Rok 2000: horečka mobilní noci

Závěr loňského roku patřil bezpochyby šílené horečce, kterou nelze nazvat jinak, než mobilmánie. Zrekapitulovali jsme dění nejen u mobilních operátorů, ale také výrobců mobilů.
Závěr loňského roku patřil bezpochyby šílené horečce, kterou nelze nazvat jinak, než mobilmánie. Pokusili jsme se zrekapitulovat nejdůležitější události, které této horečce předcházely.

Leden

První dny nového roku proběhly velmi klidně. Mobilní operátoři si oddechli, že v poklidu přežily hrozbu Y2K a nijak se nepozastavovali nad tím, že jejich sítě nezvládly nápor zákazníků.

V průběhu ledna se dal konečně sehnat opěvovaný telefon Nokia 7110. Ten se však téměř celý rok potýkal s mnoha chybami, které prakticky odstranil až firmware 4.94.

Koncem měsíce představila společnost Český mobil svojí síť Oskar a dosáhla pokrytí 42 procent populace, které potřebovala k udržení licence. A přitom téměř nikdo nevěřil, že tento závazek dodrží. Síť už částečně běží, plný komerční provoz to však ještě není.

Únor

Začíná pozvolný nástup WAPu; ten EuroTel uvedl už koncem roku 1999, Paegas jej rozjíždí až nyní. Paegas dotuje první Motorolu, která umí WAP (P7389). Eurotel přichází s druhým tarifem pro předplacené karty. Eurotel Quatro Go je doposud jediným druhým předplaceným tarifem, což ovšem neznamená, že je oproti konkurenci výhodný.

Březen

WAP je tu v plné kráse a všichni pevně věří v jeho neochvějnou budoucnost. Eurotel začíná být sexy spíše svými rychlými daty HSCSD, než se svým portálem Juice. Paegas zatím portál nemá, ale zato aktivuje data a fax zdarma, navíc ukazuje, že Twist je pro něj obrovský trh, a tak mohou předplatitelé wapovat a chodit do banky přes GSM Banku. Paegas má milióntého zákazníka; Eurotel jich má už pouze o 200 tisíc více. První zákazníky má i Oskar, který v březnu spustil svoji komerčně síť.

Duben

Když už je tu tolik operátorů, tak je jen dobře, že si konečně můžeme pořídit Benefon Twin+, který je prvním mobilem pro dvě karty SIM. I když si musíte mezi operátory přepínat, je jasné, že se tudy vede cesta. Postupně se začínají nabízet adaptéry pro dvě SIM i pro další mobily.

I výrobci mobilů se snaží ukázat, že WAP bude opravdu pro všechny – Motorola uvádí Talkabout T2288, která umožňuje wapovat opravdu za minimální pořizovací cenu.

Eurotel zlevňuje své datové služby po vzoru Paegase. Oskar jede na plné obrátky a nabízí předplacenou Oskartu.

Květen

Nokia 7110 dostává na frak – je tu Ericsson R320. Hranice mezi telefony vyšší a nižší třídy boří Siemens C35i, který se stává prodejním trhákem. Eurotel a Paegas se hádají, kdo je tahounem a kdo poprvé spojil hovor GPRS. Paegas dává k jednomu tarifu až dvě karty SIM zdarma.

Oskar se raduje, že prodal prvních 30000 Oskaret. Kupony Go lze dobíjet i přes některé bankomaty; zvláštní je, že Paegas dosud nenabídl žádnou alternativní možnost, jak dobít jinak něž přes telefon.

Červen

Siemens dává do prodeje Siemens S35i, který je téměř stejný, jako mladší bráška C35i. Majitelé karet Go mají přístup na Juice (a tedy mohou wapovat). EuroTel a Citibank představili platební kartu Juicepay, s kterou lze platit přes Internet. Karta se však dosud příliš nerozšířila.

Přes Internet lze platit i s Paegas GSM Banking. A Oskar spustil online prodej ve své virtuální prodejně. Začíná být pomalu jasné, že WAP příliš užitku v dlouhodobém hlediska nepřinese. Paegas koncem června spouští 100% roaming, který však stále funguje pouze v německé síti D1. Všude jinde funguje na principu zpětného volání – a právě tento způsob v létě 1999 Paegas tolik u EuroTelu kritizoval.

Červenec

Začaly prázdniny a Paegas s Eurotelem se opět hádají, kdo má lepší roaming u předplacených karet. Vítězí EuroTel, protože na rozdíl Paegasu umí posílat textové zprávy ze všech sítí, zatímco Paegas jen z D1.

Do souboje jde i Oskar s nabídkou příchozího roamingu u přeplacených karet a slibuje plný roaming v brzké době (zatím však stále není). Eurotel dosáhl další metu a má 1,5 milionů zákazníků. Zřejmě k tomu přispěla další služba, totiž možnost přímého dobíjení Go karet přes Internet a kompletní sada Komplet.

Srpen

Na trh se dostává první outdoorový telefon, je jím Siemens M35i, který ovšem během tří měsíců záhadně zmizí z prodejních pultů. Paegas podcenil poptávku. I Alcately umí WAP, to nám chce dokázat poslední „škaredý“ Alcatel OT View WAP db.

Oskar slaví svátek nejen proto, že má zajištěno dlouhodobé financování, ale také pokrývá 83 procent populace. Paegas má na lince 333 nově i sekretářky a Eurotel Go lze nabíjet přes Internet pomocí CCS karty.

Září

Nokia nečekaně představuje 3310, která má podobně jako 7110 plno chyb, ale vypadá skvěle a jde na dračku. Dalším telefonem do nepohody je Ericsson R310.

Na trh se dostává konečně povedený telefon, Nokia 6210. Až se zdá, že tento telefon nemá chybu a navíc podporuje rychlá data HSCSD. Je tedy v pořadí druhý, který lze u EuroTelu využít; prvním je Nokia Card Phone II, což je ale jen PC karta standardu PCMCIA.

Eurotel inovuje záznamovou službu a uvádí nové tarify, Optimum a Relax plus a nový způsob účtování: nejprve celá minuta a poté po sekundách; tarifikace karet Go zůstává u 30 sekund.

Další služby operátorů se tají do začátku Invexu.

Říjen

Invex je tady a mobilní operátoři se předhánějí ve svých show. Paegas i Eurotel nabízí službu, díky níž můžete určit polohu mobilního telefonu. Mobilní Juice Pay konečně funguje. Paegas odpovídá na Juice jediným kliknutím a představuje Click. Mimo to dává majitelům Twist karet možnost být Nej. Oskar si v poklidu staví nové městečko Oskarov u Brna a stejně tak potichu spouští WAP.

Alcatel mění image a nabízí řadu Alcatel OT 30x, která se nadmíru povedla.

EuroTel vítězí svůj soukromý závod o to, který z operátorů jako první spustí ve své síti GPRS. Zatím lze koupit mobil s GPRS pouze v balíčku s novou kartou SIM, ale i to se počítá. Nevýhodná je ovšem cena – 30 tisíc korun.

Listopad

Operátoři se předhání ve svých vánočních nabídkách. Každý rozdává něco: batohy, sady handsfree, kupóny. Do toho se přidala i banka GE Capital, která na rozdíl od operátorů rozdává mobily. Paegas spustil málo použitelnou službu Paegas Click. Oskar má pokryto neuvěřitelných 98 procent populace.

Majitelé telefonů Nokia si hrají v největší mediální hře. Motorola spustila kanonádu nových telefonů: manažerským modelem Timeport 250 mění koncepci svých telefonů k lepšímu, zjednodušuje psaní textovek s novým komunikátorem V100 a rozmlsává nás kapesním počítačem kombinovaným s mobilem Accompli A6188. Pozadu nechce zůstat ani Ericsson a do prodeje dává nadupaný low-end A2618s. Alcatel chce proniknout mezi telefony nejvyšší třídy svojí One Touch 501.

Prosinec

Operátoři nás ujišťují, že jim síť na Vánoce vydrží, ale přitom jim stále padá – nicméně jde jen o lokální výpadky. Nic na tom nezmění ani fakt, že se dá volat v pražském metru. Na Vánoce i Silvestra jsou nakonec přeneseny milióny esemesek téměř bez zaváhání. Eurotel má dva milióny zákazníků a je na to patřičně hrdý.

Posledními novinkami v prodeji jsou nerozbitná Nokia 6250 a první chytrý telefon Ericsson R380.

Rok 2000 – zlom na trhu

Loňský rok byl pro mobilní komunikaci opravdu zlomovým. Telefon už má v kapse po vánočních slevách téměř každý. Rozhodně je nás víc než pevných linek. Trh s klasickými počítači stagnuje, naopak roste poptávka po kapesních počítačích, které se stávají součástí „chytrých telefonů“. A co nás čeká v roce 2001? Nástup GPRS a poté sítě třetí generace…
Diskuze (4) Další článek: Oskar zlevnil ceny téměř všech mobilů

Témata článku: , Alcatel One Touch 501, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6250, Siemens C35i, Siemens M35i, Siemens S35i, MOBI, Benefon Twin, Kompletní sada, Vánoční sleva, Mobil, JuicePay, Celá minuta, Rok, Noc, Horečka