Sagem MY-X3: copak to mám v ruce?

Přestože si mobilní telefony francouzského Sagemu v našich zeměpisných šířkách asi prozatím nekoupíte, neznamená to, že by neměl ve své nabídce nové či zajímavé přístroje. Spíše opak je pravdou - model s barevným displejem MY X-5 totiž vypadá více než lákavě.

Protože tento mobilní telefon obsahuje snad všechny moderní informační technologie, má být nabízen za poměrně příznivou cenu. Přesto však může být pro některé zákazníky příliš drahý a/nebo některý z budoucích majitelů nebude mít zájem o barevný displej. Zdá se tedy, že právě proto vznikl model MY X-3 - malý mobilní telefon se spoustou funkcí a monochromatickým displejem.

Poodhalme roušku

Přestože je tento telefon - snad záměrem samotného výrobce - stále ještě opředen mlžným oparem tajemství, již dnes můžeme sestavit jeho profil a povědět si o jeho základních funkcích. Známe také jeho vzhled; ten přestože je nový, je stále hlavními rysy podoben ostatním stájovým kolegům a hned na první pohled vám tak bude jasné, kam jej zařadit.

Iks trojka již má integrovanou anténu, díky čemu vnější vzhled tohoto telefonu nic neruší. Snad jen jednu výtku na adresu designérů si nemůžu odpustit: proč je červený? Aby nevznikl mylný dojem, vše rád vysvětlím - nemám nic proti barvě krve, ta mi však ve spojení se světle modrým podsvícením displeje přijde poněkud nevhodná. Na druhou stranu však můžeme doufat, že červená nebude jedinou barvou v nabízené řadě.

Bludička Julie?

K displeji jako takovému toho není co příliš říci - jedná se o běžný monochromatický grafický displej s řádkou pevných ikon v horní oblasti. Stejný typ displeje byl již Sagemem použit v jiných jeho modelech mobilních telefonů a zřejmě bude také nerovnoměrně podsvícen. I na fotografii jsou totiž velmi dobře patrné tři světelné diody ukryté pod spodní stranou displeje.

Přestože ke vzhledu tohoto přístroje šlo mít výhrady, o jeho funkcích nelze říci mnoho negativního. Vzhledem k tomu, že by se mělo jednat o vskutku levný telefon atakující spodní příčky cenové osy své třídy, je vybaven více než dobře. O spojení s okolním internetovým i počítačových světem se stará vestavěný hardwarový modem s podporou rychlých datových přenosů s využitím paketové technologie GPRS; vše doplněno o infračervený port na boku telefonu.

Hromada zmatených puntíků

Obyčejné textové zprávy jsou rozšířeny o možnost tvorby, příjmu a odesílání EMS zpráv a - v Česku čerstvě spuštěné - MMS zprávy dokáže tento telefon pouze přijímat. V souvislosti s monochromatickým displejem s poměrně hrubým rozlišením však vyvstává otázka, zda bude tato schopnost mobilu také prakticky využitelná. Obávám se že nikoli, protože na tomto displeji prostě nepoznáte, zda je na právě přijmuté fotografii nádherná dvacetiletá blondýnka v přiléhlavých bikinách či vaše (ne)milovaná tchyně v natáčkách.

Výdrž při provozu na baterie patří mězi průměr - čtyři hodiny hovoru nebo 240 hodin v pohotovosti. Mezi další známé schopnosti a vlastnosti patří bezesporu vibrační vyzvánění, (prý) výměnné kryty i hlasité hands-free.

Za groš, za dva...

Nevím, zda mi má být líto, že se s tímto mobilem v Česku zřejmě nesetkáme. Zatímco na MY X-5 s barevným displejem jsem docela zvědavý, černobílý MY X-3 mne nechává poměrně chladným. I když uznávám, že pokud by se výrobci podařilo udržet skutečně nízkou cenu, určitě by si své uživatele našel.

Diskuze (15) Další článek: Beamer: videotelefonování s běžnou telefonní linkou!

Témata článku: Sagem, Mylný dojem, Počítačový svět