ROAD S101(K): linuxová náhrada komunikátorů Nokie

Podélně rozevírací komunikátory od Nokie jsou stále poměrně oblíbenými pracovními nástroji, které nemají přímou konkurenci. Ale jedna jim vyrostla. Vyrobily ji v Německu, má velký dotykový displej, pohodlnou klávesnici, rychlý procesor a otevřený operační systém Linux Qtopia.

Pořádně nevím, co si mám o pronikání Linuxových operačních systémů do mobilních telefonů a přenosných počítačů myslet. Již několik let se nejrůznější výrobci chlubí nejrůznějšími linuxovými hračičkami, ale pokud se podíváte do nabídky kteréhokoli počítačového obchodu nebo mobilního operátora, žádný z nic si koupit nemůžete.

Aby toho nebylo málo, objevil se před nedávnem další přírůstek do rodiny představených linuxových přístrojů. Tentokrát se jedná o zařízení kategorie komunikátorů a svým vzhledem, provedením a funkčností útočí na zavedené pozice Nokie a jejího modelu 9500. Novinka se jmenuje S101 (označení S101K má mít model vybavený dvoumegapixelovým digitálním fotoaparátem) a stojí za ní německá společnost ROAD (Remote Office Access Devices).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ROAD HandyPC S101

Kancelář do kapsy

Podobnost s Nokií 9500 je velmi nápadná, i když se obě zařízení v mnoha detailech odlišují – dalo by se spíše říci, že HandyPC vylepšuje některé známé nedostatky největšího komunikátoru z vrhu Nokie. Tak například, zatímco aktivní barevný TFT displej nabízí na obou přístrojích rozlišení 640 × 240 obrazových bodů, HandyPC má navíc displej dotykový. Oba přístroje po rozevření nabízí téměř plnohodnotnou QWERTY klávesnici, klávesnice HandyPC se zdá být použitelnější a připomíná mi pohodlnou klávesnici dnes již legendárního kapesního počítače Psion Revo.

ROAD má jednoznačně navíc, co se vestavěného fotoaparátu týče. Nabízí dva megapixely a můžete si dokonce zvolit, zda jím váš model bude nebo nebude vybaven.

 
Seznamte se s Qtopií - telefonní aplikace • nabídka aplikací

Po softwarové stránce je HandyPC postaven na bázi prověřeného operačního systému Qtopia Phone Edition. Tomuto operačnímu systému jsme se nedávno věnovali v souvislosti s vývojářským mobilním telefonem Qtopia Greenphone. Qtopia tak dokazuje univerzálnost svého systému, postaveném na upraveném linuxovém jádru a grafické knihovně QT, který je schopen stejně dobře běžet jak na klasickém mobilním telefonu bez dotykového displeje, tak i na zařízení spadajícím spíše do třídy kapesních počítačů.

 
Adresář • kalendář

Základní aplikační výbava je již tradičně na vysoké úrovni – kromě moderního webového prohlížeče (alternativně lze používat I Operu ve stolní verzi) získáváte také kompletní kancelářský balík kompatibilní s datovým formátem aplikace Microsoft Outlook, přehrávač multimediálních souborů, poštovního klienta a správce PIM informací. Další aplikace lze samozřejmě doinstalovat.

 
Prohlížení internetu • práce se zprávami

Jen další ztracený tučňák?

Hardware komunikátoru ROAD HandyPC S101 je zcela standardní. Základem je prověřený procesor Intel Xscale PXA263 taktovaný na frekvenci 400 MHz doplněný o 128 MB operační a 64 MB úložné FLASH paměti, kterou lze dále rozšiřovat prostřednictvím SD karet. Komunikační možnosti obstarává USB 2.0 port (podporuje USB Host), Bluetooth a infračervený port; nechybí ani podpora bezdrátových Wi-Fi sítí.

 
Prohlížeč a editor obrázků • přehrávač videa

Mobilní část nabízí čtyřpásmový GSM modul s podporou datových přenosů GPRS a EDGE, podpora pro sítě třetí generace však chybí. Vestavěná baterie poskytuje dostatek energie pro deset dnů v pohotovosti nebo pro čtyři hodiny hlasového hovoru, tedy „papírově“. S vypnutou mobilní částí, tedy při použití jako kapesního počítače můžete pracovat pět hodin nebo být až třicet dnů v pohotovosti.

Klepněte pro větší obrázek 
Patří do rukou náročných uživatelů

Komunikátor ROAD HandyPC S101(K) je povedené zařízení, na které jsem velmi zvědavý – ovšem pouze v případě, že se opravdu dostane do prodeje a nebude jen přírůstkem do obrovské rodiny oznámených, ale nikdy nevyrobených přístrojů. Výrobce žádné informace o ceně a předpokládané dostupnosti neuvádí, podle dostupných informací však připravuje větší verzi označenou jako L101, která má být konkurentem především notebookům. Uvidíme.

ROAD S101(K) ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 128 × 60 × 25mm, 230 g
  • sítě a datové přenosy: GSM (850/900/1800/1900 MHz), GPRS, EDGE
  • konektivita: Wi-Fi, Bluetooth, infraport, USB (USB Host)
  • hlavní displej: barevný aktivní TFT, rozlišení 640 × 240 bodů, dotykový
  • vnější displej: monochromatický, rozlišení 102 × 65 bodů
  • operační systém: Qtopia Phone Edition (Linux kernel 2.6.x), možnost vzdálené aktualizace
  • procesor: Intel PXA263, 400 MHz
  • paměť: 128MB RAM, 64 MB Flash
  • výdrž: Lithium-Polymerový akumulátor s kapacitou 1400mAh, 240 minut telefonování, 240 hodin v pohotovosti
  • fotoaparát: volitelně s rozlišením 2 Mpx
  • softwarová výbava: adresář a oragnizér s možností synchronizace, e-mailový klient, podpora SMS a MMS, prohlížeč Office a PDF dokumentů, internetový prohlížeč, poznámky, přehrávač hudby a videa, další doplňkové funkce a možnost doinstalování nových linuxových aplikací
Diskuze (19) Další článek: Bezplatný seminář: Windows Mobile, GPS a Virtual Earth

Témata článku: Nokia, , , , Komunikátor, Náhrada, Prověřený procesor