RegistrElektroniky: tenhle mobil patří mně!

Vyzkoušeli jsme nový RegistrElektroniky. Bezplatná služba má pomoci spotřebitelům v ochraně vlastnictví elektronických hraček a jejich nalezení.

Do České republiky dorazila nová služby umožňující registraci elektroniky a prověřování, zda ten či onen kousek hardware náhodou někdo nepostrádá. Při nákupech z druhé ruky si tak teoreticky můžete prověřit, zda nejde o kradené zboží. V praxi bude pochopitelně záležet na tom, kolik lidí své elektronické přístroje zaregistruje. Službu najdete na adrese RegistrElektroniky.cz, funguje teprve od srpna, takže je zatím v počátečním stádiu. Globálně sídlí na adrese RegisterOfElektronics.com.

Jak už jsem nastínil, jedná se o databázi elektroniky, která má spotřebitelům pomoci v ochraně vlastnictví elektronických přístrojů i v případě odcizení a pomoci k jejich nalezení. Myšlenka projektu je následující - při odcizení přístroje, který je zde registrován, je tento přístroj složité prodat z důvodu jednoduchého dohledání původního majitele. Registrace je bezplatná a anonymní.

Při koupi z druhé ruky důvěřuj, ale prověřuj

Registrovaným přístrojem je elektronické zařízení (např. mobilní telefon, GPS navigace, fotoaparát, tablet, PC, notebook, herní konsole, autorádia aj.), které uživatel prostřednictvím svého příspěvku registruje na webové stránce za účelem zveřejnění příslušných informací. Konkrétně při registrování mobilu je třeba zadat jeho EMEI a následně do systému nahrát fotografie dokazující vaše vlastnictví. Tedy ideálně záruční list a mobil s viditelným výrobním číslem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní stránka webu • důkazní fotografie prokazující vaše vlastnictví nutná při registraci mobilu

Při procesu registrace přístroje můžete za jeho případné nalezení (pokud o něj přišli) nabídnout odměnu. S tou ale nechce Registr elektroniky jinak nic mít a ve svých podmínkách zdůrazňuje, že jde čistě o domluvu mezi nálezcem a původním vlastníkem věci. Jak už bylo řečeno, vložení vašich elektronických hraček do systému vyžaduje registraci, provozovatel serveru ale slibuje, že vaše údaje nepředá třetím osobám a nebude vám posílat ani sdělení třetích osob.

My jsme službu modelově vyzkoušeli a zaregistrovali Samsung E1120. V prvním kroku je třeba zadat výrobní číslo telefonu (EMEI), dále je možné upřesnit odměnu za nalezení ztraceného přístroje. V dalším kroku je třeba vložit fotografii prokazující vaše vlastnictví (kterou provozovatel serveru prověří) a pokud nejste registrováni, pak k ní budete vyzváni. Registraci je pak nutné ještě potvrdit přes e-mail.

Postup při registraci přístroje:

Klepněte pro větší obrázek
Po kliknutí na příslušný druh elektroniky je třeba vyplnit jeho výrobní číslo
Klepněte pro větší obrázek
Dále je třeba nahrát screenshoty záručního listu a přístroje. Server vám ale nevezme soubory větší velikosti, já obrázky dvakrát zmenšoval až k velikosti 1 MB
Klepněte pro větší obrázek
Vkládání záznamů o vašich elektronických přístrojích vyžaduje registraci - vytvoření účtu uživatele

Přehled, úprava statusu a ověření:

A takto pak vypadá seznam vámi registrovaných přístrojů • všimněte si, že vlastnictví je na základě fotografie ověřeno a dále pak možnosti záznam upravit
Klepněte pro větší obrázek
Po kliknutí na upravit můžete editovat stav přístroje a nastavit mu status ztraceno či odcizeno.
V takovém případě pak při kontrole EMEI každý uvidí následující hlášku

Tak co říkáte, jak se vám nová služba líbí? Využijete ji pro vložení záznamů o vašich elektronických přístrojích? Popřípadě budete databázi využívat alespoň při koupi věcí z druhé ruky? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem.

Diskuze (29) Další článek: T-Mobile škrtá: Twist NEJ Nonstop skončil

Témata článku: , , Samsung E1120, Číslo telefonu, Výrobní číslo, MOBI, Původní majitel, Záruční list, T Mobil, Mobil, T - Mobil, Nálezce, Úvodní stránka