Rozšiřte si svůj obzor i svůj Visor

Jaké rozšiřující moduly se připravují pro nový Visor.
V článku „Visor – smrt Palmu z vlastních řad“ jste se mohli seznámit s novou hvězdičkou na nebi kapesních počítačů s Visorem. Stane-li se v budoucnu hvězdou - supernovou ukáže čas. Můj osobní tip je, že se tak v dohledné době stane. Důvody pro toto tvrzení zde rozhodně jsou.

Určitě je to cena, která je nižší než ekvivalentní počítače řady Pilot/Palm. Bude to i kvalitní tým lidí z firmy Handspring, výrobce Visora, v jejímž čele figurují jména Donny Dubinské a Jeffa Hawkinse, kteří jsou prapůvodními tvůrci populárních Pilotů. Tím pravým trumfem však bude zřejmě rozšiřující slot, který je v novém kapesním počítači zabudován, a který slouží pro „zasouvání“ rozšiřujících modulů do Visoru.

Springboard, jak se nový expanzní slot jmenuje, umožní v mžiku zasunutím patřičného modulu přeměnit organizér například v komunikátor, navigační přístroj, záznamník, přehrávač hudebních nahrávek, elektronickou knihu nebo malou laboratoř. Tato přidaná hodnota umožní rozšíření kapesních počítačů do mnoha oblastí lidského konání a přemění obyčejný organizér na multifunkční přístroj.

Samotný výrobce současně s uvedením Visora, připravil do své nabídky i první takové moduly. Můžeme si tedy přikoupit Handspring Modem pro možnost komunikace, 8MB Flash Module pro zvětšení našich paměťových potřeb nebo Backup Module pro snadné zálohování dat. Díky široké podpoře vývojářů ze strany samotného výrobce se začínají objevovat i moduly jiných nezávislých výrobců, mnoho jich také ohlásilo vývoj dalších různorodých modulů nebo se na vývoj připravují.

Netrpělivě bude určitě očekáván přehrávač MP3 hudby. Ten by počátkem roku 2000 měla uvést na trh firma Innogear pod označením MiniJam. Tato firma již nabízí také jiný modul a to pager Informitt. Podobné přehrávače také připravují firmy Diamond a LandWare. Užitečným doplňkem bude určitě také GPS přijímač Quo Vadis Handy GPS, který připravuje Navicom. A jak se vám bude líbit navštívit knihkupectví a namísto žádané knihy obdržet pouze modul pro Visora s kompletní elektronickou podobou knihy. Ano, tuto vizi chce naplnit firma Peanutpress se svými PeanutPress Eletronic Books.

Na závěr jsem si nechal ukázku zajímavého využití Visora jako kapesní laboratoře. Firma ImagiWorks nabízí ucelený systém SensorScience skládající se s programu, modulu a čidel (senzorů), kterými můžete měřit teplotu, pH, světelné paprsky či zrychlení. Systém je určen především pro domácí a školní laborování a může se stát nejenom šikovnou hračkou, ale i solidním nástrojem školních experimentů. Doposud tato firma také dodávala ImagiProbe – profesionálnější řešení pro řadu počítačů Palm s mnoha použitelnými senzory – barometr, CO2, EKG, tlak, napětí aj.

Tyto první vlaštovky ukazují určitě správný směr, kudy bychom se asi v budoucnu měli ubírat. Půjde-li tempo vývoje těchto modulů i nadále rychle kupředu, máme se rozhodně na co těšit.

Váš názor Další článek: Visor – smrt Palmu z vlastních řad

Témata článku: , , Osobní tip, EKG, VIS, Zajímavé využití, Obzor, Označení mini, Lidské konání, Hawkins