Rychlé dobíjení smartphonů bude ještě rychlejší. Výkon se má téměř zdvojnásobit

Technologie pro razantnější navýšení kapacity baterií zatím na obzoru není, a tak se nám výrobci snaží frustrace z krátké (obvykle jednodenní) výdrže smartphonů kompenzovat alespoň nejrůznějšími technologiemi rychlého dobíjení. V ideálním případě stačí mít k dispozici na pár minut zásuvku s elektrickým proudem a baterka si za tuto chvilku doplní podstatnou část energie.

Proprietární řešení rychlého dobíjení s vyšším výkonem vyvíjí například Huawei (Super Charge), Motorola (Turbo Charge), Oppo (VOOC) a někteří další. Nejuniverzálnější řešení je ale Quick Charge od Qualcommu, které přichází přímo jako součást vyšších modelů procesorů Snapdragon a výrobci jej mohou adoptovat jako celek, aniž by museli přidávat vlastní řešení.

Aktuální specifikace Qualcomm Quick Charge 4+ (u čipsetů Snapdragon 845, 710, 670 a 660) podporuje nabíjecí výkon až 18 W (9V~2A) při použití dvou kanálů. Podle portálu Gizchina.com chystá Qualcomm na příští rok vylepšení technologie, která za použití tří kanálů dodá výkon až 32 W. Vícekanálové řešení používá Qualcomm z důvodů eliminace nežádoucího přehřívání.

Zda se nová technologie bude jmenovat Quick Charge 5 a kdy ji Qualcomm představí, není v tuto chvíli známo. Dá se ale předpokládat, že jako první ji bude podporovat nástupnický čipset doposud vlajkového Snapdragonu 845. Ani tak ale nová technologie Qualcommu nebude tou nejrychlejší na trhu. SuperCharge od Huawei a Super VOOC od Oppo dokážou nabíjet s výkonem až 40, resp. 50 W.

Diskuze (11) Další článek: Samsung HMD Odyssey+ přinese absolutní svobodu v mixované realitě Windows 10

Témata článku: , , , , , , , Dobíjení, Turbo Charge, Vysoký výkon, Čipset, Nová technologie, Ideální případ, Proprieta, Nabíjecí výkon, Příští rok, Elektrický proud, Výkon, Proprietární řešení, Pár minut, SMA, Super Charge, Qualcomm Quick Charge, Vysoký model