezdráty na sport s ANC a dlouhou výdrží

Sony v květnu uvedlo nová sportovní zcela bezdrátová sluchátka WF-SP800N. Model navazuje na dva roky starého předchůdce WF-SP700N, proti kterému vylepšuje zejména ergonomii a výdrž na baterii. Na výběr je trojice barev – bílá, černá, modrá – my jsme si mohli vyzkoušet poslední jmenovanou.

Koncept sluchátek zůstává stejný, jde o zcela bezdrátové mušle, které se pro nabíjení ukládají do krabičky. Ta se proti minulému modelu výrazně zvětšila a změnila tvar. Místo oblázku s víceméně čtvercovým půdorysem tu máme vyšší a užší pouzdro protáhlého tvaru. Krabička i sluchátka jsou vyrobena z hladkého matného plastu. Proti lesklým povrchům mají výhodu, že na nich hned není vidět každý škrábanec, a přesto nepůsobí lacině.

Typově patří sluchátka mezi špunty, mušle jsou spíše menších rozměrů, ale s hlubším profilem. Přesto netrčí z ucha jako třeba levnější model WF-XB700 (recenze zde). Hlavní výhodou je odolnost proti vodě a prachu podle stupně krytí IP55. Sluchátka jsou určena pro venkovní sportování, nevadí jim pot, prašnější prostředí a klidně s nimi můžete i zmoknout. Na plavání a delší potápění ale určena nejsou, pro tento účel má Sony vyšší model WF-SP900.

Více basů a ANC

Sluchátka drží v uchu pevně a přitom netlačí. To je velká výhoda, protože jejich výdrž, o které bude řeč dále, je předurčuje k dlouhému nošení v kuse. Na výběr jsou čtyři velikosti silikonových náušníků a dvě velikosti nožky ze stejného materiálu. Jejich oblouk se zapře o ušní boltec a sluchátka tak nevypadnou ani při prudších pohybech, tanci nebo běhu. Každá z mušlí váží přibližně 10 gramů, dobíjecí pouzdro potom 60 gramů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samotné špunty jsou poměrně drobné, dobíjecí krabička patří k těm větším

Sony použilo 6mm dynamické měniče, což je stejný rozměr jako u vlajkových sluchátek WF-1000XM3. Sportovní sluchátka mají známou nálepku Extra Bass, jejich naladění je tedy takové, že preferuje nízkofrekvenční zvuk. Hodí se pro přehrávání moderní, popové, taneční a tvrdší rockové hudby. Naproti tomu akustickou muziku nebo klasiku bychom asi raději pouštěli na jiném modelu.

Proti WF-1000XM3 je zvuk je spíše uzavřený než prostorový, ale sluchátka podporují také speciální formát 360 Reality Audio, který používá například služba Tidal. Maximální hlasitost je dostatečná, ale existují i modely, které si můžete „osolit“ více. Probarvené basy mohou v některých typech skladeb zastínit spíše plytké středy. Celkově jsou sluchátka naladěna spíš moderně než analyticky a zvukově reprezentují slušnou střední třídu. Podporují kodeky SBC a AAC, kvalita přehrávání je u obou srovnatelná.

Bonusem jsou funkce, které se také čím dál častěji do střední třídy dostávají – aktivní potlačení hluku (ANC) a tzv. ambientní režim neboli mód propustnosti. Zatímco ANC není rozhodně tak účinné jako u vlajkového modelu WF-1000XM3, míru „propustnosti“ okolního zvuku v ambientním módu můžete regulovat pomocí aplikace a rozhodně přispívá například k lepší ostražitosti při chůzi po ulici.

Přizpůsobení pomocí aplikace

Aplikace Headphone Connect je důležitou složkou celkového zážitku se sluchátky. Můžete si v ní pomocí ekvalizéru upravit nastavení výšek, středů a basů v několika přednastavených profilech, nebo si přizpůsobit ovládání každého ze sluchátek. Obě mušle mají na vnější straně lesklou plošku, která slouží jako dotykový touchpad. Zde můžete přeskakovat skladby, pauzovat je, přepínat mezi potlačením hluku a ambientem nebo ovládat hlasového asistenta či hlasitost přehrávání. Plošky reagují na jednoduché, dvojité a trojité poklepání, nebo podržení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Sony Headphone Connect

Zajímavou funkcí je tzv. Quick Attention (rychlá pozornost), kdy podržením prstu na sluchátku zcela ztišíte hudbu, abyste mohli komunikovat s osobou v blízkosti bez nutnosti vyndávat sluchátka z uší. Ploška se ale musí celou dobu držet, a tak pro delší konverzaci je vhodnější skladu klasicky zapauzovat. Adaptivní nastavení zvuku zase pozná, v jakém prostředí se nacházíte a podle toho např. v kanceláři zapne ANC, při běhu zesílí basy, na ulici aktivuje ambientní režim.

Sluchátka lze používat také k vyřizování telefonických hovorů. Druhá strana nás po celou dobu slyšela zřetelně, a to ve vnitřním i venkovním prostředí. Výhodou je, že sluchátka nejsou vzájemně v postavení Master-Slave, obě se připojují přímo přes Bluetooth 5.0 k telefonu. Volat tak lze pouze s jedním sluchátkem (jako v dobách mono bondovek), druhé se mezitím může dobíjet v pouzdře.

Opravdu dlouhá výdrž

Telefonní hovor vybíjí sluchátka více než poslech hudby a na jedno nabití vydrží maximálně 8 hodin. Muzika se zapnutým ANC znamená výdrž necelých 9 hodin, bez potlačení hluku se poslech prodlužuje až na 12 hodin, což je mezi zcela bezdrátovými sluchátky vynikající hodnota. Údaje o výdrži se vždy vztahují k poslechu na zhruba střední hlasitost, při vyšším „volume“ doba poslechu klesá.

Sluchátka se dobíjejí po vložení do pouzdra, kde drží pomocí tří drobných magnetických pinů. 10 minut v pouzdře stačí na hodinu poslechu bez ANC, pro doplnění celé kapacity sluchátek je ale potřeba nechat je v krabičce zhruba 2,5 hodiny. Samotné pouzdro se nabíjí asi tři hodiny, a to pouze pomocí USB-C kabelu, bezdrátové dobíjení není podporováno.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prodejní krabička a obsah balení

Sony WF-SP800N jsou zaměřena na sportovce, proto nám vůbec nevadí, že preferují basové zabarvení. Maximální hlasitost by ale mohla být vyšší. Obrovským plusem je pohodlná konstrukce, která ani při několikahodinovém nošení netlačí v uchu, a dobrá stabilita. Výdrž zhruba 12 hodin na jedno nabití (při vypnutém ANC) je vynikající hodnota. Škoda je chybějícího NFC pro usnadnění párování a líbilo by se nám, kdyby se pouzdro mohlo dobíjet i bezdrátově. Sluchátka se na českém trhu začala prodávat se sebevědomou cenovkou 5 500 Kč, nyní je lze ale u některých prodejců zakoupit i za 4 200 Kč.

Plusy:

  • vydařený vzhled mušlí
  • pohodlné a stabilní v uchu
  • odolnost proti vodě a prachu
  • dobré zvukové podání moderní hudby
  • užitečný ambientní režim
  • dlouhá výdrž na jedno nabití

Minusy:

  • větší rozměry pouzdra
  • ANC není tolik účinné
  • chybí NFC
  • pouzdro se nenabíjí bezdrátově
  • původní poněkud ambiciózní cenovka
Diskuze (2) Další článek: Instagram obsahoval chybu. Pomocí škodlivého obrázku šlo ukrást cizí účet

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , , Vyřizování, Son, Krabička, Pouzdro, SBC, AAC, Headphone Connect, Extra bass, Proba, Sony Headphone Connect, Zabarvení, Nova Sport, Dlouhá výdrž, Stabilita