Regulace velkoobchodního trhu má první ovoce. Virtuál Eri snižuje cenu dat o 41 %

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) minulý týden informoval, že definoval nové relevantní trhy telekomunikačních služeb, v rámci kterých může provádět regulaci tzv. „ex ante“, tedy dopředu, ještě než by případné analýzy prokázaly, že se na daném trhu děje něco nekalého nebo mimosoutěžního.

Jde celkem o tři velkoobchodní trhy, kde velcí operátoři poskytují telekomunikační služby jiným podnikatelským subjektům. Dva velkoobchodní trhy (služeb s místním přístupem v pevném místě a s vyhrazenou kapacitou) jsou převzaty z doporučení Evropské komise. Třetím je trh velkoobchodního přístupu k mobilním službám, který byl stanoven na základě národního rozhodnutí.

Neomezená mobilní data za 412 Kč

Právě tento třetí trh se týká virtuálních operátorů, kteří si dosud stěžovali na nerovné podmínky pro své podnikání. Síťoví operátoři (MNO) zpravidla nabízeli svým koncovým zákazníkům data za nižší nebo stejné ceny, než jaká byla velkoobchodní cena pro virtuální operátory (MVNO). Těm tak prakticky nevznikal žádný prostor pro alespoň minimální marži, aby nebyli v podnikání proděleční.

Podrobně tento problém popsal na příkladu sporu mezi operátorem T-Mobile a virtuálem Eri Mobile (provozován společností Český bezdrát) portál Lupa.cz. Upozornil na to, že ČTÚ sice rozhodl ve prospěch virtuála, ale v odůvodnění rozhodnutí se odvolal nikoli na zákon o elektronických komunikacích, ale netypicky na občanský zákoník, což T-Mobile napadl v soudním dovolání a celá věc zřejmě bude pokračovat u soudu. V tuto chvíli se ale operátor musí verdiktem ČTÚ řídit a virtuálům přiměřeně snížit velkoobchodní ceny za mobilní data.

Toho ihned využil Eri Mobile a oznamuje snížení cen za mobilní LTE data koncovým zákazníkům o 41 %. Nejvyšší paušál Eri Zeus s garantovanou rychlostí stahování 20 Mbit/s (a neomezeným FUP) vychází nově místo původních 1 999 Kč na 1 179 Kč, nejlevnější Eri Dafne pořídíte za 412 Kč místo původních 699 Kč. Podobně zlevnily i další dva paušály. Tarify lze využít i v zemích EU s FUP limitem 15 GB. Nabídka je zatím na webu vedena jako akční, virtuál si tak zřejmě nechává zadní vrátka pro případné přehodnocení rozhodnutí ČTÚ ze strany soudu.

Diskuze (20) Další článek: Prodeje 5G telefonů raketově rostou. Apple se vyšvihl z nuly na vrchol

Témata článku: , , , , , , , , , Trh, Velkoobchodní trh, Operátor, Telekomunikační služby, Eri, ZEUS, Eri Mobil, MNO, Ovoce, Data, Lupo, Český bezdrát, MVNO