Robot T-Mobilu Pepper konverzuje od dubna v Brně. Ovládá už 250 českých frází

„Turné“ humanoidního robota Pepper T-Dee operátora T-Mobile pokračuje dál po České republice. Po svém úvodním zapracování ve dvou pražských prodejnách – na Chodově a na I. P. Pavlova – stráví robot celý měsíc duben na brněnské v prodejně v OC Galerie Vaňkovka. Dosud si operátor robota pochvaluje, zákazníkům se prý líbí a někteří si jej dokonce chtěli koupit domů. Tento robot ale není na prodej.

Jeho hlavním úkolem je bavit zákazníky a zpříjemňovat jim čas strávený na prodejně. Je schopný sám začít a vést konverzaci. V současné době má v sobě naprogramováno 250 frází. Naprogramování jedné fráze programátorovi zabere přibližně dvě minuty. K tomu rozeznává výrazy v obličeji a až pět základních lidských emocí, mezi které patří smutek, nazlobenost, štěstí, překvapení a neutrální výraz. Podle toho pak přizpůsobí svou komunikaci, člověka může rozveselit vtipem, zahrát si s ním hru nebo se mohou společně vyfotit.

Pepper měří necelých 130 cm a váží téměř 30 kilogramů, aby svou konstitucí připomínal osmileté dítě. Na jeho tváři je patrný také vliv japonských komiksových postaviček Manga. Po otestování robota v praxi může časem dojít i k jeho zapojení do prezentace a prodeje služeb. Není ani vyloučeno, že by operátor v případě dobrého ohlasu zakoupil další kusy.

Vyhne se překážkám a dojede k nabíječce

Robot je vybavený sadou senzorů, pomocí kterých vnímá okolní svět. K senzorům patří několik kamer, hloubkové senzory, lasery, infračervený senzor, sonar, gyroskop, několik dotykových senzorů a další. Pepper T-Dee registruje zvuky, tváře lidí a objekty. Na hlavě má 2 reproduktory a 4 mikrofony. V oblasti čela a úst jsou umístěné také dvě videokamery. 3D senzory se nachází v očích a umožňují snímat objekt v trojrozměrném vidění. Dotykové senzory má celkem tři, a sice jeden na hlavě a po dvou na hřbetu každé ruky.

Případné kolizi robota s osobou či objektem zabrání šest laserových čidel ve spodní části těla. Sám si hlídá rovnováhu i přílišnou blízkost k ostatním objektům. Je schopný otáčet se o 360 stupňů. V nohou má zabudovaná tři kola a jezdí rychlostí max. 2 km/hod. Pepper je plně autonomní a v případě potřeby se sám připojí k nabíjecí stanici. Je schopný plnohodnotně fungovat i po dobu nabíjení. Jeho součástí je Li-Ion baterie s kapacitou 795 Wh. Baterie robota vydrží na 8 až 12 hodin provozu a pokryje tak většinu otevírací doby na prodejně.

Tento typ robota Pepper od společnosti SoftBank Robotics je ve světě poměrně rozšířený. V ČR jsou zatím 3 exempláře, ten u T-Mobilu patří ke druhé generaci. V dalších 70 zemích světa funguje více než 20 tisíc robotů. Nejčastěji je používaný v maloobchodě, v telekomunikacích a oblíbený je také u automobilových prodejců. Nejvíce robotů – 700 kusů – je umístěných v japonské síti restaurací Amazushi, kde roboti návštěvníky nejenom usazují, ale jsou schopní také přijímat objednávky.

Diskuze (2) Další článek: Změna přístupu. Samsung poprvé ukázal Galaxy Fold YouTuberům a influencerům

Témata článku: , , , , , Brno, Senzor, Dotykový senzor, Případ potřeby, MOBI, Galerie Vaňkovka, Robot, Objekt, F +, Kilogram, Fráze, T - Mobil, Český, #exe, SoftBank Robotics, T Mobil, Prodejna, Pepper, Chodov, Česká republika