Sagem my411V: překvapí výbavou i cenou (test)

VGA fotoaparát, Bluetooth, slot na paměťové karty, MP3 přehrávač a cena jen dva a půl tisíce korun. Sagem my411V od Vodafonu.
Kapitoly článku

V nabídce vládnou barvy Vodafonu

Uživatelské prostředí je přizpůsobeno operátorovi Vodafone. Pohotovostní displej kromě běžných ikonek zobrazuje i aktuální datum a čas ve formě analogových nebo digitálních hodin a funkce přiřazené kontextovým klávesám. Jméno operátora lze vypnout. Na jeho pozadí si lze umístit libovolný obrázek nebo fotografii uloženou v telefonu. Obrázky se také můžou sami automaticky přepínat po každém vstupu do nabídky.

IMG_4312.jpg IMG_4258.jpg IMG_4261.jpg
Pohotovostní displej s různými tapetami

Hlavní nabídka je tvořena devíti ikonami, které již známe z jiných telefonů upravených pro Vodafone. Další úrovně menu jsou pak již jen textové. Na mnoha místech nabídky samozřejmě naleznete odkazy směřující na wapový portál Vodafone live!.

IMG_4263.jpg IMG_4264.jpg
Ikonky v hlavní nabídce používá Vodafone i u jiných svých telefonů • nižší úroveň menu

Do nabídky se vstupuje levým kontextovým tlačítkem nebo středem navigační klávesy. Její směry mají napevno nastaveny tyto funkce: nahoru otevřete nabídku wapového prohlížeče, směrem dolů telefonní seznam, směr vpravo otevírá správce souborů a směr vlevo editor pro psaní zpráv. Je ale možné, že u telefonu s finálním firmwarem půjde tyto funkce změnit. Pravá kontextová klávesa je nastavena na domovskou stránku portálu Vodafone live!. Pohyb v nabídce je vcelku svižný, telefon ve většině případů reaguje bez čekání.

VGA fotoaparát musí stačit

Kromě displeje se nízká cena vždy projeví i na kvalitě fotoaparátu. Někteří lidé by ho asi raději oželeli, ale v telefonu ho přesto najdete. Nelze od něj očekávat zázraky. Umí vytvářet fotografie jen ve VGA rozlišení, což znamená 640 × 480 bodů. Bohužel při běžném držení telefonu nastojato (tak jak je orientovaný text v hledáčku) pořizuje snímky s orientací na výšku. Jejich kvalita je srovnatelná se starším modelem my400V. Snímky jsou dostatečně ostré a mají i přijatelné podání barev. Fotoaparát nemá problémy ani s focením textu či makra.

IMG_4265.jpg IMG_4266.jpg IMG_4267.jpg
Hledáček fotoaparátu a jeho nabídka • hledáček kamery 

Jako spoušť fotoaparátu slouží potvrzovací střed nebo boční tlačítko. Hledáček při snímání využívá celý displej. V nabídce si pak můžete nastavit samospoušť, trojici barevných efektů, vyvážení bílé, noční režim, kvalitu a velikost fotografií. K dispozici je i čtyřnásobný digitální zoom, který ovšem na rozdíl od svého předchůdce pracuje jen na principu výřezů. Pořízené snímky se ukládají do vnitřní paměti o velikosti přibližně 12 MB nebo přímo na paměťovou kartu microSD. Z telefonu je dostanete přes MMS, Bluetooth nebo datový kabel.

Ukázkové snímky pořízené Sagemem my411X:

Obrázek 0006.jpg Obrázek 0001.jpg Obrázek 0003.jpg Obrázek 0004.jpg  
Obrázek 0007.jpg Obrázek 0008.jpg Obrázek 0009.jpg Obrázek 0010.jpg 
Obrázek 0011.jpg Obrázek 0013.jpg Obrázek 0022.jpg Obrázek 0024.jpg

Obrázek 0016.jpg Obrázek 0017.jpg Obrázek 0018.jpg Obrázek 0019.jpg
Digitální zoom dělá jen výřezy

Obrázek 0014.jpg Obrázek 0015.jpg Obrázek 0020.jpg
Ukázka barevných efektů

Ve správci souborů pak najdete všechny multimediální soubory v telefonu rozděleny na obrázky, zvuky a videa. Soubory jsou pomocí záložek rozděleny podle toho, zda jsou uloženy v paměti telefonu nebo na paměťové kartě. Zde lze fotografie prohlížet přes celý displej, ale také v editoru upravovat jejich ostrost, ořezávat je nebo na ně aplikovat několik barevných efektů.

IMG_4268.jpg IMG_4269.jpg IMG_4272.jpg
Správce souborů odděluje soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě • ukazatel využití paměti

Nechybí ani možnost natáčení videa v maximálním rozlišení 128 × 96 bodů ve formátu 3GP. Jeho maximální délka je nově omezena jen velikostí volné paměti.

IMG_4270.jpg IMG_4271.jpg
Prohlížení fotografie přes celý displej • snímky lze upravovat přímo v telefonu

Telefonní funkce na solidní úrovni

Sagem my411V nabízí dostatečně propracovaný telefonní seznam. Kromě jména a příjmení si ke každému kontaktu můžete uložit až tři telefonní čísla, dva e-maily, webovou a poštovní adresu, společnost, poznámku, vyzváněcí melodii, obrázek a narozeniny, na které vás telefon v ten den upozorní. Takovýchto kontaktů lze do telefonu uložit až pět set. V telefonním seznamu přitom mohou být zobrazeny kontakty jen z paměti telefonu, ze SIM karty nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním.

IMG_4273.jpg IMG_4275.jpg
Telefonní seznam s fotografií u kontaktu • editace kontaktu

Na druhé záložce telefonního seznamu se vypisují skupiny volajících, které slouží pro hromadné odesílání zpráv. Filtrovat hovory telefon neumožňuje. Při telefonátu je zvuk ve sluchátku dostatečně hlasitý a má i dobrou kvalitu. Můžete zapnout i hlasité handsfree. Sagem my411V podporuje GSM pásma 900, 1800 a 1900 MHz.

IMG_4277.jpg IMG_4276.jpg
Skupiny volajících • vyzváněcí profily bohužel nelze všechny upravovat

Vyzváněcí profily v telefonu nejsou bohužel plnohodnotné. Upravit lze pouze jeden profil. Profily Jen vibrace, Tichý chod a Venku můžete pouze aktivovat. Telefon umí vyzvánět čtyřicetihlasou melodií ale i soubory MP3, AMR a AAC. Vibrace lze aktivovat jen společně s tichým režimem.

Témata článku: Sagem, , Sagem my411V, Test, Velký odpor, Svižný telefon, Pře