Rozhodnutí ČTÚ bude znamenat konec levných mobilních telefonů v Čechách

Tisková zpráva RadioMobilu, Praha, 31.10.2001 - Výsledky probíhajících jednání RadioMobilu s Českým telekomunikačním úřadem  o stanovení propojovacích poplatků do mobilních sítí naznačují, že ČTÚ uvažuje o  dramatickém snížení těchto poplatků vyloučením nákladů na prodej dotovaných telefonů z nákladového výpočtu. RadioMobil by v tomto případě byl nucen ukončit nabízení dotovaných mobilních telefonů novým zákazníkům.

„Již  současný poplatek, který požaduje RadioMobil za propojení do své mobilní sítě je nižší než je obvyklá úroveň u ostatních evropských operátorů.  Neexistují důvody, proč by tento poplatek měl být stanoven na polovině evropské úrovně, zatímco v případě Českého Telecomu regulátor prosadil dvojnásobek evropských cen. Jedná se snad o další snahu zvýšit předprivatizační cenu Českého Telecomu na úkor operátorů se zahraničním  kapitálem ?“ táže se Roland Mahler, generální ředitel společnosti RadioMobil.

Poskytování telefonních přístrojů za zvýhodněnou cenu bylo přitom vedle nízkých cen za volání součástí cenového závazku, kterým byla po 5 let podmíněna platnost mobilní licence RadioMobilu.

Rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu by tak mohlo dojít k výraznému zdražení mobilních telefonů a tím k výraznému zpomalení dalšího rozvoje mobilních služeb v České republice.

 

Diskuze (19) Další článek: Nová Motorola má označení V.70

Témata článku: Konec, Čech, MOBI, Levný mobil, Mobil, Telefon, Výrazné zpomalení, Mobilní telefon, Rozhodnutí