Rodokmen dynastie Walkman

Walkman se stal synonymem pro hudební mobil. Dnes se projdeme rodinnou galerií a dokonce odhalíme jednoho levobočka.
Kapitoly článku

Walkman je řadou exkluzivních hudebních mobilů švédské značky Sony Ericsson. Filosofie je jednoduchá: výrobce nabízí zákazníkovi hotový hudební přehrávač integrovaný do mobilního telefonu. K poslouchání není třeba nic dokupovat, nebo něco měnit. Přiloženým kabelem se spojí telefon s počítačem a pomocí dodaného softwaru se na přibalenou kartu nakopírují digitální hudební soubory. Pak už stačí zapojit značková sluchátka, která jsou rovněž součástí balení.

Walkman je o pohodlí. Vše do sebe zapadá, vše jednoduše funguje a vše si drží vysokou kvalitu. Již během několika minut po rozbalení zakoupené krabice můžete vyrazit do terénu s notou na rtech (a na paměťové kartě, harddisku...). Také samotné přehrávání funguje skvěle. Stisknete speciální klávesu, ihned se ocitnete v prostředí přehrávače, zvolíte skladby k přehrávání a dále pokračujete v běžné práci s telefonem. Hudba hraje na pozadí.

Během února a března byla představeno několik mobilů značky Sony Ericsson s nezaměnitelným logem Walkman. Byla tak završena obnova celé řady, starší generace pomalu upadá v zapomnění a nové modely se hlásí o své místo na slunci. Pojďme si utřídit celou švédskou hudební dynastii a stručně si představit všech 13 jejích členů.

Sony Ericsson W200i

Vezměme náš přehled od samého dna nabídky. Základním a nejlevnějším Walkmanem je model W200i. Jde o hudební telefon pro začátečníky. Kvůli svěžímu designu si jej oblíbí zejména dorostenci, kvůli jisté dávce elegance nebude vypadat nepatřičně ani v rukou starších uživatelů. Radost udělá nízkou cenou a rádiem, hudbu zvládá s bravurou, na pokročilé funkce dražších bratříčků však nestačí. 

SE_W200i01.jpg SE_W200i02.jpg SE_W200i03.jpg SE_W200i04.jpg

V balení najdeme nová stereo sluchátka HPM-64 s funkcí Bass Reflex a paměťovou kartu Memory Stick Micro. Na velké poslouchání je jejích 128MB poněkud málo, ale v záloze je FM-rádio a s dodávaným kabelem je výměna hudebních souborů hračka. Výrobce slibuje až 18 hodin přehrávání.

Na možnost koupit si tento přístroj budeme čekat do druhého čtvrtletí letošního roku.

Sony Ericsson W300i

S modelem W300i už se odrážíme ze samého dna a je to vidět i na velikosti přiložené paměťové karty (256 MB). Fotoaparát má bohužel stále jen minimální rozlišení VGA, opět zde najdeme stereo-rádio, přibyly komunikační technologie Bluetooth a EDGE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jako jeden z mála mobilů vůbec má W300i běžný konektor pro připojení sluchátek (3,5mm jack). Pokud vám tedy z jakéhokoliv důvodu nevyhovují přibalené špunty, máte možnost vyměnit je za prakticky jakákoliv jiná sluchátka.

Telefon je možné koupit v běžné distribuci, jeho cena se již dostala pod 5 000 Kč. Přečtěte si podrobný test telefonu Sony Ericsson W300i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Sony Ericsson W550i

Tento model byl jedním z prvních Walkmanů (byl představen jako třetí v řadě) a od srpna 2005 již značně zastaral. Vnitřní paměť má sice na první pohled sympatických 256 MB, ale celkový dojem kazí nemožnost rozšíření paměťovou kartou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson už dnes koupíte snad pouze ve výprodeji, a tak jen pro úplnost: jeho test najdete ZDE.

Sony Ericsson W610i 

Na walkmanovském žebříčku postupujeme výše a dostáváme se do střední třídy. Začátkem února představený W610i se drží trendu navyšování kapacity přibalené paměťové karty. Jeho Memory Stick Micro dosahuje kapacity 512 MB. Jako moderní zástupce nejčerstvější vlny Walkmanů nabízí W610i kromě obvyklého FM-rádia (tentokrát s RDS) také možnost poslouchat streamovanou hudbu z internetu. Do budoucna čím dál častěji využijeme stereo Bluetooth profil A2DP.

W610i_02.jpgW610i_05.jpgW610i_07.jpg

W610i je prvním modelem našeho seznamu, který se (s rezervou řečeno) hodí i k jiným věcem, než k poslouchání hudby. Například je mu integrován povedený webový prohlížeč, aplikace pro blogování, datová technologie EDGE a hlavně 2Mpx fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací diodou.

W610i_01.jpgW610i_03.jpgW610i_04.jpgW610i_06.jpg

Více si o tomto telefonu přečtěte v našem prvním pohledu.

Sony Ericsson W660i

Při prvním pohledu na zmenšeniny přiložených obrázků vás možná napadne otázka, jaký že je rozdíl. Nejen stavba těla, ale i technický základ je v podstatě totožný. Po technické stránce je nejzásadnějším rozdílem podpora sítí třetí generace (která bohužel podle nepsaných pravidel Sony Ericssonu znamená ztrátu EDGE). O změnách v designu si udělejte názor sami, podle ankety z minulého týdne se však většině z vás líbí.

W660i_Front_Angle_e65_Rose_Red.jpg W660i_Front_headset_Angle40_Rose_Red.jpg W660i_Front_Angle40_Rose_Red.jpg W660i_Left_side_Rose_Red.jpg W660i_Right_side_Rose_Red.jpg W660i_Back_side_Rose_Red.jpg

Oba blízce příbuzné Walkmany se na evropských trzích objeví nejspíše už v dubnu. Více si o modelu W660i můžete přečíst v prvním pohledu.

W660i_Front_Angle_E65_Record_Black.jpg W660i_Front_Angle40_headset_Record_Black.jpg W660i_Front_Angle40_Record_Black.jpg W660i_Left_Side_Record_Black.jpg W660i_Right_Side_Record_Black.jpg W660i_Back_Side_Record_Black.jpg

Sony Ericsson V630

Tento model je jakýmsi levobočkem čistokrevného šlechtického rodu (všimněte si plebejsky jednoduchého „V“ v typovém označení), proto jsme jej ani nezapočítali do čísla 13 v nadpisu. Je určený výhradně pro operátora Vodafone a je jakousi hudební variantou modelu K610i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Máme tu podporu sítí třetí generace, slot pro paměťové karty, dvoumegapixelový fotoaparát, podporu USB Mass Storage, přehrávač hudby, ale chybí logo Walkman. Je to tedy levoboček jak se patří a k přehrávání hudby poslouží stejně dobře, jako ostatní. v balení najdete 256MB paměťovou kartu Memory Stick Micro.

Témata článku: , , Sony Ericsson W200i, Sony Ericsson W300i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W610i, Sony Ericsson W660i, Sony Ericsson W700i, Sony Ericsson W710i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W810i, Sony Ericsson W850i, Sony Ericsson W880i, Sony Ericsson W900i, Sony Ericsson W950i, Jediný fotoaparát, Stavba těla, Rodokmen, Walk, Plnohodnotný nástupce, Případný zájemce, Rod, První slider, Technický základ