Řekněte svůj názor: chcete sítě třetí generace?

Hlas lidu, hlas boží. Myslíte si, že sítě třetí generace skutečně potřebujeme nebo zastáváte úplně opačný názor? Nestyďte se a sdělte svůj názor na hudbu budoucnosti ostatním čtenářům MobilManie.cz.
Hlas lidu, hlas boží. Myslíte si, že sítě třetí generace skutečně potřebujeme nebo zastáváte úplně opačný názor? Nestyďte se a sdělte svůj názor na hudbu budoucnosti ostatním čtenářům MobilManie.cz.

UMTS nám přinese novou dimenzi mobilní komunikace

S UMTS se zcela změní náš pohled na mobilní komunikaci. Místo „obyčejných“ textovek si budeme posílat MMS, budeme mít telefony s velkými barevnými displeji, telefonování bez toho, abychom viděli toho s kým hovoříme si nebudeme moci představit, a ze svého telefonu budeme mít superrychlý přístup ke svému e-mailu a hlavně k Internetu. Tak to bude naše skvělé UMTS. A když se budeme nudit, zahrajeme si po síti nějakou „bombastickou“ multimediální 3D střílečku nebo se podíváme na nějaký film. Už aby tu bylo UMTS! Ale moment… Potřebujeme vlastně všechny tyhle věci? A pokud ano, tak potřebujeme k tomu UMTS?

Vše z toho, co jsem napsal je pravda. Tohle všechno bude UMTS umožňovat (možná i u nás). Zkusme se ale teď na celou věc podívat trochu reálněji. Takže zaprvé – rychlý přenos dat (o tom to je především). U rychle se pohybujících objektů bude garantovaná přenosová rychlost 144 kbit/s a u pomale se pohybujících objektů 384 kbit/s. V případě budov s odpovídajícím vybavením by měla přenosová rychlost dosahovat až 2 Mb/s. Vskutku vysoké rychlosti, že? A co říkáte této rychlosti: 384 kbit/s pro pomale i rychle se pohybující objekty? Tuto rychlost jsou ale schopny nabídnout stávající sítě GSM po změně modulace signálu. Jedná se o tzv. EDGE (Enchanced Data for GSM Evolution).

Ach ano, zapomněl jsem na obrovskou přenosovou rychlost 2 Mb/s, kterou UMTS nabízí v budovách. Není ale pohodlnější doma nebo v kanceláři používat pro surfování či datové přenosy pevné připojení k Internetu? A zkuste si sami tipnout – bude levnější připojení k Internetu přes mobil nebo přes pevnou telefonní síť (obzvláště po skutečné liberalizaci telekomunikačního trhu u nás).

Ale UMTS nám přeci nabídne spoustu jiných služeb

Jednou z nich bude určitě MMS – multimediální zprávy. Musím jen podotknout, že ty budou fungovat již v blízké době a to na stávajících GSM sítích s podporou GPRS. Koneckonců pro přenos první MMS v historii byl použit právě „klasický“ GPRS telefon.

A co velké barevné displeje, hraní multimediálních her po síti, přístup k e-mailu a k Internetu? Že by Nokia 9210 a celá nově nastupující plejáda chytrých telefonů s barevným displejem a podporou GPRS?

A co možnost dívat se odkudkoliv třeba na nějaký film v televizi? Ano, to zatím umí pouze jeden telefon druhé generace. Daleko lépe a na větším displeji to však umí přenosné LCD televizory.

Ale GPRS je přeci drahé, vždyť přenos 1 MB stojí 30 Kč! Zcela správně! A kolik teprve bude stát přenos 1 MB v síti UMTS, když náš stát chce jen za licenci 4.000.000.000 Kč?

Ale vždyť nám říkají, že UMTS je naprosto skvělá věc

Ano, ale kdo to říká? Operátoři, kteří si licenci na UMTS koupili a teď jim nezbývají finanční prostředky na výstavbu sítě? NTT DoCoMo, které v Japonsku muselo oddálit spuštění UMTS, protože s telefony, které byly k dispozici, jste museli při telefonování stát na místě a nehýbat se? Investoři, kteří se do dalších „UMTS dobrodružství“ chtějí pouštět čím dál tím méně? Nebo jsou to výrobci UMTS sítí a UMTS telefonů? Aha, vypadá to, že poslední možnost je správně. Zkusme si shrnout autory reklamních kampaní na UMTS z poslední doby: Nokia, Siemens, Ericcson. Proč to ale nebyl třeba Eurotel, Paegas, Oskar, či jiný operátor?

Tak potřebujeme UMTS nebo ne?!

Tak na tuto otázku si musí odpovědět každý z vás sám. Je pravda, že UMTS by mohlo v budoucnu přinést něco více než GSM sítě s technologií EDGE. Je ale také pravda, že na obzoru jsou již sítě 4. generace, které UMTS v mnohém předčí. To, co v současné době UMTS může skutečně nabídnout – jsou „hezčí“ telefony než jsou k dostání pro sítě GSM. Každopádně do doby než bude UMTS nasazeno v masovém měřítku, bude většina GSM sítí podporovat GPRS a dost možná také EDGE. Jaký je váš názor na UMTS? Kolik byste byli ochotni měsíčně za UMTS platit? Nestačil by vám náhodou chytrý telefon s barevným displejem a podporou GPRS event. EDGE (a k tomu odpovídající GSM síť)?

Chcete sítě třetí generace nebo ne? Přinesou něco nového, nebo jen vytáhnou spoustu peněz z našich kapes? Řekněte to v naší diskusi.

Diskuze (46) Další článek: Juice Easy už konečně funguje

Témata článku: , , Třetí generace, Generace, Sít, Gen