Rychlé psaní SMS: trénujte palce a používejte slovník

Jak napsat SMS zprávu co nejrychleji? Zapojte se do našeho průzkumu, který ukáže, jestli se vyplatí používat slovníky prediktivního psaní a zda můžete pomýšlet na světový rekord v rychlém psaní textovek.

Kdo je nejrychlejším psavcem?

Nedávno se v Singaporu konal další ročník akce s názvem SingTel SMS Shootout. Název SingTel patří operátorovi, který tuto akci pořádá a už asi tušíte, že se jedná o závod v rychlostním psaní textových zpráv. Minulý ročník byl velice úspěšný a z akce vzešel nový světový rekord. Tehdy třiadvacetiletá studentka Kimberly Yeo Sue Fern napsala textovou zprávu o délce 160 znaků za 43,24 sekundy. Pokořila tak o více než dvacet vteřin rok starý rekord Jamese Truslera z Anglie, který na podobné akci pořádané v australském Sydney napsal stejně dlouhou SMS zprávu za 67 sekund.

Rychlostní psaní textovek má samozřejmě svá pravidla a tím nejdůležitějším je vypnutí slovníků prediktivního psaní. Psát je možné na jakémkoli telefonu, který má běžnou klávesnici a editor pro psaní SMS zpráv. A soutěžní text? Ten je následující:

The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.

Text byl stejný i pro letošní ročník. Světový rekord se ovšem nepodařilo překonat. Vítězství získal s časem 45,33 sekund osmnáctiletý student Andy Wong Shin Ping. Trénink má solidní, protože prý pravidelně rozesílá kolem osmi set textových zpráv měsíčně svým přátelům a rodině. Nemůže se ale divit, že rekord nepřekonal, protože loňská vítězka pošle až 60 zpráv denně, což v měsíčním součtu dělá nějakých 1800 zpráv.

Přesto si Andy zasloužil hlavní cenu v celkové hodnotě 25 tisíc dolarů, která zahrnuje 12 tisíc dolarů v hotovosti, využívání nejvyššího tarifu operátora SingTel bez platby měsíčních paušálů, volný přístup k internetu, předplatné dalších služeb operátora a také novou Nokii N70.

Bohužel se mi nikde nepodařilo vypátrat, jaké telefony rekordmani používají. Není to uvedeno ani v Guinnessově knize rekordů, kde je nepřekonaný rekord Kimberly Yeo oficiálně zapsán.

Slovník ušetří 30% času

Nedalo mi to a soutěžní text jsem si zkusil napsat také. Výsledek byl deprimující. Vymyslel jsem si proto přirozenější text stejné délky v rodném jazyce a zkoušel jsem trochu trénovat. Do pokusného „datlování“ jsem zapojil i několik kolegů z redakce i kamarádů a vznikl z toho docela zajímavý průzkum.

Testovací text:

Ahoj Karle, jsem ještě v práci, ale za hodinu končím. Na pivo určitě zajdeme, hodí se ti to v sedm? Zavolej ještě Pavlovi, ať jde s námi také. Zatím ahoj, David

V následující tabulce vidíte jeho výsledky. Jednotliví účastníci jsou zde reprezentováni telefony, které používají. Zvyk je v tomto případě polovinou úspěchu a proto jsme test prováděli pouze s telefony, které právě aktivně používáme. Předepsaný text jsme nejprve psali bez jakéhokoli tréninku se všemi opravami chyb a překlepů, které nás potkaly. Následně jsme si zapnuli slovníky prediktivního psaní a zkusili jsme totéž znovu. A pak teprve začalo pilování techniky a honba za rekordy.

Uživatel / telefon bez tréninku rekord
se slovníkem bez slovníku se slovníkem bez slovníku
Slovník T9
Nokia 3220 101 s 111 s 80 s 97 s
Nokia 3230 94 s 135 s 73 s 116 s
Nokia 6230 72 s 108 s 55 s 82 s
Nokia N70 59 s 96 s 54 s 85 s
Nokia N90 63 s 115 s 59 s 107 s
Samsung C200 123 s 168 s 119 s 134 s
Siemens CX65 88 s 135 s 65 s 100 s
Sony Ericsson D750i 91 s 137 s 61 s 115 s
Sony Ericsson K750i 78 s 118 s 63 s 99 s
Slovník iTap
Motorola MPx220 95 s 140 s 74 s 125 s
Motorola V3 Razr 108 s 163 s 102 s 142 s
Průměr

88 s

126 s

70 s

106 s

Ve vybrané skupině jsou běžní uživatelé mobilních telefonů, žádný není extrémní psavec nebo naopak odpůrce psaní textových zpráv. Všichni při psaní raději používáme slovník prediktivního psaní a při testu jsme neměli příliš času na trénování. Výsledky jsou proto docela vyrovnané a i přes poměrně malý počet účastníků mají nějakou vypovídající hodnotu.

Především je znát vliv slovníku na rychlost psaní. Při psaní bez tréninku ušetřil každému průměrně 30 % času, což je více než půl minuty. S tréninkem vzrostla úspora času až na 34 %. Je docela zajímavé, že dvěma uživatelům Motorol ušetřil slovník iTap více času než uživatelům slovníku T9. Při psaní recenzí na Motoroly přitom zdaleka nejsem jediný, kdo nemůže tento slovník vystát. Dlouhodobější trénink v praxi ale asi dělá své.

Zapojte se také

Jak je vidět, slovníky pro rychlejší psaní textových zpráv rozhodně nejsou zbytečné a při běžné textové konverzaci se je vyplatí používat. Musíme ale ještě hodně trénovat, abychom mohli pomýšlet na nový zápis do knihy světových rekordů.

Bohužel jsme nenašli nikoho, kdo by aktivně používal nějaký telefon značky Alcatel se slovníkem Zi. Jen jsem zavzpomínal na duel Alcatelu OT 756 a Siemensu CX65, ve kterém jsem podobný test se slovníkem Zi dělal a málem mě připravil o nervy.

Zapojte se do našeho průzkumu i vy a zkuste si napsat naši testovací textovku. Výsledky se můžete pochlubit v diskusi. A pokud moc ke chlubení nebudou, můžete je zveřejnit anonymně.

Ještě jednou připomínám text testovací SMS:

Ahoj Karle, jsem ještě v práci, ale za hodinu končím. Na pivo určitě zajdeme, hodí se ti to v sedm? Zavolej ještě Pavlovi, ať jde s námi také. Zatím ahoj, David

Diskuze (48) Další článek: Panasonic končí s GSM

Témata článku: , , Motorola MPx220, Motorola Razr, Nokia 3220, Nokia 3230, Nokia 6230, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Samsung C200, Siemens CX65, Sony Ericsson D750i, Sony Ericsson K750i, Slovník, Razor, Psaní, Ročník akce, Podobný test, Rychlé psaní, Volný přístup, Nový svět, Zajímavý průzkum