Repeater je řešením špatného mobilního signálu

Diskuze čtenářů k článku

Mako  |  04. 09. 2015 09:14

Ahojte, koupil jsem GSM reater a pokud dám anténu jen na stranu příjmu tak nemá signál, když do něj dám i druhou tak signál chytne. Je to normální?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pedro.  |  25. 03. 2014 12:09

Čtu jsem psal a odpoveď:Dobrý den,
opakovače GSM lze provozovat pouze za splnění podmínek uvedených ve všeobecném oprávnění č. VO-R/24/11.2008-16 k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálů uvnitř tunelů a vnitřních prostor budov. Zde je v Článku 4 bod (3) uvedeno, že provoz je možný pouze na základě písemného souhlasu provozovatelů sítí, jejichž signál stanice dokrývá. Provozovatelé sítí tento souhlas zpravidla nevydávají. Individuálně zakoupené opakovače pocházejí z Číny a jejich provoz způsobuje rušení provozovaných základnových stanic provozovatelů sítí. Provozovatelé sítí řeší tyto situace opakovači, které sami provozují. Není o ně však velký zájem, protože jsou několikanásobně dražší než ty vyrobené v Číně. Vždy se však jedná o šíření signálů ve vnitřních prostorách budov (různé železobetonové stavby, plechové haly atd.). Na Český telekomunikační úřad se obracejte pouze při podezření na rušení signálů provozovatelů sítí. Nedostatečné pokrytí signálem GSM je třeba reklamovat u provozovatelů sítí." Všude se piše že ČTU pomuže ne ale nepomůže ani operátor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukyn  |  27. 04. 2011 09:14

Zdar všem.
Podle mého názoru je to zase jedna firma co tahá z Číny věci co tu prodábá 3x dráž než se dají normálně sehnat.
Viz.:
http://www.dealextreme.com/p/gsm-900mhz-mobile-phone... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  28. 04. 2011 16:50

Velmi výmluvný odkaz, takže nemohu než souhlasit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miraart  |  29. 04. 2011 10:30

Odkaz je jasný ale nikde nikdo pořádně nenapsal, zda to funguje nebo nefunguje? Toť hlavní otázka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mobilexpert  |  23. 06. 2011 15:04

To je sice pěkná cena, ale co homologace od Státního zkušebního ústavu na elektromagnetickou kompatibilitu, elektrickou bezpečnost a radiové zkoušky. To vše stojí řádově desítky tisíc korun na jeden model. To asi na Dealextrému neřeší Bez těchto zkoušek dostanete od ČTU akorát pokutu, takže to se vyplatí Nemluvě o clu, DPH a dopravě z Asie. Telefonické proadenství, záruka 2 roky, pozáruční servis. To vše se musí promítnout do ceny repeateru u nás.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  23. 06. 2011 16:34

Mozete sem prosim pridat scan povolenia CTU na toto zariadenie? Podla mna nieje mozne aby CTU vydal povolenie na bezlicencne pouzivanie zariadenia ktore vysiala v pasme 900mhz. Dakujem za info

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
groan  |  20. 07. 2011 22:09

Takze vlastne staci dat podnet na CTU a COI na tuto firmu krasne se nam to vyresilo... no a samozrejme na zive, ktere se podili na teto cinnosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  26. 04. 2011 09:45

Znovu dobry den,
Vazeni, uzivatele pcwifi, Jurko, Kolda, uigjirka jsou s nejvetsi pravdepodobnosti primo placeni za tyto stupidni reci... (omlouvam se za hrubou mluvu, ale nelibi se mi post uzivatele pcwifi "uz to nehulte" - kdyz se na urovni nebavite vy, proc bych mel ja...)
Kdyz uz sem hazete svoje myslenky, citace, ohanite se paragrafama, rad bych dostal Vas nazor k nasledujicimu:
Dle všeobecného oprávnění č. VQ-R/24/11.2008-16 k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálu uvnitr tunelu a vnitrních prostor budov, článek čtyři, odstavec třetí: " Stanice je možné provozovat pouze na základě písemného souhlasu provozovatelů sítí, jejichž signál stanice dokrývá."
Bez pisemneho souhlasu vsech operatoru se dopoustite nezakoneho jednani, CTU zakrocit muze. (na zadost operatora "rusi nas signal" dokonce MUSI) Vase vyjadreni "bez zalovatele neni soud" neni spravne. Viz muj post, muzete ovlivnit bunky vysilaciho pasma prakticky kterehokoliv operatora. Tjn. pouziti jakehokoliv zarizeni zasahujici do frekvencniho pasma (rusicky, repeatery, nanoBTS) jsou pouze a jen po pisemnem souhlasu kazdeho z operatoru. A reknete mi - proc by vam mel operator, u ktereho nemate zadnou smlouvu, neco schvalovat? Mate vubec tuseni, jak vypada schvaleni u operatora? Nemate ani tuseni jak funguje planning site. Vzdyt sem hazite jen manazerske reci "mam bohate zkusenosti, vse je jednoduche" a nelibi se Vam, kdyz se ukaze nekdo, kdo o problematice neco vi...
Klidne se uklikejte "minusy", klidne muj post cenzorem smazte - kdo to stihne precist si muze byt jisty, ze nelzu.
Spatna uroven signalu ma 3 reseni.
Dohodnout se s operatorem (zlepseni kvality site,predani zadosti o posileni signalu) neni zas takovy problem, a cim vice zadosti z konkretni lokality, tim lepe pro vas. Operator je samozrejme komercni, akciova spolecnost. Kdyz se lokalita nevyplati z dlouhodobeho hlediska, nemaji duvod posilovat.
Prejit k jinemu operatorovi (co vam neda jeden, muze vam dat druhy... ona "politika" je celkem jasna)
Zkusit repeater - ale bez souhlasu operatoru jdete na blind - bude vas to stat par tisic, po zapojeni vam zlepsi kvalitu hovoru. Ale jestli budete rusit sit (a rict "je to v budove, ne venku, nic nerusi muze take jen ignorant) a operator v ramci kvality sve site zjisti naruseni, poda stiznost k CTU, ktere bude setrit. A CTU ma pravomoce k setreni i pokutovani. Operator si koupil licenci na frekvencni pasmo. A pokuty zde jsou skutecne drsne. (btw, budme realisti - samozrejme sit nemusite narusit, hovory se vam muzou sestavovat v poradku, operator na nic neprijde a vse bude v poradku. Ale ono riziko zde JE a kazdy pripadny zakaznik by o nem mel vedet!!)
Neklamte lidi, mlute celou pravdu. Zkusenosti mam, a ne z jednoho pripadu, pres 5 let delam kde delam (:
Poroucim se, uklikejte se, skripejte zubama. Tesim se na Vasi reakci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Chalupář  |  26. 04. 2011 18:17

Již 10 let mám chalupu skoro na samotě a pokaždé když někdo chce telefonovat, musí doopravdy zalézt za komín (je úplně jedno o jakého jde operátora. Vyzkoušel jsem všechny). Prostě signál je slabý. Mám SE P1, která má naštěstí konektor na externí anténu a tak mám „napevno“ připojený mobil. Bohužel když chce volat někdo jiný, musí si prohodit kartu. Čekal jsem v této diskusi zkušenosti lidí, kteří jsou v podobné situaci jako jsem já, a hledají technickou (ne právní) pomoc. Asi stačí napsat, že je možné riziko s operátorem, který má licenci na frekvenčni pásmo a každý ať se rozhodne sám. Já na své samotě bohudík nemám asi komu rušit síť. Má s tím repeaterem někdo zkušenosti z praxe? Zná někdo lepší řešení a nebo je to tu samý právník? Díky všem za pomoc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jkjk  |  26. 04. 2011 20:25

Pokud vam za pouzivani tohohle bazmeku bez povoleni operatoru hrozi pokuta od CTU az 100 tis, tak je myslim dobre to pripomenout (zvlast kdyz to reklamni clanek samozrejme schvalne neuvadi).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  27. 04. 2011 08:24

Dobry den,
vidite ve me pravnika? Ted premyslim, jestli to je nebo neni urazka... (:
Nejsem pravnik. Pouze upozornuju na toto uskali, jak s temato informacema nalozite je ciste na Vas. A pro ujasneni - jsem technik, konkretne dokonce technicka podpora jednoho z nasich operatoru.
Rusit sit bohuzel muzete (ne ze "musite" nebo "budete", ale ciste teoreticky se tak stat muze, viz muj flame vyse) i v okrajove casti site, kde treba i podle mapy pokryti daneho operatora signal vubec neni. Sectorovani site a planovani bunek je vzdy o pokryti dane lokality konkretnima vysilacema. Tjn. berte to napr tak, ze kdyz jdete/jedete s mobilem, sit si vas prepojuje mezi jednotlivyma bunkama, vysilacema (nebo pouze sectorem daneho vysilace). Bunky vedle sebe musi tedy byt naplanovane na "predani telefonu" z jedne do druhe (poznate proste tak, ze se vam hovor neprerusi, tel neztrati signal, vse funguje). Vemte si, ze budete v okrajove casti jedne bunky mit instalovany tento repeater. Pro vas to skutecne nejspise fungovat bude. Jakmile se ale s telefonem hnete, a dostanete se pod jiny bestserver/bunku (a nebude naplanovany tento prechod, protoze vy sam jste byl pod ID jine casti site diky svemu repeateru) bude se vam telefon hlasit ze signal ma, a ve skutecnosti ho v siti operator neuvidi (budete nedostupny, nebudou vam chodit smsky) dokud nevypnete/zapnete vas telefon (sim se znovu prihlasi do site v aktualni lokalite) podobne pripady se stavaji i kdyz operator spatne naplanuje sit (napr projeti tunelem)
Chapu, ze tato reakce asi neni primo tim, co jste si pral. Presne reseni lokality bez signalu vam tezko nekdo rekne. Nekdo bude doporucovat alternativni reseni (napr VoIP), ja jako technik operatora bych vam spise doporucil dat dohromady vice lidi, co maji stejny problem v teto lokalite (tjn rodina, pratele co k vam jezdi na navstevu, jestli mate, tak nejake spoluchalupare/sousedy). Poslat zadost o kontrolu pokryti a/nebo zadost o posileni signalu za vsechny cisla. Nicmene - pocitejte s tim, ze posileni signalu je beh na dlouhou trat (management operatora musi posileni schvalit, nasledne nakoupit material, dovezt na misto, postavit, spustit... I pri dobre vuli a schvaleni "ted" muzete mit signal az za rok. Kontrola pokryti je otazka nekolika dni (spise otazka jak brzo se k tomu dostane kompetentni osoba/team). Ale silne pochybuji, ze nejaky operator posle merici team pro skutecne realne hodnoty, kvuli jednomu cislu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xurfa  |  29. 04. 2011 08:47

Moment, ale pokud si k mobilu připojím Yaginu (ano, nemluvím teď o repeateru), tak to je taky nelegální?
Vždyť mobil je sám vybaven konektorem na anténu; a anténa musí být pro určité pásmo schválená (a vysílací výkon si reguluje síť sama)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ekky  |  19. 07. 2014 11:26

Jak už jsem zminoval někde nahoře,tak tohle řešeí mi navrhl sám operator za cenu 3000,- i stim že pošle technika a namontuje mi to.
V tomto připadě je jaky rozdíl mezi jejich repeaterem a tim co bych koupil někde na eshopu?
a co potom rušení narušování ostatnich operatoru a v poslední řadě pak jednaní s CTU kdyz zaklepe na dveře. Logicky se nabízi že ukažu nějakou smlouvu o koupy a instalaci přimo od operatora ale zas tak jednoduchy se mi to nezda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  27. 04. 2011 08:38

Vyzkousejte blackberry

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miraart  |  29. 04. 2011 10:28

Proč v tomto případě BlackBerry?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ekky  |  19. 07. 2014 11:30

BlackBerry používam hodně let ale nějak mi unika co by mohlo mít společného z vylepšením signalu v lokalitach kde je špatny?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan  |  26. 04. 2011 01:57

no jasně za 5litrů si to budu kupovat né?at se stará operátor že tam neni signál

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xslide  |  25. 04. 2011 21:18

Jak je to s pokrytím? Zvládne to opravdu papírově udávané hodnoty?
Chytím na chatě na střeše plný signál, uvnitř téměř žádný. Dokáže nejlevnější verze repeateru pokrýt např. celý dům? Nebo za zdi už signál neprojde?
Díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Merlint  |  25. 04. 2011 18:32

Jsem tady jediny, komu vadi, ze je placena inzerce maskovana jako bezne prispevky? Clovek si toho kolikrat vsimne az v momente kdyz se tam zacne mluvit o "nejakem panu Fialovi, ktery je s vyrobkem nadmiru spokojen". Chapu ze web musi vydelavat, ale tim, ze mate ctenare?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tenteen  |  25. 04. 2011 15:31

Jen by mě zajímalo, jak se na to bude tvářit ČTÚ, když si bude každý chalupář vysílat v pásmu GSM, které je přidělováno licencí. Není tento článek návodem k porušování zákona?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uiqjirka  |  25. 04. 2011 16:02

Neni porusovanim zakona viz opatřením obecné povahy Všeobecné oprávnění č. VQ-R/24/11.2008-16 k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálu uvnitř tunelů a vnitřních prostor budov, vydaného Českým telekomunikačním úřadem pod č.j. 87 988/2008-613, ze dne 18.listopadu 2008

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  25. 04. 2011 21:54

To není pokrytí jen uvnitř budov a tunelů-o to by se jednalo, kdyby repeater zesiloval jen cestu BTS-mobil, jenže on zesiluje i cestu mobil-BTS a tím pádem vysílá mimo ony vnitřní prostory budovy nebo tunelu. Tím pádem vysílá "venku" a v licencovaném GSM pásmu. Operátoři jsou k tomu vlažní, pokud jim to nezhoršuje statistiky sítě. Pokud jim dojde vlivem repeatru k degradaci kvality sítě, věřte tomu, že to na ČTÚ posílají i s přesnou adresou "problémového" repeatru...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lahvon  |  26. 04. 2011 02:13

No ty bláho. A mám taky průser, když můj mobil vysílá ve směru k BTS?
Vždyť ten repeater nic de facto nevysílá. Pouze předává to co vysílají jiná zařízení. O trochu sofistikovaněji, než když si k telefonu připojíte externí anténu. Díky anténě s lepším ziskem také budete přijímat a vysílat lépe a silněji.
A není to nic závadného.
Repeater nevysílá rušivý signály na stejné frekvenci, kde by vysílal majitel frekvenčního pásma. Jen předává to co už vzduchem letí.
Navíc, dosah toho co vysílá okolo sebe, jestli je to 100 metrů, co za neplechu by to mělo napáchat? Jaké sítě operátorů by to mělo ovlivnit? A jaké uživatele? To jako návštěvu, které ke mě prijde a taky si bude moct zatelefonovat? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hopasoft  |  26. 04. 2011 07:04

No problem bude v tom, ze to vysila obousmerne. Tzn. i s te smerovky na strese. A to uz trochu problem je

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jj  |  25. 04. 2011 13:22

Hlavne, ze je pan Fiala spokojen. A to ten repeater vytocil v Mountfieldu, kdyz je to tak levne ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
None  |  25. 04. 2011 13:25

Podejť by nebyl, když je to jednatel firmy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jason  |  25. 04. 2011 11:26

chcem sa opytat ci ho mozem pouzivat aj vtedy ked mam slaby 3G signal mobilneho internetu ? ze by mi zlepsil signal asi ako keby som pouzil externu antenu na modem ... je to mozne teda ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurko  |  25. 04. 2011 11:32

Ano,pokud tam signal 3G mate,ale jen slaby,lze jej pouzit na zesileni,sam takovy zesilovac pouzivam,kde jsem mel jen 1 carku 3G a telefon se neustale prepinal,nyni mam plny stav.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MGee  |  25. 04. 2011 13:31

Zdravím, před cca rokem jsem chtěl problém se špatným signálem v bytě řešit právě GSM repeatrem, už nevím od jakého výrobce, ale v papírech měl dosah 60m2 a cena byla cca 5500kč. Bydlím v 6 let starém bytovém domě ze železobetonu a i když je venku signál naprosto v pohodě, v bytě si zalovám akorát u okna. Tenkrát jsem si repeater zapůjčil v prodejně, což bylo jediný štěstí. Píši štěstí, protože po nainstalování dle návodu a nasměrování venkovní antény, tak aby byl signál co nejlepší jsem si mohl poslat tak akorád SMS, když byl mobil tak max. 2 metry od vnitřní anény. Navíc tento repeater umí pracovat pouze signálem 900MHz a to ani nemluvím o internetu, tam je tento repeater k ničemu, protože umí zesilovat pouze signál pro telefonování. Takže jsem ho druhý den vrátil, protože tudy cesta nevede. Pro budovy s tímto problémen existují samozřejmě řešení, ale to se už bavíme o investicích v řádech sta tisíců.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uiqjirka  |  25. 04. 2011 14:26

To jste měl nějaký old model,dnešni repeatry v této hodnotě zvládají všechna dostupná pásma a plně dostačují i na pokryti železobetonové budovy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViR  |  27. 04. 2011 03:23

Dnešní repeatery sice mohou zvládat všechna dostupná pásma (u nás 900 MHz, 1,8 GHz a 2,1 GHz), ale rozhodně toto nezvládá žádný z repeaterů Power Energy Mobile PE900, aktuálně nabízených na kabelmánii dle odkazu v článku. Ty jsou jen jednopásmové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViR  |  27. 04. 2011 02:57

2 Jurko: To si z nás utahujete, či co? Repeatery nabízené dle odkazu v článku pracují v pásmu GSM, a to dokonce jen na 900 MHz, nikoli v UMTS (3G) pásmu 2,1 GHz. Takže tyto repeatery sice dokáží zesílit i datový signál, ale jen GPRS/EDGE. Nikoli 3G.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  25. 04. 2011 09:23

Zdravim,
necetl jsem cely clanek, pouze bych rad doplnil obecne info (diskuzi jsem take necetl, je mozne, ze jen opakuji jiz poskytnute info)
GSM repeater neni az tak jednoduche reseni. Hlavni problem je ve vysilacim pasmu, na ktere maji licenci koupenou komercni operatori. Pouzitim GSM repeateru "vycucnete" signal z okoli, ktery nasledne vysilate do konkretniho mista (kancelar, budova). Jelikoz timto ovlivnite signal i dalsich operatoru, nejen sveho, dopoustite se protizakonneho jednani. V okamziku, kdy operator zjisti, ze bez jeho svoleni ovlivnujete jeho vysilaci pasmo (byt i neumyslne) jde tato stiznost k CTU, ktery je z penez danovych poplatniku placeny k prosazovani tohoto prava. Tjn. CTU zakroci, pokuty za naruseni pasma jdou radove do stovek tisic kc (+vyse).
Pro dalsi info se obratte na CTU. (btw, mobilmania - navadeni k tomuto jednani je mozna take trestne?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurko  |  25. 04. 2011 10:12

Podmínky provozování rádiového zařízení, jehož funkce spočívá v zesílení GSM signálu ve vnitřních prostorách, toto je upraveno opatřením obecné povahy Všeobecné oprávnění č. VQ-R/24/11.2008-16 k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálu uvnitř tunelů a vnitřních prostor budov, vydaného Českým telekomunikačním úřadem pod č.j. 87 988/2008-613, ze dne 18.listopadu 2008, kterým je každý provozovatel takového zařízení povinen se řídit. Z opatření je zřejmé, že zařízení pro zesílení GSM signálu je možné volně použít bez jakéhokoli dalšího oprávnění za podmínky, že s použitím GSM zesilovače signálu souhlasí provozovatel GSM sítě tedy operátor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tenteen  |  25. 04. 2011 15:48

To je všechno pěkné, ale zesilovač zesiluje všechny tři operátory. Tak jak tedy žádat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurko  |  25. 04. 2011 10:25

Nesirte bludy,zadne CTU vas nenavstivi,staci souhlas operatora,nic vice.Tak tu neklamejte.Viz nize..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurko  |  25. 04. 2011 10:26

GUEST nesirte bludy,zadne CTU vas nenavstivi,staci souhlas operatora,nic vice.Tak tu neklamejte.Viz nize citovani z podminek CTU

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  25. 04. 2011 10:31

Tusim, ze v mem komentari je napsano "bez souhlasu operatora jde pripad k CTU", neni-li pravda? Kdyz uz hodlate nekoho napominat, obhajovat nebo kritizovat nejaky nazor, ujistete se ze tak cinite opravnene... (:

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  25. 04. 2011 10:37

Mimochodem - muj post neni vymysl, nemam ho vycucany z prstu. Osobne jsem se jiz setkal s pripadem, kde doslo nejen k napomenuti, ale i pokutam. Ona myslenka "udelej si sam" je sice hezka, ale musite pocitat se vsema aspektama. Bez znalosti podminek... A vubec, nemam potrebu zde neco obhajovat, psal jsem ciste FYI. Berte nebo nechte byt, je mi to jedno (:

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurko  |  25. 04. 2011 10:52

Operator problem v zadnem pripade nedela,takze staci opravdu jen pozadat a je vse v poradku.Naopak operator usetri protoze zesilovac je na vase naklady.Takze rozhodne operator vas zalovat nebude vy komiku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kolda  |  25. 04. 2011 10:59

Presne tak stací to oznámit operátorovi.Nestraste tady s CTU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  25. 04. 2011 11:18

Jezis tohle je jak ve skolce...
Ve svem postu varuji uzivatele, ze je nutny souhlas operatora. Nez budete zverejnovat svuj nazor, tak si ujasnete vsechny detaily.
Kdyz nekdo chce vyuzivat minirepeater/picorepeater, pouziva pote licencni kanaly operatora. Principielne (viz Jurko reakce) je toto samozrejme mozne, ale pouze se souhlasem operatora. (napriklad vlaky, lode)
Kazdy repeater, krome "zesileni signalu" ale take degraduje kvalitu site. Pouzitim repeateru ma krome lokality vliv i na kvalitu site. Muze narusit bunky ve svem okoli a snizit pouzitelnost signalu i pro mnoho vzdalenych uzivatelu. Pouziti picorepeateru musi byt rizene ze strany operatora (planovani site), ne zakaznika. (proto souhlas operatora) Nic takoveho jako "oznamim a hotovo" neni. A jestli nejaky operator po vasem upozorneni rekne "v pohode" tak je to spatne, a jen to vypovida o moznem spatnem stavu pokryti a kvality site daneho operatora.
Vhodnejsi reseni je pouzit NanoBTS, i kdyz picorepeatery maji samozrejme take sve oduvodneni. Je to individualni.
Existuji i nedualni repeatery, ktere jsou pro pouziti v siti absolutne nevhodne. Tjn. sit operatora umi sestavit hovor na 900MHz, hovor pote probiha na 1900MHz. Tjn. sit sestavi hovor na 900MHz, nasledne ho pro hovor samotny prepne na 1900MHz (neveda ze zak nevyuziva dual) a hovor i kdyz se spoji, tak je hluchy nebo se rozpadne (allivepacket). Dualni repeatery jsou jina cenova kategorie. (:
MiniBTS (nanoBTS) je veci operatora, on je jedinym zrizovatelem a provozovatelem.
Nehadam se s Vama ze minirepeater nejde pouzit. Vyjadruji svuj nesouhlas, neni to tak jednoduche jak si myslite, a uz vubec to neni jako "lokalni wi-fi". Jestli nevite, jak funguje planovani site, pouziti BTS, micro nebo sectorovani site, tezko se budeme bavit dal.
Apropo - skutecne posledni odpoved. Proste vim svoje, psal jsem FYI, nemam cas ani naladu se zde dohadovat s nekym, kdo uznava "jen vlastni pravdu".
Preji fajn den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
guest  |  25. 04. 2011 11:30

Btw, pred pripadnou kritikou - myslel jsem samozrejme 900vs1800MHz, ne 1900.
Skutecne howgh, poroucim se (:

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurko  |  25. 04. 2011 11:34

I na tento recenzovany repeater vam satci pouze povoleni operatora,ktery problem delat nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tenteen  |  25. 04. 2011 15:37

Kterého operátora se mám ptát, když zesiluju signál všech tří?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kolda  |  25. 04. 2011 11:40

Ja prímo tento model vlastním.Neni na nej potreba nic jen jsem to oznamil O2.CTU netreba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViR  |  27. 04. 2011 02:37

Pokud jste to "jen oznámil O2", tak můžete mít zaděláno na problém. Potřebujete písemný souhlas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
uiqjirka  |  25. 04. 2011 11:43

Tento repeater nic nezaruší,nevysíláte venku,ale uvnitř vlastní budovy.Opravdu jak tu bylo zmíněno stačí jen oznámení a povolení operátora.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
host  |  25. 04. 2011 20:11

Operátor nikomu automaticky schválení na repeatory nedá, řešením je poutze nanobts. Kdo tvrdí, že ano, kecá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViR  |  27. 04. 2011 02:51

Repeater přijme venkovní anténou signál od BTS, zesílí jej a vyzáří vnitřní anténou. Stejně tak přijme vnitřní anténou signál z mobilu, zesílí jej a venkovní anténou vyzáří (zpravidla) směrem k BTS. Problém může být v tom, že běžné levné repeatery často fungují jako pásmové zesilovače, tj . přijímají, zesilují a vyzařují signál všech mobilů a BTS, které zachytí.... Bez ohledu na operátora. V praxi tak můžete narazit na problém, že ač máte, dejme tomu, souhlas od O2, návštěva s mobilem jiného operátora vám nechtěně zajistí, že váš repeater ruší konkurenci...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petko  |  25. 04. 2011 13:48

Pochop, oni si tu zaplatili reklamu a ty jim strašíš zákazníky, že to nebude tak jednoduché. No divíš se, že se tolik vzpírají a dokola opakují, že všecko bude jako mávnutím kouzelného proutku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pcwifi  |  25. 04. 2011 16:14

vycucne signal ? coze ? uz to nehulte proboha...tak to bacha na to,aby nesabotovali nejaky repeater aktivisti OPicim BTSky je to holy nesmysl,signal je proste z BTS siren a pouhy repeater,mobil...ho nemuze nijak zdeformovat ostatnim, natoz ovlivnit dalsi OPeratory.
CTU ? Proboha,ti sou radi, ze sou radi uz takhle...apropo do domu muzu pustit koho chcu a cajzly nebo CTU bych pres prah bez soudniho prikazu fakt nepustil...a tak daleko nikdo v tomto state nepujde.
No prosty uzivatel se musi snazit sam, OPerator na to dlabe aby dokryval nejaka chatarska zapadla mista apod. proste se na vas vybodne,takze nezbyva nez se starat...jinak kdyby neco proti melo CTU, jiste zaridi aby se repeatery vubec nedostavali do CR do prodeje...ale vesele se prodava.
PW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  25. 04. 2011 18:18

Amaterske vysilaci stanice se taky prodavaji v obchodech a musite na ne mit "papiry". Auto se taky prodava v autosalonu a kdyz s nim chcete jezdit po silnici, tak musite mit ridicsky prukaz. CTU repeatry v obchodech nezajimaji, protoze splnuji normy GSM, ale pokud si operator bude stezovat na nejaky repeater, tak to CTU opravdu prijde...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
host  |  25. 04. 2011 20:35

kecy a neznalost zákona.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Conquest  |  25. 04. 2011 06:45

To neni vubec o cene, ale je ten clanek hodne hodne hodne matouci. Kdyz ma vodafone jednu bts na plochu 30 km^2, tak je uplne jedno, ze tam signal stoji za prd. Signal mi to mozna zesili, ale to je uplne uplne vse. Hovory budou vypadavat stejne a internet to nezrychli, protoze ten vysilac je vytizenej a daleko. To je jako s kvalitou televizniho analogu. Kdyz uplne slaboucky signal zesilite, budete tam mit vsude duchy a obraz bude hodne zkresleny... tohle se hodi maximalne v mestskych zastavbach do sklepa, jeste primestske mozna... ale na venkov, kde je slaby signal to jsou vyhozene penize

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fang  |  25. 04. 2011 09:19

Něco na tom bude, ale stále u toho GSM zesilovače je směrová anténa což může znatelně signálu pomoci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hekrhy  |  25. 04. 2011 21:10

Nemáte tak úplně pravdu...směrová anténa na střeše nebo všesměrová anténka na mobilu, to je sakra rozdíl. Právě do míst, kde je sígnál jinak slabý, tak se tohle určitě hodí - zjednodušeně, velká anténa toho signálu daleko více "chytne" a taky ho vysílá silněji (a navíc směrově), takže na BTS ten signál doletí daleko silnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |  25. 04. 2011 06:08

Pořízení GSM repeatru má taky své úskalí-legistlativu. Na vysílání v pásmu GSM mají licenci jen operátoři GSM. Tím, že vysíláte v tomto pásmu (zesílení signálu mobilu repeatrem) se dopouštíte vysílání bez licence, takže jednoho krásného dne u vás může zazvonit pracovník ČTÚ a je vymalováno!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zdenek  |  25. 04. 2011 07:15

ale ja nevysilam a uz vuhbec ne komercne. je to stejne, jako u domaci nezabezpecene wifi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Toper  |  25. 04. 2011 08:43

Není to stejné. Wifi funguje ve volném pásmu 2.4 GHz. GSM ne. Takže je pravda, že pokutu dostat klidně můžeš a nic s ní nenaděláš. Stejná situace nastává u tzv. FM transmitterů, které taky nemůžeš legálně provozovat a spousta výrobců to píše i k jejich dokumentaci.
Ovšem, jak se říká, není žalobce, není soudce. Tyhle ty malé drobky nikoho z telekomunikačního úřadu zajímat nebudou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andy_S  |  25. 04. 2011 09:26

U FM vysilacu je myslimze povolen nizky vykon do 100mW, tedy s velmi nizkym dosahem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurko  |  25. 04. 2011 10:24

Zadny pracovnik CTU vas nanavstivi,nesirte bludy,musi souhlasit pouze operator.Podmínky provozování rádiového zařízení, jehož funkce spočívá v zesílení GSM signálu ve vnitřních prostorách, toto je upraveno opatřením obecné povahy Všeobecné oprávnění č. VQ-R/24/11.2008-16 k provozování zařízení infrastruktury pro šíření rádiových signálu uvnitř tunelů a vnitřních prostor budov, vydaného Českým telekomunikačním úřadem pod č.j. 87 988/2008-613, ze dne 18.listopadu 2008, kterým je každý provozovatel takového zařízení povinen se řídit. Z opatření je zřejmé, že zařízení pro zesílení GSM signálu je možné volně použít bez jakéhokoli dalšího oprávnění za podmínky, že s použitím GSM zesilovače signálu souhlasí provozovatel GSM sítě tedy operátor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViR  |  27. 04. 2011 02:03

Jádrem pudla je, od operátorů ten souhlas získat. V praxi jej totiž většinou dávají pouze pro vykrytí takových prostor, kam běžný signál vůbec neproniká, jako jsou například sklepy, podzemní garáže a pod. Ale samozřejmě, štěstí může zkusit každý... (Jinak, pokud se v případě kontroly ČTÚ neprokážete tím písemným povolením od operátora, nebo nedej bože použijete repeater k pokrytí exteriéru, tak prostě neoprávněně provozujete radiové vysílací zařízení...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miki  |  29. 04. 2011 08:44

No abych to upresnil CTU samozrejme samo nikoho aktivne nevyhledava, ale pokud si nejaky amater nainstaluje aktivni zesilovac jenom kvuli tomu, aby nemusel behat na pudu a kvuli tomu prestane v okoli fungovat spojeni pulce vesnice, tak si piste, ze to operator driv nebo pozdejc zjisti podle kombinace zvyseneho poctu stiznosti z jednoho mista a napadne zhorsenych statistik na jedne konkretni cele. Pak je otazkou casu, kdy do mista posle merici vuz a zjisti zdroj ruseni a poda stiznost u CTU. Nebude to zitra, za tyden, ani za mesic - technici u operatoru maji dost jine prace nez cekat na to, az si nekde nekdo zapne repeater. Provozovatel repeatru si pravdepodobne bude nekolik mesicu mnout ruce, jak problem vyresil, ale pak se mu treba za rok muze stat, ze u nej zazvoni CTU, napari hodne mastnou pokutu (nevim kolik je strop, ale urcite to nebudou jen desitky tisic). A pokud by pravnici operatora nemeli nic lepsiho na praci, tak by mohli zalovat i nahradu skody a ta by by urcite byla ve stovkach tisic nebo milionech... Protoze verejne telekomunikacni site maji povinost spojovat tisnove hovory a pokud by se z duvodu ruseni nekdo nemohl dovolat pomoci, pak by se jednalo dokonce o trestny cin obecneho ohrozeni z nedbalosti - trestni sazba nekolik let na tvrdo...
Takze shrnuto a podtrzeno - nemusi se stat vubec nic, ale muze to byt klidne velmi draha sranda nebo dokonce na kriminal... Dopoustite se neceho nelegalniho a je to proste riziko - stejne jako treba kdyz stahujete nelegalni software, na rozdil od nej, jste ale velmi snadno odhalitelni bez domovni prohlidky... je potreba si to uvedomit a nenalhavat si, ze vse je v poradku a nic se nemuze stat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sopterakles  |  25. 04. 2011 03:53

Mobilmania sa znovu ukazala ako totalne zavadzajuca stranka...4500 Kč je podla vas lacne riesenie?to by coskoro aj auta za 500 tisic boli lacne riesenie namiesto leteckej prepravy a podobne...uz su za nami tie casy ked tato redakcia prinasala objektivne a normalne spravy,v poslednej dobe len uzasne Apple a same zavadzajuce nadpisy clankov

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zdenek  |  25. 04. 2011 07:15

ale vzdyt se jedna o inzerci!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
coTwoler  |  25. 04. 2011 07:19

asi sis nevšimnul autora - "placená inzerce" vid?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lenny  |  25. 04. 2011 09:07

ja jsem si rikal, ze je to jak teleshopping...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
osoba  |  03. 07. 2014 19:39

Ani jako placená inzerce nemůže poskytovat tak klamavé informace. když to ve skuteč nosti vůbec výhodné a pro kohokoli dostupné není, tak tu jen lžou a mobilmania si nechala zaplatit za šíření neseriozních, pro spotřebitele nepoužitelných informací.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
buffalo007  |  25. 04. 2011 01:02

Dalo by se o tom uvažovat v souvislosti například s tím, že nemáme v přízemí od O2 signál na chalupě. O2 má přitom celá rodina, až na mě. Zabíjí to ale cena. Kdyby byla poloviční, tak by se to ještě možná dalo. Takhle se to asi spíše přetrpí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
riot_maker  |  25. 04. 2011 00:36

Jak zjistím, jestli mi v dané oblasti bude fungovat s Vodafone EDGE? Dá se nějak předem vyzkoumat, jestli zrovna tam Vodafone používá pásmo 900 MHz, nebo jenom 1800 MHz?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JJ  |  25. 04. 2011 01:36

Nejsnadněji asi starým jednopásmovým mobilem, snad by se ještě měly dát někde za pár peněz pořídit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
legnaw  |  26. 04. 2011 08:29

staci na dvojpasmovom telefone nastavit natvrdo onlyGSM

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hacik  |  25. 04. 2011 08:21

Zda sa mi, ze Vodafone ma len pasmo 1800 MHz (ze na pasmo 900 MHz nemaju licenciu). Mne sa zda najjednoduchsie zavolat si zdarma operatorovi a spytat sa. S trochou stastia Vam poskytnu spravne informacie. Alebo sa stavte niekde v stanku Vodafonu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepik  |  25. 04. 2011 08:47

český vodafon sice na 1800 začínal ale dneska už hezkých par let neplatí že by 900 neměli, jsou tim vykryté některé odlehlejší oblasti a vysílačů na 900 mají dost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pcwifi  |  25. 04. 2011 16:08

mimo mesta frci VDF temer vzdy 900 nebo kombi 900/1800Mhz. takze sance,ze by se mimo mesto nekde na vesnici trefilo na pouze 1800Mhz je silne miziva...
PW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JKL  |  25. 04. 2011 00:26

Mám ještě levnější a jednodušší řešení než repeater!
1) Pořiďte si telefon s operačním systémem + WiFi
2) Nainstalujte si nějakého VoIP klienta do telefonu, zřiďte si účet a předplaťte kredit - připojujte se normální přes domácí WiFi
3) Nastavte si přesměrování při nedostupnosti na své VoIP číslo
Tak vždy uvidíte, že Vám někdo volá/volal a můžete mu zavolat na zpět přes VoIP. Krom toho, že ušetříte za repeater, tak ušetříte i za telefonní poplatky, které jsou na VoIP většinou menší.
Navíc pokud si někdo nainstaluje do telefonu taky VoIP klienta, tak si s Vámi může volat už zcela zdarma!
Přece jenom většina lidí se 90% času pohybuje v dosahu nějaké WiFi (doma, u rodiny, u přátel, v práci, restauraci, v nákupním středisku, na náměstí) a všude tam můžete volat přes VoIP z mobilu zdarma
Já to používám a je to super. Klasických GSM hovorů a SMS tím značně ubude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří  |  25. 04. 2011 00:41

Není to tak jednoduché.
1) investice jak prase; navíc celá rodina obvykle není vybavena smartphony
2) VoIP vyžaduje připojení na místě (není vždy možné mít pevné připojení k internetu a zvláště pokud se jedná o chalupu a navíc v odlehlejších místech ČR, kde se signálem bývá typicky problém)
3) telefon, který aktivně komunikuje přes WiFi příliš dlouho nevydrží. Tak 10 hodin max. Čili je to velmi nekomfortní. Leda byste měl telefon neustále připojený k nabíječce a elektrické síti.
Těch 90 % jste si vycucal z paty. U Vás to tak možná funguje, ale ne vždy je to lepší řešení (tedy málokdy je to lepší řešení, pokud uvážíme ztrátu komfortu). Pokud se jedná o řešení na chatu, tak je to Vámi navržené řešení doslova příšerné. Na chatu si jezdí lidi odpočinout a málokdo tam má nataženou pevnou linku. Pokud by někdo takový chtěl použít to Vaše řešení, tak musí: dotáhnout pevnou linkou internet (nebo přes WiFi), dále si s pomocí WiFi pokrýt chatu a pokud používá obyčejný telefon, tak i koupit smartphone. Takže levnější to nebude určitě a pochybuji, že by to mohlo být lepší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
riot_maker  |  25. 04. 2011 01:09

Souhlasím -- využití má ten repeater právě v místech, kde je jediným možným způsobem datové připojení z mobilní sítě (když nepočítám předražené satelitní připojení samozřejmě). A i kdyby na chatě byl signál nějakého lokálího dědinského WISP, tak upisovat se k němu kvůli třeba jednomu měsíci v roce je nesmysl, to samé platí o DSL, kdyby poblíž náhodou někde byly telefonní dráty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViR  |  27. 04. 2011 02:31

No, GPRS data přes 900 MHz, to není zrovna to pravé ořechové.... Ale samozřejmě, v nouzi je to lepší než nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miso  |  25. 04. 2011 05:43

ked som niekde, nemam gsm signal, tak pravdepodobne nebudem mat ani kvalitne internetove spojenie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martinsip  |  25. 04. 2011 10:08

Na chatě signál na h... a jen GPRS, přesto mám do chaty ADSL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
legnaw  |  26. 04. 2011 08:28

tak to je terno.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miso  |  26. 04. 2011 10:46

len gprs? su mnohe miesta, kde by sme boli radi aj za hlas, nie este data

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pcwifi  |  25. 04. 2011 16:05

reseni maji byt "aktivni" a dlouhodoba...tudy cesta nevede, proc by mel nekdo zahazovat stary a funkcni foun a menit za nejaky smartpfoun, ktery by mozna majitele i prepral , navic recenzovany repeater je reseni univerzalni,pro vsechny...verim, ze kdo by scel usetrit, zrealizuje si variantu VoIP,ale takovych je pomalo,velmi velmi...
PW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tones  |  26. 04. 2011 10:25

Moje zkušenost:
router 1000 Kč
smartphone už mám
přesměrované příchozí hovory nemám (platí se každá minuta operátorovi), což je nevýhoda.
Pohodlí? Zvykl jsem si volat "Volby-volat-internetové volání" a výhodou je mi 5h volání na pevné linky týdně gratis + mobil za 2Kč. Když chci dlouhý pokec, tak můžu zapnout i skype v mobilu a router mi slouží zároveň pro internet v mobilu i NB.
Repeater jsem teď zvážil, ale musel bych mít extra výhodný tarif, aby se mi vyplatilo do toho dávat dalších 5 tisíc. Navíc jsem nenašel ani jeho průměrnou spotřebu energie... tak ani nevím, co si mám představit, kdyby to běželo nonstop.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ekky  |  19. 07. 2014 10:34

V čem je to levnější? i když splnuju všechny podmínku furt tam mam naklady navíc za VoIP a kupovaní kreditu. mam neomezeny tarif tak proč bych si měl ještě kupovat nějaký kredit do něčeho co zbytečně navíc zasíra pamět telefonu.
Jen co mě sere tak operatoru platím nějaky prachy za jejich služby ktere mi neni schopnej 100% dodat,ba naopak mi zdělil že si mužu u nich koupit za 3000,- repeater. na to by měl být taky nějaký zákon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
asqwd  |  25. 04. 2011 00:14

Řešení pro Iphone 4 !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MrViki  |  25. 04. 2011 21:33

Tam žádný problém neni, tedy netřeba hledat řešení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  26. 04. 2011 18:01

Aha :D.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
P.  |  26. 04. 2011 09:21

Tomu iShitu nepomůže k normálnímu fungování ani tohle

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yurick  |  29. 01. 2014 15:26

Ahoj všem, jsem radioamater.....veškeré použivání frekvencí v rozsahu kmitočtu od 30MhZ - dvoumetry, třimetry, čtyčmetry ap (rozsah rádiostanic - FM radíí, letecké pásma, televizní pásma a pásma telekomunikací jak země vzduch a země země, satelity družice ap, bez řádné homologace a licence a povolení na základě koupené licence anebo hromadné licence anebo licence na zařízení na základě daných zkoušek a prověrek NEEXISTUJE SI JEN TAK KOUPIT A POSÍLAT, JA KDYBYCH SE PŘIHLÁSI NA PÁSMU NA KTERÉ NEMÁM LICENCI VEMOU MI I TU CO MÁM A TO STAČÍ JEN ZABREJKOVAT, TAM TŘEBA PŘES LINCOLN VISÍLAČKU MŮŽU POUZE A TIŠE JEN POSLOUCHAT A POKUD ŠPITNU MÁM PROBLÉM...) CO TÝČE SE TĚCH ZDE ZMINOVANÝCH VYPALOVACÍCH VAŘIČŮ MI TOMU TAK ŘÍKAME, JE NELEGALNÍ A ANI ČTU NA TO LEGALIZACI NEDÁ PROTOŽE ZÁKON O TOKU DAT JE JASNÝ KOLIK JE MAX POVOLENO A POKUD COŽ MI ZNÁMO NENÍ EXISTUJELI LEGALNÍ ZAŘÍZENÍ NA RYBAŘENÍ SIGNÁLU A POSLÉZE TRANSFORMOVÁNÍ PO BYTU KDE NENÍ ZDALI NĚJAKE EXISTUJE JAKO ŽE JISTĚ ŽE VĚŘÍM ŽE EXISTUJE, JAK UŽ ZDE BYLO ZMINĚNO MUSÍ MÍT ŘÁDNOU ATESTACI A HOMOLOGACI MUSI MÍT ŠTÍTEK ČTU, A DÁLE SE POISTUPUJE DLE ZÁKONA O ČTU O RADIOKOMUNIKACÍCH, JELIKOŽ SE TÍMTO NIJAK NEZABÝVÁM TAK JE TOTO JEN MUJ NAZOR JAKO RADIOAMATERA, GRATIZ MUŽETE AKORÁD NA PÁSMU 27-30MHZ NA cb CITIZEN BAND - NA VŠE MUSÍ BÝT POVOLENÍ A POTVRZENÍ A POKUD HO DAJ SE DIVIM TAK JEDINĚ TAK...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yurick  |  29. 01. 2014 15:37

SHRNUTO A PODTRŽENO....NA SÍBYDLO ZKOUŠKY ANI KONCESI NEPOTŘEBUJETE, NA TO OSTATNÍ ANO, TO BY SI PAK KAŽDÝ KOUPIL SATELIT A MĚL VLASTNÍ TELEVIZNÍ STANIKCI A TO NEJDE, JE TO JAKO MÍT ŘIDIČÁK POUZE NA PYONÍRA A SEDNOUT SI ZA NAKLAĎÁK, BEZ SOUHLASU A POTVRZENÍ JE V HÁJI TEN CO BUDE ZAŘÍZENÍ POUŽÍVAT A NIC SE NEBUDE DÍT POKUD NEPOJEDE KOLEM NAMATKOVĚ VŮZ ČTU ANEBO VÁS NĚKDO NEPRÁSKNE ŽE MU RUŠÍTE JEHO STANICI A TOTO VŠEOBECNE PLATÍ JAK U GSM TAM I JINDE, PÁSEM JE SPOUSTA ALE ZÁKON STEJNÝ PRO VŠECHNY A JA ZKOUŠKY ABSOLVOVAL NA VYBORNOU PŘEJU SI ZAJÍT ANEBO ZAVOLAT PŘIMO KE ZDROJI NA ČTU, ZAVOLEJTE TAM ZAJDĚTE TAM JA BYCH TO UDĚLAL ALE NEPOTŘEBUJI VÍM CO MŮŽU A CO NEMŮŽU A TO MI STAČÍ A KDYŽ TOMU NEROZUMÍM SI BREJKNU NA KANÁL ANEBO NA SLEZINĚ SE ZEPTÁM ANEBO MY BLÁZNI DO MHZ A GHZ A THZ SI MŮŽEME I MEZI SEBOU ZATELEFONOVAT A TO PATŘÍM MEZI CVOKY CO NOSEJ VYSÍLAČKU ZA PASEM JAKO POLICAJTI PISTOLE...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor