Sagem myC-2: levné véčko potěší (test)

Véčka patří většinou k dražším telefonům, ale občas se objeví i jednoduché a levné modely. Pokud právě takový mobilní telefon hledáte, mohl by se vám líbit Sagem myC-2 s barevným displejem.
Kapitoly článku

Bezproblémové telefonování

Předchozí modely Sagem by se daly označit titulem „magnet na signál“. I když pochází myC-2 odjinud, se signálem si podle mých zkušeností poradí velmi dobře. Čistota zvuku je výtečná, ale s hlasitostí bude mít druhá strana při hovoru možná trochu potíže. Stejně jako dříve máte během hovoru k dispozici i hlasitý odposlech, který funguje na výbornou.

  
Telefonní seznam není vícepoložkový

Přestože se jedná o levný telefon nejnižší kategorie, má paměť pro telefonní seznam, kam můžete uložit až 300 kontaktů. Drobnou nevýhodu v tak velkém seznamu je možnost vyhledávání jen podle prvního písmene, ale to je neduh většiny Sagemů.

  
Kontakty lze rozdělit do vyzváněcích skupin

Jednotlivé kontakty lze uspořádat do skupin. Několik je předpřipravených, zbývající si jednoduše nastavíte. Skupiny můžete vzájemně rozlišit libovolnou ikonou i vyzváněcí melodií. Ikona reprezentující skupinu se na displeji zobrazí spolu se jménem kontaktu. Ikonu ovšem uvidíte pouze v případě, že si nastavíte příjem hovoru klávesou a nikoli otevřením telefonu. Vyzváněcí profily jsou telefonu cizí, úplného vypnutí všech zvuků docílíte dlouhým stiskem tlačítka s hvězdičkou.

Textové zprávy s pamětí

Pro práci s textovými zprávami je telefon dobře připraven. Nabízí vnitřní paměť až na sto textovek a především skvělou klávesnici, na které se pohodlně a rychle píše. Při psaní vám může pomoci rovněž český slovník T9. Z moderních způsobů komunikace nabízí Sagem myC-2 pouze zprávy EMS, tedy formátování textu, vkládání obrázků, krátkých animací a melodií. Malý displej poskytuje dostatečný komfort tří řádků při psaní a čtyř při čtení zpráv. Nedostatečně však informuje o stavu rozepsané textovky a kolik zpráv vlastně posíláte se dozvíte až úplně na konec.

  
Na pohodlné klávesnici se se zprávami pracuje pohodlně

Následující výtku si také nemohu odpustit. Nejenže musíte zbytečně několikrát potvrdit odeslání zprávy. Ještě více dokáže naštvat, že po odeslání SMS musíte pokaždé zvolit Zpět, jinak displej zůstane ve stavu, kdy je na něm zobrazeno, že došlo k odeslání. Nepříliš dobře je také vyřešeno čtení příchozích zpráv. Na hlavním displeji uvidíte hlášku příchozí textovky, ale nemáte možnost si ji hned jednoduše přečíst. I po zvolení rychlé volby pomocí kontextové klávesy se stejně dostanete do složky se všemi zprávami a teprve tam musíte příchozí zprávu vyhledat a zvolit Číst.

  
Výtku máme jen k poněkud zdlouhavému odesílání

Wap bez GPRS jen ve stavu nouze

Sagem myC-2 umí také surfovat po mobilním internetu pomocí vestavěného wapového prohlížeče ve verzi 1.2.1. Chybějící GPRS však jeho použití omezuje jen na občasné výlety. Displej pro wapování nabízí čtyři až pět řádků textu v závislosti na aktivované lupě. Korektně zobrazuje také barevné obrázky.

  
WAP bez GPRS nebude často vytížený

Zábava je trochu ohraná

Stejně jako u předchozích modelů lze i u novinky měnit barevné tapety na pozadí nebo celkový barevný nádech nabídky. Nové obrázky si můžete stáhnout přes wap, černobílá loga je možné získat pomocí zpráv EMS. Paměť pro obrázky a melodie má kapacitu 240 kB. Obrázky budou uživatelům telefonů Sagem dobře známé, jsou totiž stejné, jaké vídali u modelu myX-5. I melodie budou znít povědomě, těšit se můžete opět na zvuky z říše zvířat. Vyzvánění je vícehlasé a podporuje formáty iMelody, MIDI a WAV. Kvalita reprodukce je však horší v přímém srovnání s posledními modely Sagem.

  
Na displej lze vložit barevný obrázek

Hry reprezentuje pouze jeden titul s názvem Čtverák. V několika obtížnostech budete skládat čtvercové pole do správného pořadí. Protože neexistuje jiný způsob, jak do telefonu dostat další hry, budete se muset spokojit se skládáním.

  
Vyzvánění je vícehlasé -- v telefonu naleznete jen jednu hru

Telefon nenabízí téměř žádné aplikace pro organizaci času. Své místo zde našel pouze opakovaný budík spolu s povedenou kalkulačku, stopkami a konvertorem měn.

Nebojte se véčka

Hlavní předností Sagemu myC-2 je bezesporu jeho vzhled a véčková konstrukce. Chabou nabídku funkcí vyvažuje barevný displej, povedená klávesnice a pochválit musím také celkovou výdrž. S ohledem na nedotovanou cenu okolo 4 300 Kč jde o vydařený telefon, kterého se nenároční ani začínající uživatelé rozhodně nemusí bát. Levnější barevné véčko zkrátka v současné době neseženete.


V následující kapitole si můžete prohlédnou všechny pořízené fotografie mobilu včetně nepublikovaných snímků.

Témata článku: Sagem, , , Sagem myC-2, Barevný obrázek, Moderní způsob, Test, Zbývající funkce, Optimální velikost, Vydařený telefon, Skvělá klávesnice, Pot,