Rozhovor s Oskarem: A parníček jste viděl? Tak to bude tři sta korun…

Včera Oskar spustil mobilní bankovnictví a SMS Info a po tiskové konferenci jsme se mluvčího, Igora Přerovského, zeptali na několik otázek.

Uživatelé po Oskarovi požadovali GSM bankovnictví již od začátku. Proč tuto službu spouštíte až dnes?

Vyvarovat se chyb již nabízených služeb tohoto charakteru a nabídnout to nejlepší z existujích služeb na trhu je jen pro dobro zákazníka.

S kolika bankami budete podporovat GSM bankovnictví do konce roku? Které banky to budou?

Nyní to jsou dvě banky, eBanka a GE Capital Bank. V současné době probíhají jednání s dalšími bankami, jejichž jména bych nerad zmiňoval. Předpokládáme, že do konce roku další dvě přibudou, když jich bude více, budeme jen rádi.

Jak za rok provozu pokročila služba Platby z mobilu?

Tato služba se nyní jmenuje M-Platba a je součástí karty SIM Plus. V současné době tato služba spolupracuje s kreditními a platebními kartami Komerční banky, eBanky, Volksbanky a kreditními kartami HomeCredit a s dalšími jednáme.

Je mezi bankami o tuto službu zájem?

Je a poměrně velký.

Bude možné časem s M-Platbou provádět i jiné operace než jen platit za služby Oskara, např. hrazení měsíčního účtu či dobíjení Oskarty?

Ano, snažíme se, aby služba M-Platba byla skutečnou mobilní peněženkou.

Výměna staré karty SIM za novou SIM Plus je zdarma. Nicméně její aktivace už stojí tři sta korun. Chápu to dobře tak, že aktivace se vztahuje pouze na doplňkové SIM Toolkitové služby?

Tři sta korun zaplatí zákazník za aktivaci karty SIM. To platí jak pro zákazníky, kteří si kartu mění, tak pro zákazníky, kteří si pořizují zcela novou kartu SIM.

Lze tedy chápat těch tři sta korun jako aktivační poplatek?

Ano.

Až dosud Oskar hlásal, že za samozřejmé věci se neplatí. Najednou ale požaduje aktivační poplatek. Proč?

V tuto chvíli jsou vedle sebe dvě karty SIM: běžnou a novou SIM Plus. Původní karta bez služeb jako M-Platba či M-banka je stále zdarma, za SIM Plus zákazník vždy zaplatí tři sta korun. Na kartě SIM Plus je zkrátka balíček nadstandardních služeb, za něž je nutné zaplatit.

Lze mít na kartě SIM Plus více aktivních bank současně?

Ano, současně můžete ovládat účty až u deseti bank, zatím spolupracujeme pouze se dvěma bankami, jejich počet se však bude rozšiřovat.

GE Capital Bank vždy při spouštění GSM bankovnictví s oběma operátory, Eurotel i T-Mobilem, nabídl mobily zdarma nebo se slevou. Bude se historie opakovat i s Oskarem?

Ne, nebude. Důvod je jednoduchý: mobilní trh je podstatně vyspělejší a proto není nutné tuto zavedenou službu tímto způsobem podporovat. Nicméně GECB i eBanka plánují na blízkou dobu zajímavé novinky, o nichž budou veřejnost zcela jistě informovat.

Pokud si zákazník nechá vyměnit desetikorunovou Oskartu za novou kartu SIM Plus, zůstane mu tento bezesporu výhodný tarif?

Ano, na nové kartě SIM Plus bude identický tarifní plán, zákazník nepřijde ani o desetikorunovou Oskartu, ani o starší tarifní program.

Již od počátku spuštění Oskarovy sítě distribuujete karty s funkcí ALS, tedy dvěma čísly na jedné SIM. Kdy tuto službu spustíte?

Tato služba není zatím naší prioritou, ale do budoucna s ní počítáme.

Co se skrývá za projektem Oskaréna?

(Výbuch smíchu) Shodou okolností jsme před rokem spouštěli projekt, který se jmenoval GPRS> Ověřeno na lidech, který se velmi povedl a pomohl nám lépe připravit službu GPRS pro naše zákazníky. Tento projekt žije dále, jeho další fáze probíhá právě nyní. Co teď mohu říct, sledujte tento web a určitě se zaregistrujte.

Půjde o testování MMS?

Nechal bych na čtenářích, ať si udělají vlastní názor. MMS je pro nás zajímavá služba a určitě proběhne test na uzavřené skupině uživatelů. Čtenáři MobilManie mohou být u toho, sledujte pravidelně zprávy o Oskarovi a přečtěte si předchozí odpověď.

Diskuze (45) Další článek: Předplaťte si MMS zprávičky od Eurotelu

Témata článku: , , Výbuch smíchu, Zajímavá služba, Rozhovor, Oskar,