iPhone | USA | FBI

S odemknutím iPhonu masového vraha ze San Bernardina pomohli FBI Australané

2. prosince 2015 zaútočil Syed Rizwan Farook se svou manželkou na místní centrum pro postižené v kalifornském městě San Bernardino. Pomocí střelných zbraní zabili 14 lidí a dalších 23 zranili, z toho některé kriticky. Policie oba útočníky na útěku zastřelila.

Na začátku roku 2016 požádal Federální úřad pro vyšetřování (FBI) Apple o zpřístupnění dat z Farookova telefonu iPhone 5C kvůli vyšetřování. Apple to však – navzdory rozhodnutí soudu nižší instance – odmítl s odkazem na ochranu osobních dat. FBI následně obvinila Apple, že upřednostňuje své vztahy s veřejností před vyšetřováním terorismu a podala na něj žalobu.

Kdo odemkl iPhone?

V dubnu 2016 přišla nečekaná zpráva: americké ministerstvo spravedlnosti zrušilo žalobu proti Applu, neboť údajně dostalo pomocnou ruku od „třetí strany“. Ministerstvo uvedlo, že „s jistou pomocí“ vyšetřovatelé úspěšně získali přístup k obsahu střelcova mobilu.

Ředitel FBI James Comey později upřesnil, že vláda Spojených států koupila od nejmenované soukromé společnosti blíže neupřesněný „nástroj“, kterým bylo možné telefon v podstatě hacknout. Comey neposkytl žádné informace o tom, zda se jednalo o využití v té době již známé metody, nebo jestli šlo o produkt speciálně vytvořený pro tento účel.

Identita firmy, která poskytla vyšetřovatelům nástroj k překonání zabezpečení, zůstala dlouhých pět let utajena. Stejně tak nebylo zveřejněno, jak přesně tehdy FBI odemkla střelcův iPhone a dostala se k datům. Až donedávna to vypadalo, že tato událost zůstane navždy obestřena rouškou tajemství.

Překvapivé odhalení

Deník The Washington Post přinesl tento týden informaci, že onu pomocnou ruku podala federálním agentům téměř neznámá australská bezpečnostní firma Azimuth. Právě ta dle zjištění novinářů vyvinula nástroj, který dokázal obejít zabezpečení telefonu.

V minulosti prolamovaly vyšetřovací orgány zabezpečení hrubou silou („brute force“), tedy postupným zadáváním různých přístupových kódů. Operační systém iOS 9 však přišel s vylepšeným zabezpečením, které v takovém případě mohlo skončit smazáním veškerého obsahu telefonu. Pokud se FBI chtěla k datům dostat, nezbývalo než změnit strategii.

Zakladatel Azimuthu Mark Dowd údajně objevil chybu v otevřeném zdrojovém kódu, který Apple používal ke zpracování příslušenství připojeného k portu Lightning. Expert David Wang pak využil toto zjištění spolu s další chybou, čímž získal přístup k procesoru. Zde pak bez jakéhokoli omezení mohl zkoušet různé kombinace PINů, aniž by riskoval smazání dat.

Diskuze (3) Další článek: Realme 8 se brzy naučí 5G. Kompromisů ve výbavě však bude hned několik

Témata článku: , , , , , , , , , , Překonání, Policie, WashingtonPost, F +, Nástroj, James Comey, MASO, Rozhodnutí soudu, The Washington Post, David Wang, San Bernardin, Vyšetřování, Odemknutí, Instance, Telefon,