S mobilem do vody? S Aquapakem to jde

Blíží se léto a s ním spousta aktivit u vody, na vodě i ve vodě. Někdy je těžké odložit mobilní telefon, třeba už proto, aby ho na pláži někdo neodcizil. Existují ale vodotěsná pouzdra, která telefon ochrání.

Během léta u vody mohou nastat situace, kdy telefon prostě potřebujete. Ale kam s ním, aby byl s vámi, lehce dostupný a chráněný před vodou a vlhkem. O víkendu jsme prakticky vyzkoušeli jedno z „vodních“ pouzder na mobilní telefony, které je v současné době na trhu k dostání. Jedná se o voděodolné pouzdro firmy Aquapac.

Klepněte pro větší obrázek

Podle výrobce by obal měl být vodotěsný do pěti metrů a neměl by bránit uskutečnění hovoru. Mobil tak z obalu nemusíte vytahovat. Aquapac se vyrábí v pěti různých velikostech, což je praktické. Nemusíte miniaturní mobil vkládat do rozměrného pouzdra.

Mobil jako v bavlnce

Na pohled nepoddajný materiál je ve skutečnosti příjemný a jeho spodní vrstva, která je měkčí než průhledný plast svrchní části, ochrání přístroj do jisté míry také před nárazy. Poutko umožní zavěsit si mobil na krk, na ruku, za poutko u kalhot a dát si jej do kapsy; prostě podle toho, jak je kdo zvyklý, nebo jak to vyžaduje aktuální situace. Očko na poutko je zpevněné a dobře utěsněné, takže ani tudy by se voda neměla k mobilu dostat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Méně bytelně a nepropustně působí hlavní část obalu: jeho uzávěr. Pevné dosednutí dvou plastových destiček, které k sobě přitláčejí svrchní a spodní stranu obalu, zajišťují dvě umělohmotné klapky. Nejistě na mě působilo také uchycení průsvitného plastového čela obalu destičky. Materiál v namáhaných místech není nikterak zpevněn a při častém otevírání by se mohl roztrhnout. Pokud jsou klapky ve vodorovné poloze, je pouzdro uzavřeno. Dosedací plochy destiček je vhodné udržovat v čistém stavu. Jakákoli nečistota může mít vliv na vodotěsnost pouzdra, v horším případě je může i poškodit.

Klepněte pro větší obrázek

Ani kapka

Mobil jsme úspěšně do obalu vsunuli. Vlnky nám ubíhají okolo lodě, sem tam nějaká i skočí dovnitř a smočí nejen osádku, ale i všechny věci na palubě včetně pouzdra. Telefonu uvnitř však neublíží.

V rámci testu jsem vyzkoušel všechny možné situace, které by mohly nastat. Od svlažení pouzdra několika kapkami, po úplné namočení v hloubce jeden a půl metru. Pouzdro s mobilem jsem mačkal, abych vyzkoušel, jestli zůstane vodotěsné i pod tlakem. Vydrželo a přístroj zůstal suchý, i když jsem s pouzdrem u boku uplaval několik desítek metrů a bylo stále ve vodě. Mobil po celou dobu testu zůstal ochráněn.

Telefonování není problém

Je pochopitelné, že pokud jste ve vlhkém prostředí, nebudete chtít mobil kvůli volání vytahovat. Proto jsem vyzkoušel, jak se telefonuje s přístrojem v pouzdře. Je zřejmé, že zvuk ze sluchátka je plastovou fólií poněkud utlumen, takže v rušnějším prostředí by mohl být problém. Jinak se ale mobil dobře drží a vše probíhá bez problémů – tedy do doby, než budete chtít použít jiné ovládání než tlačítka. Například ovládání joystickem je velmi obtížné, skoro nemožné. Plastová folie v podstatě zamezuje práci s tímto ovládacím prvkem.

Pokud bude pouzdro dostatečně veliké, dají se ovládat i prvky umístěné na bocích telefonu. Těsné pouzdro by mohlo přístup k nim omezit.

Nebude stačit igelitový sáček?

Pouzdro Aquapac zpříjemňuje cestu k vodě, či na vodu. Nemusíte se starat, jestli je mobil dobře uschován a ochráněn proti vlhkosti. Pouzdro při testech dobře splnilo to, co jsem od něj očekával: mobil zůstal nepoškozen. Pouzdro Aquapac, které jsme si půjčili od firmy AB Diving, se ve verzích pro mobilní telefony prodává přibližně za pět set korun. Pouzdra stejné konstrukce jsou potom k dispozici i pro kapesní počítače, digitální fotoaparáty a další mobilní techniku.

Diskuze (17) Další článek: ČTÚ nastavil Českému Telecomu nové ceny

Témata článku: , Spodní vrstva, MOBI, Igelitový sáček, Vlhké prostředí, Mobil