Ruský „zabiják iPhonu“: k GPS přidává navigaci Glonass

Rusové byli vždycky velkohubí a potvrdilo se to i s prvním mobilem, který podporuje jejich navigační systém Glonass. Ze zabijáka iPhonu se klube plastový Číňan.

Ruská společnost Sistema koncem minulého roku ohlásila, že chystá telefon s čipem pro navigační systém Glonass, tedy ruskou obdobu amerického systému GPS, evropského Galilea nebo čínského Compassu. Kromě toho měl být telefon velkým konkurentem zejména pro iPhone 4, alespoň podle slov šéfa Sistemy Vladimira Jevtušenkova, který to prohlásil při audienci u samotného ruského premiéra Vladimira Putina. K tomuto prohlášení jsme byli skeptičtí a nedávno se naše pochybnosti potvrdily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MTS Glonass 945

Na ruském serveru Kommersant se objevily fotky a podrobnosti o připravovaném telefonu. Ukázalo se, že půjde o smartphone z dílny ZTE, jehož obdoba už nějakou dobu existuje a u nás se prodává u Vodafonu pod označením Vodafone 945. Jde sice o smartphone s Androidem, ale má jen průměrnou výbavu a není to tedy rozhodně žádná konkurence pro iPhone 4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 945

Oproti již prodávanému ZTE/Vodafonu model MTS Glonass 945 dostane navíc čip pro komunikaci se satelity ruského systému Glonass, zůstane ale i podpora GPS. Naopak oproti pětimegapixelovému fotoaparátu, který nabízí Vodafone 945, ruská novinka bude mít jen dvoumegapixelový. Zbytek výbavy i vzhled obou telefonů se shoduje. MTS Glonass 945 se začne prodávat letos v dubnu za 11 tisíc rublů, což je v přepočtu necelých 7 tisíc korun. K nám se asi nedostane a pro našince nemá velký smysl jej shánět ani někde na východě, protože u nás dostupný Vodafone 945 se prodává jen za 4 tisíce korun.

MTS Glonass 945 ve zkratce

  • Rozměry a hmotnost: 109 × 56 × 14 mm, 130 g
  • Displej: 3,2", kpacitní TFT LCD, 240 × 400 bodů
  • Konektivita: GSM, WCDMA, HSDPA (3,6 Mb/s), Wi-Fi, Bluetooth, microUSB
  • Navigace: GPS, Glonass
  • Procesor: Qualcomm MSM7227 (600 MHz)
  • Paměť: uživatelská 150 MB, microSDHC
  • Fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200 bodů)
  • Baterie: 1 500 mAh, výdrž 5 hodin hovoru, nebo 250 hodin v pohotovosti
  • Operační systém: Android 2.2 (Froyo)
  • Dostupnost: duben 2011 za 7 000 Kč (Rusko)

Zdroj: Mobiltelefon

Diskuze (35) Další článek: Samsung Wave 723: na vlně elegance (test)

Témata článku: , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Vodafone 945, Kommersant, GLONASS, Galilea, Ruská společnost, Velký konkurent, , MTS, Vladimir Putin, Zabiják, Rusk, GLO