Rušný týden skončil u nástupce Nokie N73

Zdánlivě se tento týden týkal jenom nových Sony Ericssonů. Rozruch však na konci vzbudila předpremiéra připravovaných Nokií N81 a N82.

Přinášíme přehled toho nejzajímavějšího, co se minulý týden událo a co byste neměli minout.

Ještě necelé dva měsíce budou školy plné a na konci června to vypukne – přijdou prázdniny, doba hromadné migrace obyvatelstva především jižním směrem. S mobily v kapsách a s dobrým pocitem stále vazby k domovu se vypraví do zahraničí také statisíce Čechů a naši mobilní operátoři se už těší na tučné zisky z roamingových služeb.

Ze zahraničí se volá velmi draho a Evropská komise to hodlá změnit. Podle předložených návrhů by se měly náklady spojené s používáním mobilních telefonů v zahraniční snížit až o 70%. Jak toho chce Komise docílit? Regulací roamingu. Operátoři budou muset nabídnout služby, které nebudou dražší než tzv. Euro tarif (více zde). Zatím ale není nic jisté. Návrh musí být nejdříve schválen a operátoři se tomu samozřejmě snaží zabránit. Například tím, že „na oko“ začnou zlevňovat sami. Slevy sice přijdou, ale nejsou tak významné, jak se může na první pohled zdát. Což naposledy předvedl například český Vodafone se svým Passportem.

Téma roamingu doplnil minulý víkend test očekávaného smartphonu HTC S710 Vox. Tento malý přístroj vypadá jako běžný chytrý mobil, lze jej ale vysunou do strany a získat tak QWERTY klávesnici pro pohodlnější psaní. K tomu si domyslete QVGA displej, 2MPx fotoaparát, podporu Wi-Ffi a operační systém Windows Mobile 6. Tento stroj nás trochu zklamal svojí leností, ale za dvanáct tisíc korun s ním dostanete mnoho. V rozhodování vám může pomoci velký podrobný test serveru SmartMania.cz.

IMG_2927.jpg IMG_2933.jpg IMG_2934.jpg IMG_2939.jpg
HTC S710i

V hutné reklamní masáži, kterou si většina z nás nevědomky dopřává většina z nás, opět vyniká kampaň Vodafonu. Psi už sice nejsou aktuální, ale Čtvrtníček zůstal. Osobně mi nová reklamní kampaň nepřijde zdaleka tak vtipná, jako předvánoční sobí tažení, ale „reklamština“ se docela ujala. V první lekci nás Vodafone učí, co u něj znamená slůvko „neomezeně“ a tak jsme prozkoumali, zda operátor sám nemá v nabídce svých neomezených balíčků nějaká „ale“. Pár drobností jsme našli, ale celkově operátor obstál.

O svátečním dni jsme se věnovali mobilnímu telefonu v podobě náramkových hodinek a partnerský server Smartmania otestoval textilní bluetoothovou klávesnici. Sbalíte ji jako kapesník, ale v případě potřeby ji rozbalíte na stole a všemi deseti si napíšete e-mail.

Svátek jsme ale slavili jen u nás a takový Sony Ericsson měl úplně jiné starosti. Připravil celosvětové oznámení čtyř nových telefonů. Pro nás to znamenalo práci od devíti hodin večer až do noci. Výsledkem je první seznámení se Sony Ericssonem P1i, nástupcem komunikátoru P990i, který však konstrukčně vychází z kompaktního modelu M600i. Dalšími novinkami jsou dva zástupci oživené řady T. Ano, legendární a přelomový model T610, respektive T630, má svého nástupce. Jmenuje se Sony Ericsson T650i a má pěkně ostrou výbavu v čele s 3MPx fotoaparátem vybaveným autofocusem. Pro spořivější připravil výrobce levnější model T250i. Nabídku dále obohatí stylový model S500i.

01.jpg 01.jpg 20.jpg 05.jpg
Nový Sony Ericsson P1i, T650i, T250i a S500i

Sony Ericsson P1i nebude technologickou bombou, oproti konkurenci mu chybí GPS, EDGE a čekali bychom také HSDPA. Ale předpokládám, že bude úspěšný. Nabízí vhodný kompromis mezi smarthony se Symbianem S60 od Nokie a komunikátory s Windows Mobile. P1 bude malý, s dotykovým displejem, ale bez pera se obejdete. Po zkušenostech s modely P990i a M600i už bude software vyladěný, chybějící GPS nahradí bluetoothový modul a HSDPA zákazníky dvou ze tří našich operátorů mrzet nebude. Jen to zatracené EDGE bude chybět všem. Chcete se o Sony Ericssonu P1i dovědět více? Přečtěte si první exkluzivní test.

Nejen Sony Ericsson zbrojí. Také Nokia chystá nové top modely z multimediální řady N. Zatím to není oficiální, ale chystá se nástupce Nokie N73 s 5Mpx fotoaparátem a xenonovým bleskem nebo hudební mobil s 8GB pamětí. Novinky s označením N81 a N82 budou stát po boku současného krále mobilů – Nokie N95.

01.jpg 02.jpg 
Nokia N81 • Nokia N82

Diskuze (2) Další článek: Slovenský O2 dává zákazníkům kredit zdarma

Témata článku: Nokia, , , HTC S710, Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N82, Sony Ericsson P1i, Sony Ericsson T650i, Minulý víkend, Nástupce, Nástup, Kompaktní model, Týden, Přelomový model,