Sagem my411V: překvapí výbavou i cenou (test)

VGA fotoaparát, Bluetooth, slot na paměťové karty, MP3 přehrávač a cena jen dva a půl tisíce korun. Sagem my411V od Vodafonu.

Ze zpráv jen základy

V oblasti zpráv si telefon kromě klasických textovek rozumí i s multimediálními zprávami MMS. Oba typy zpráv se vytváří v jednotném editoru, který nabízí možnost změny velikosti písma. Menšího fontu se na displej vejde osm řádků, většího pak šest. To je na displej s takto nízkým rozlišením velmi dobrý výsledek. Při psaní zprávy vám může pomáhat český slovník T9, který diakritiku před odesláním ořeže. Jste také neustále informování o počtu zbývajících znaků a počtu částí, do kterých bude zpráva rozdělena. Těch může být až šest. Při psaní dlouhých zpráv se bohužel postupně snižuje rychlost telefonu. Sagem my411V podporuje příjem zpráv EMS, odesílat je ale neumí.

IMG_4313.jpg IMG_4315.jpg IMG_4314.jpg
Nabídka zpráv • výpis doručených zpráv • čtení zprávy malým písmem

Pro čtení zpráv je k dispozici sedm a půl, resp. šest řádků textu. Na přijatou zprávu vás může upozornit jakýkoliv zvuk v telefonu. Pro SMS a MMS lze nastavit rozdílné melodie. Do paměti telefonu se vejde až sto esemesek.

IMG_4318.jpg IMG_4319.jpg
Pro psaní i čtení zpráv lze využít jedné ze dvou velikostí písma

Přes multimediální zprávy odešlete fotografie, videozáznamy, zvuky i úkoly z kalendáře. Maximální velikost jedné zprávy je 300 kB.

IMG_4316.jpg IMG_4320.jpg
Tvorba MMS • do telefonu se vejde sto textovek

Dále nabízí

Z organizačních funkcí nechybí v telefonu opakovaný budík s možností nastavení dnů buzení, kalkulačka s převodníkem měn, odpočet času a úkolovník s možností vkládání písemných i hlasových poznámek.

IMG_4321.jpg IMG_4322.jpg IMG_4329.jpg IMG_4330.jpg
Nabídka organizačních a zábavních funkcí • úkolovník a detail úkolu

Tyto hlasové poznámky o maximální délce jedné minuty můžete vkládat i do kalendáře. K dispozici máte šest kategorií záznamů s možností nastavení opakování i upozornění v libovolný čas. Kalendář pak nabízí měsíční, týdenní a denní náhled, pohyb v něm mi ale přijde mírně nepraktický.

IMG_4327.jpg IMG_4323.jpg IMG_4324.jpg IMG_4325.jpg
Nabídka kalendáře • měsíční, týdenní a denní náhled • v měsíčním náhledu se lze pohybovat jen po týdnech

Hudební přehrávač je stejný jako u modelu my400V. Díky slotu na paměťové karty jej lze ale plnohodnotně využít. Nabízí opakované a náhodné přehrávání i tvorbu playlistů. Standardně dodávaná sluchátka jsem bohužel neměl při testování k dispozici, za hlasitý reproduktor by se ale nemusel stydět ani jakýkoliv dražší telefon. Přehrávat lze i video ve formátu 3GP. Bohužel si jej ale neroztáhnete na celý displej.

IMG_4326.jpg IMG_4328.jpg
Detail události v kalendáři • kalkulačka umí převádět měny

Díky podpoře Javy verze 1.0 si můžete zahrát hry i doinstalovat nové. V telefonu jsou čtyři, jedná se ale o demoverze. Plné verze si musíte koupit na portálu Vodafone live!, kam se snadno dostanete jedním kliknutím v nabídce každé hry. Lepší je ale nové Java aplikace přijmout přes Bluetooth a poté nainstalovat. Podle výsledků aplikací jBenchmark je javové prostředí v telefonu velmi pomalé.

IMG_4332.jpg IMG_4333.jpg IMG_4331.jpg
Hudební přehrávač a jeho nabídka • hudební knihovna

IMG_4335.jpg IMG_4337.jpg
Her je v telefonu dostatek, všechno to jsou ale demoverze • přehrávač videa

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:    2559 bodů
  • jBenchmark 2.0:        62 bodů

Jedním z hlavních vylepšení oproti modelu my400V je náhrada infraportu za Bluetooth. K dispozici je i systémový konektor. Podle nabídky by telefon měl umět i USB Mass Storage. To se mi ale bohužel nepodařilo ověřit, protože datový kabel Vodafone nedodal. Přes mobilní síť data potečou díky GPRS třídy 10. To využijete zejména pro přístup na wap přes wapový prohlížeč, který má za svou domovskou stránku nastaven portál Vodafone live!. Prohlížeč nabízí záložky, přímé zadání adresy i tři velikosti písma. Při nastavení nejmenšího fontu se na displej vejde deset řádků textu. Prohlížeč si překvapivě poradí také s textovými verzemi internetových stránek.

Za málo peněz mnoho muziky

Sagem my411V je rozhodně zajímavý telefon. Do záplavy levných telefonů věhlasnějších značek přináší oživení. Za svou nízkou cenu nabídne překvapivě hodně funkcí a konkurence se s ním v této cenové kategorii bude jen těžko poměřovat. Jeho největší bolístkou je pasivní displej s nízkým rozlišením, který je na slunci prakticky nečitelný. Potěší naopak pěkným designem, solidní klávesnicí, technologií Bluetooth a hlavně slotem na paměťové karty microSD.

Pokud se budete poohlížet po levném telefonu, Sagem my411V rozhodně stojí za zvážení. Od Vodafonu jej můžete mít za 2 577 Kč při současném pořízení Vodafone karty. Když si k telefonu aktivujete některý z vyšších tarifů, spadne jeho cena na symbolických 77 Kč.

Plusy a mínusy

+ slot na paměťovou kartu
+ Bluetooth
+ nízká cena

- pasivní displej se špatnou čitelností na slunci
- žádná indikace zmeškaných událostí
- pomalejší rekce při psaní dlouhých SMS

Témata článku: Sagem, , Sagem my411V, Test, Pře, Svižný telefon, Velký odpor