Sagem myC-2: levné véčko potěší (test)

Véčka patří většinou k dražším telefonům, ale občas se objeví i jednoduché a levné modely. Pokud právě takový mobilní telefon hledáte, mohl by se vám líbit Sagem myC-2 s barevným displejem.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Kapesní zrcátko

Sagem myC-2 má netradiční design, který je jen těžko zaměnitelný s jinými telefony. Přední lesklá část poslouží nouzově jako zrcátko a hranaté tvary přicházejí opět do módy. Barevná kombinace stříbrné s lesklými plochami působí velmi vkusně. Rozměrově patří novinka spíše mezi menší telefony.

Detaily, které oživují vzhled telefonu, hledejte po bocích – najdete tam úzký, kovově šedý pruh, na jehož levé straně je dvojice drobných tlačítek. V kloubu telefonu je umístěna stavová dioda viditelná v zavřeném i otevřeném stavu. Celkový vzhled telefonu mírně kazí pouze tenká anténa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon vypadá mnohem dospěleji

V zadní části mobilu je kryt s integrovanou baterií typu Li-Ion. Při běžném používání (bez vypínání) s ní telefon vydrží na přijmu zhruba pět dní. Pod baterií se nachází místo pro kartu SIM. Konstrukce telefonu je poměrně pevná, Sagemu pouze trochu vrže kloub spojující obě části. Ve spodní části naleznete systémový konektor odlišný od toho, který mají předchozí modely Sagem.

Malý displej, skvělá klávesnice

Po otevření telefonu objevíte další malé zrcátko okolo barevného displeje. Jeho funkce je pouze estetická, je opravdu velmi malé. Díky němu ale displej nepůsobí tak titěrným dojmem. Vrchní část otevřeného telefonu by bez problémů zvládla displej i dvakrát větší. Vzhledem k tomu, že myC-2 patří do kategorie levných telefonů, nikoho by neměl překvapit displej, který zobrazí pouhých 256 barev. Displej je stejný jako třeba u modelu myX-5, pro běžné používání plně dostačující. Na přímém slunci sice trochu ztrácí dech, ale mírné zastínění dlaní stoprocentně pomůže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalitní provedení 

Klávesnice je správně zapuštěna v těle telefonu tak, aby neohrožovala displej. Tlačítka jsou uspořádána klasicky, mají optimální velikost a díky nízkému, avšak příjemnému zdvihu bude psaní zpráv procházka rajskou zahradou.

Pod displejem se nachází šestice kláves pro ovládání telefonu. Nechybí samozřejmě ani dvojice kontextových kláves, které lze programovat. Kurzorové tlačítko známé z předchozích modelů Sagem se rozdělilo na tlačítko Menu a na dvojici horizontálních šipek. Výsledkem je trochu neohrabané ovládání, ale o tom více později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější zrcátko je použitelné pro kontrolu vzhledu -- boční tlačítka -- pohodlná klávesnice

Čistokrevná francouzská nabídka

Pokud jste si oblíbili vzhled i systém uživatelského rozhraní Sagemu, budete rádi, že i přes čínské vlivy zůstala nabídka beze změn. Menu opět tvoří ikony, v levé části se kromě aktivní ikony zobrazuje také následující a předcházející ikona, což zaručuje dobrou orientaci. Pravá část displeje zobrazuje animovanou aktivní ikonu.

  
Nabídka je stejná jako u předchozích modelů

Pohyb v nabídce vám bude možná zpočátku činit trochu potíže. Absence kurzorového kříže i obou šipek pro pohyb nahoru a dolů je opravdu patrná. Po chvíli tápání ale zjistíte, že opakovaným stiskem klávesy Menu se posunete o položku níže. Pokud hledanou položku omylem přejedete, lze použít boční klávesy, kterými se také můžete pohybovat v menu, a to v obou směrech. V praxi to ale znamená zbytečný přehmat palce, který zdržuje. Škoda, že místo dvou horizontálních šipek, které využijete jen v rozepsané zprávě a při brouzdání wapem, nezvolil výrobce raději směr nahoru a dolů.


Měnit lze také barevný nádech prostředí

Dvěma kontextovým klávesám pod displejem lze přiřadit speciální funkce. Doporučuji zvolit si rychlý vstup do telefonního seznamu a do přijatých textových zpráv.


V následující kapitole si přiblížíme telefonování, práci s textovými zprávami a zbývající funkce telefonu

Témata článku: Sagem, , , Sagem myC-2, Optimální velikost, Skvělá klávesnice, Barevný obrázek, Moderní způsob, Vydařený telefon, Test, Zbývající funkce, Pot,