Rozlišení stoupá, Vivo Xplay 3S dostane 2K displej

Evoluce je nezastavitelná. Můžete to považovat za zbytečné, ale rozlišení špičkových smartphonů znovu povyroste. Zkratku 2K rozhodně nevidíte naposledy.

Displeje s největším rozlišením můžeme v současné době hledat zejména u špičkových tabletů vyšších tříd, u nejvybavenějším smartphonů se již více než rok drží Full HD panely (1 920 × 1 080 obrazových bodů). Příští rok by se v mobilním průmyslu měl nést ve znamení 2K displejů, tedy panelů s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů, které by měly být dodávány do těch nejvybavenějších smartphonů. Ačkoliv se očekával tuhý boj o to, kdo s displejem vyrukuje jako první, všem nakonec vypálil rybník čínský výrobce Vivo oznámením svého vlajkového modelu Xplay 3S.

Klepněte pro větší obrázek
Smartphone Vivo Xplay 3S je prvním telefonem na světe s displejem s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů

Šestipalcový smartphone je nástupcem modelu Vivo Xplay, model Xplay 2, který by se podle značení nabízel jako logický předchůdce, totiž výrobce nikdy nepředstavil. Jak již bylo zmíněno, Xplay 3S je úplně prvním chytrým telefonem s displejem s rozlišením 2 560 × 1 440 bodů. Samotný LCD panel má úhlopříčku šest palců, což se spolu s velikostí displeje rovná úctyhodné hustotě pixelů 490 ppi. Pod displejem jsou umístěna senzorická systémová tlačítka, nad ním pak vystředěný reproduktor, logo výrobce, senzor okolního jasu a 5Mpix kamerka pro videohovory. Hlavní fotoaparát má rozlišení 13Mpix, pod ním je pak umístěna čtečka otisků prstů, která zabezpečuje přístup k telefonu nebo k osobním dokumentům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Smartphone má šestipalcový displej a poměrně slušné rozměry, zejména díky malm okrajům po stranách displeje. Na těle smartphonu nalezneme 3,5mm jack i microUSB pro nabíjení a datové přenosy

Samotný hardware můžeme zařadit k současné špičce, smartphone běží na čtyřjádrovém Snapdragonu 800 o taktu 2,3GHz, přítomna je 3GB operační paměť, 32GB interní paměť, grafický čip Adreno 330 a 3200mAh baterie. Součástí hardwarové výbavy jsou i dedikované audio čipy ES9018 DAC a zasilovací TI OPA2604. Ty by měly velmi dobře spolupracovat s funkcí DTS Headphone:X, která umožňuje přehrávání hudby ve sluchátkách s efektem 7.1 či dokonce 11.1 Surround systémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda zaujmou mimo 13Mpix fotoaparátu i čtečkou otisků prstů

Systém výrobce označuje jako Fantouch OS, což je jen vlastní upravená ROM Androidu 4.2 od společnosti Vivo, která je dovybavená o vlastní nadstavby a upravené části kódu. Nejvýznamnějším je aplikace Photo+ sloužící pro účely rozšířené reality. Jakmile nahrajete videoklip do cloudového úložiště, můžete některé snímky sdílet jako statické fotografie. Pokud telefonem se stejnou aplikací namíříte na statickou fotografii, přehraje se v něm celé jí přiřazené video.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Fantouch OS není žádný nový mobilní operační systém, Vivo tak označuje svou upravenou ROM s Androidem 4.2

Mezi další přídavky systému patří možnost přidávání gest kontaktům, hudební playlist založený na vaší aktuální náladě, bezdotykové gesto pro vstup do aplikace nebo upozornění beroucí v potaz vaši aktuální polohu nebo aplikaci virtuální reality City Show, která v rámci hledáčku fotoaparátu zobrazuje nabídky obchodů, mezi kterými procházíte. Timeline Desktop je pak chronologickým výčtem všech interakcí, fotek, hovorů a zpráv s daným kontaktem.

Zatím není jasné, kdy se Xplay 3S dostane do prodeje, v Číně je v současnosti možné jej předobjednat. Cena je stanovena na 580 USD, což po přepočtu činí necelých 12 tisíc Kč. Vivo plánuje v roce 2014 expanzi i na řadu zahraničních trhů a bude zajímavé sledovat, zdali zacílí i na Evropu.

Zdroj: Engadget

Diskuze (49) Další článek: Nový zákoník změní od 1. ledna nakupování na internetu

Témata článku: , , , Sto, Zahraniční trh, Displej, Největší rozlišení, Šestipalcový smartphone, Vivo Xplay, Full HD panel, Tuhý boj, Osobní dokument, DOS, ? Displej, ROM android, Špičkový tablet, Rozlišení, Statické foto,