Rychlost GPRS u českých operátorů: výsledky měření

Zpracovali jsme aktuální výsledky měření rychlosti GPRS pomocí veřejného „Speedmeteru“ serveru DSL.cz. Který operátor má nejrychlejší GPRS? Kdy je stahování nejrychlejší? Kdy se GPRS používá nejčastěji?

Rychlost GPRS českých operátorů jsme poprvé analyzovali před třemi měsíci a výsledky za listopad, prosinec a leden jsme shrnuli do tohoto článku. Po čtvrtroce jsme provedli stejnou analýzu a doplnili ji novými pohledy na získaná data.

Dvě databáze: kterou použít?

Server DSL.cz provozuje tzv. Speedmeter – webovou službu, která dokáže změřit aktuální rychlost připojení k internetu. S její pomocí zjistíte rychlost v kilobitech za sekundu, kterou potom třeba můžete porovnat s údajem svého poskytovatele připojení. Server DSL.cz nám ze své obrovské databáze poskytl informace, která se týkají GPRS za únor, březen a duben letošního roku. U 25 609 měření jsme měli  k dispozici rychlost, datum a čas provedení testů, operátora, přes kterého se uživatel připojil. S takovým balíkem dat se už dají provádět zajímavé věci.

 Ukazatel Speedmeter (tohle ale opravdu není GPRS)

Dostali jsme dvě různé databáze a museli se rozhodnout, kterou z nich použít. V první byla naprosto všechna měření přes GPRS, která uživatelé na Speedmetru od února do dubna provedli. V druhé databázi byl aplikován filtr IP adres, aby se každá z nich v jednom dni objevila pouze jednou. Tímto způsobem se měl eliminovat vícenásobný počet měření jednoho uživatele. Jenže v případě mobilních operátorů se IP adresy přidělují dynamicky a v průběhu dne se pod jednou adresou může postupně objevit více uživatelů. Proto jsme se v tomto článku rozhodli pracovat zejména s první, nijak neupravovanou databází.

Pokud by vás ale zajímaly výsledky z databáze vyfiltrovaných IP adres, najdete je v excelové tabulce, kterou si můžete stáhnout na konci článku.

Server DSL.cz dne 25. února 2004 upravil měřicí metodiku. Před tímto datem měření značně ovlivňovala komprimační služba T-Mobile GPRSpeed a výsledky proto nebyly zcela hodnověrné. V tabulkách a grafech, které budou následovat, se proto s datem 25. února často setkáte. Několikrát jsme data T-Mobilu před tímto datem do analýzy vůbec nezahrnovali, jindy jsme zase připravili dvě vyhodnocení lišící se právě tím, jestli se v nich počítá s daty T-Mobilu před 25. únorem nebo ne.

Jak je rychlé české GPRS

V balíku 25 609 záznamů byla většina měření provedena ze sítě Eurotelu. T-Mobile má poloviční počet položek a Oskar, jehože datová nabídka za ostatními operátory zaostává, je s několika sty záznamy hluboko dole. Úplně přesné počty a podíly nabízí následující tabulka:

operátor počet záznamů podíl
Eurotel 17 084 67 %
Oskar 445 2 %
T-Mobile 8 080 32 %

Zajímá vás, jak je rychlé české GPRS? Průměr ze všech měření za předchozí tři měsíce je 28,24 kb/s. Reálnější výsledky než průměr, který velmi ovlivňují extrémy, však dává medián - střední hodnota souboru dat. V tomto případě je rychlost 27,52 kb/s.

Nyní se podívejme na výsledky rozdělené podle jednotlivých měsíců. Už se zde setkáme s tajemným datem 25. února, jehož význam jsem popisoval výše v tučném textu. První graf ukazuje průměr a medián ze všech měření, u druhého grafu jsme odstranili data T-Mobilu před 25. únorem, aby výsledek nebyl ovlivněn komprimací. Tmavší sloupeček ukazuje průměrnou hodnoru, světlejší barvou je vyznačen medián.

  

Grafy vycházely z následující tabulky, do které jsme přidali modrý sloupec s výsledky bez T-Mobilu před 25. únorem. Tyto výsledky více odpovídají realitě. 

  únor březen duben únor po úpravě
průměr 28,98 kb/s 26,98 kb/s 28,82 kb/s 25,05 kb/s
medián 26,80 kb/s 27,38 kb/s 28,54 kb/s 26,03 kb/s
počet měření 9 446 8 970 7 193

7 255

Tip: srovnejte současnou rychlost GPRS s předchozími výsledky

Čtyři sloupce pro tři operátory

Více než rozdělení podle měsíců vás ale určitě zajímají výsledky jednotlivých operátorů. Jak je ale možné, že v následujícím grafu jsou čtyři sekce, když jsou u nás jen tři operátoři? T-Mobile je zde totiž opět dvakrát - poprvé uvažujeme s celou databází, podruhé jen s logem od 25. února.

 

Rovněž v tabulce, která byla základem pro předchozí graf, je T-Mobile uveden dvakrát:

  Eurotel Oskar T-Mobile T-Mobile od 25. 2.
průměr 24,99 kb/s 26,99 kb/s 35,17 kb/s 32,63 kb/s
medián 26,17 kb/s 27,77 kb/s 31,88 kb/s 32,01 kb/s
počet 17 084 445 8 080 5 889

Operátory můžeme ještě rozdělit do jednotlivých sledovaných měsíců.

  únor březen duben
Eurotel 25,67 kb/s 25,91 kb/s 26,98 kb/s
Oskar 28,29 kb/s 28,11 kb/s 26,91 kb/s
T-Mobile 31,40 kb/s 31,21 kb/s 33,06 kb/s

T-Mobile je rychlejší než Eurotel

Když spočítáme průměrnou rychlost GPRS v jednotlivých dnech sledovaných tří měsíců, vyjde nám krásný spojnicový graf. Kousek na začátku, který je provedený tenkou čarou, není chyba. Pomocí ní ukazujeme, jak by vypadal průběh grafu ovlivněný komprimačními službami T-Mobilu. Tlustá čára vyjadřuje skutečnou rychlost GPRS v jednotlivých dnech.

Jedním z nejzajímavějších grafů je denní srovnání rychlosti GPRS Eurotelu s T-Mobilem. Oskara jsme sem nezařadili, protože pro vykreslení takového grafu nemáme dostatek dat. Buď budete příště víc měřit, nebo Oskar musí zavést datový paušál, se kterým to už půjde samo. Nemusím už určitě rozebírat, co je příčinou obrovských výkyvů křivky T-Mobilu v únoru.

Z předchozího grafu jasně plyne jeden závěr: GPRS T-Mobilu je rychlejší. Protože komprimační služba GPRSpeed už nemá na výsledky vliv, vysvětlením mohou být kódovací schémata CS3 a CS4, která Eurotel nenabízí.

V noci o šest kilobitů víc

Podívejme se nyní na zkoumaný soubor dat podle dnů v týdnu. Je třeba pondělí rychlejší než čtvrtek? Je o víkendu více volných timeslotů? Kdepak – sloupce s výsledky jsou ve všech případech úplně stejně vysoké. Tady zakopaného psa nehledejme.

A co rychlost v rámci jednoho dne – nebude třeba v noci GPRS rychlejší? Zde už se z přímky opravdu stává křivka. Ve tři hodiny ráno je průměrná rychlost 31,12 kb/s, zatímco o devatenácté hodině, kdy začíná časové pásmo mimo špičku a kanály jsou ucpané, se dostaneme jen na 25,36 kb/s.

Následující graf ukazuje využívání GPRS v jednotlivých hodinách během dne a konečně je to pořádná křivule. Je jasné, že v noci je v mobilní síti klid, špička však nenastává v pracovní době, jak by se mohlo předpokládat, ale až večer kolem jednadvacáté hodiny.

 

Všechno jsme věděli

Výsledky měření rychlosti GPRS nepřinášejí žádné velké překvapení. Tušili jsme, že to dopadne přesně takhle. T-Mobile má zkrátka rychlejší GPRS než Eurotel, o tom není sporu, u obou dvou operátorů lze navíc rychlosti ještě zvýšit pomoci zapojením komprimačních služeb GPRSpeed a Akcelerator. Zmenší objem přenášených dat, která se potom stáhnou rychleji.

Pokud máte zájem o podrobnější výsledky, které například počítají také s databází vyfiltrovaných IP adres, můžete si je stáhnout v dokumentu Microsoft Excelu. Najdete v něm také grafy, pokud vám nevyhovují flashové obrázky v článku. Samostatné grafy potom nabízíme i v dokumentu PDF

Tip: doporučujeme včerejší technický článek věnovaný GPRS

Diskuze (93) Další článek: Bike-o-Meter: Siemens M65 na jízdním kole

Témata článku: , , , , , , Rychlost, GPRS, Sledovaný měsíc, Český operátor, Český, Tlustá čára, Operátor, Střední hodnota, Volný timeslot,