Sagem myC-3b: nic pro chlapy (test)

Červený mobilní telefon vypadá jako pudřenka. Kromě běžné výbavy obsahuje také menstruační kalendář a je tedy jasné, že je téměř výhradně určen ženám. Nejen to z něj dělá výjimečný mobil, přesvědčit se můžete v naší recenzi.

Klávesnice a displej

Stylově je řešená také vnitřní část telefonu. Spodní polovinu téměř bezezbytku zaujímá numerická klávesnice doplněná o ovládací prvky. Mezi nimi najdete dvojici kontextových kláves a dvě tlačítka s piktogramy zeleného a červeného sluchátka. Srdcem navigace je pak oválné čtyřsměrové tlačítko, které se vzhledem ke své velikosti ovládá poměrně snadno. Zamrzí však, že stisknutím jeho středu nelze potvrdit aktuálně zvýrazněnou volbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky • klávesy jsou poměrně úzké, útlé ženské prsty však nebudou mít se stiskem problémy

Ke konstrukci klávesnice ale nelze nemít výhrady. Tlačítka jsou totiž vyrobena z tvrdého a příliš hladkého plastu, takže prst se na jejich mírně zaobleném povrchu snadno sesmekne. Klávesy jsou zapuštěny pár setinek milimetru pod hranu okolního plastu, což dokonale znemožnilo jakoukoli hmatovou orientaci při psaní zpráv. Dvojice výstupků vedle klávesy s číslicí pět to rozhodně nezmění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Popisky jsou nesmyslně mimo klávesy • tlačítka jsou příliš zapuštěná a podsvícení modré

Velmi matoucí je potisk klávesnice. Jednotlivé symboly totiž nejsou na tlačítkách, jak bychom předpokládali, ale jsou umístěny v mezerách mezi jednotlivými řadami kláves. Místo usnadnění orientace spíše matou, protože jsou od obou řad stejně vzdáleny a není tak na první pohled jasné, který popis ke které klávese patří.

Pasivní barevný displej nabízí slušné rozlišení 128 × 160 obrazových bodů a dokáže zobrazit až 65 536 barevných odstínů. Pasivní technologie je příčinou viditelné setrvačnosti při rychlejších pohybech, velmi nerovnoměrné je také podsvětlení displeje. Ještě před časem bych se nad jeho čitelností rozplýval, při dnešní konkurenci mne již nechává chladným. Na přímém slunečním světle si mnoho neprohlédnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zrcátko kolem displeje může sloužit ke kontrole makeupu • na přímém světle si moc
nepočtete • zobrazení je poměrně kvalitní

Pozadí displeje můžete opět zpestřit množstvím tapet, ať už obrázkových či animovaných. Telefon umí číst grafické soubory uložené ve formátech WBPM, BMP, PNG, GIF (včetně animovaných) a JPEG.

 
Ukázka hlavního displeje

Určitě si rozumíme

Kvalita hovoru je na velmi vysoké úrovni, výhrady však mám pouze k hlasitosti, která je poměrně nízká a téměř tak znemožňuje hovořit v místech s vyšší hladinou okolního hluku. Při telefonování máte možnost vstoupit do hlavního menu telefonu nebo třeba do telefonního seznamu. Telefon také neobsahuje hlasité handsfree; umí pouze umlčet mikrofon. Telefonovat můžete za pomocí dodávané osobní handsfree sady, se kterou je hlasitost hovoru překvapivě dobrá a plně dostatečná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
K telefonu dostanete lehkou handsfree sadu

Ikonky a grafika

Základní myšlenka nabídky je stejná, jako u ostatních telefonů značky. Do menu lze v pohotovostním stavu vstoupit vykloněním kurzorové klávesy v jednom z vertikálních směrů, funkce horizontálních kláves jsou volitelné.

Nabídka nabízí ikonové menu, kde v uzkém pruhu při levém okraji obrazovky rotují piktogramy jednotlivých podnabídek, přičemž ve zbývající části displeje je zobrazena větší animace reprezentující právě zvolenou položku. Některé z těchto animací jsou velmi matoucí a kdyby ve spodní části displeje nebylo napsáno, často bychom nevěděli, co se pod položkou skrývá. Volba se provádí prostřednictvím kontextové klávesy, pro pohyb slouží navigační ovál.


Hlavní nabídka • ukázka druhého možného grafického stylu

Hlavní nabídku můžete převlékat do dvou barevných schémat, obě jsou laděny do „dámských“ odstínů. Polyfonní vyzváněcí melodie jsou líbivé a spíše decentní, vyzvánět si můžete nechat i libovolným zvukem nebo písničkou ve formátu WAV.

Tuctové textovky

Editor textových zpráv je jednoduchý, ale přehledný. Na displej se vejde pět řádků textu při aktivované funkci lupy, nebo až sedm řádek textu bez použití lupy. Telefon obsahuje český slovník T9, který tvoří zprávy s českou diakritikou, ale před odesláním je ořezána a nedochází tak ke zkracování zpráv. Samozřejmostí je podpora formátování EMS i dlouhých textových zpráv. Při psaní textovky vás telefon informuje o počtu znaků zbývajících do konce aktuální zprávy i o počtu zpráv potřebných k doručení vašeho textu. Do vnitřní paměti telefonu naskládáte až sto textovek.

 
Psaní textovky malým.. • ..a velkým písmem

Současný mobilní telefon nepodporující multimediální zprávy MMS je mrtvola, o kterou již nikdo nezakopne. Sagem myC-3b mezi takové nepatří. Editor MMS zpráv je přehledný a má styl průvodce, který vám postupně nabízí jednotlivé položky.

 
Tvorba multimediální zprávy

Vnitřní paměť telefonu o velikosti 1,9 MB je sdílena mezi jednotlivými objekty, které jsou však ještě limitovány. Například pro zprávy MMS dokáže telefon použít pouze 300 KB paměti, což není při aktivnějším využití této služby nijak mnoho. Tato hodnota překvapuje především při pohledu na maximální velikost zpráv, se kterými si telefon rozumí – pokud opravdu dodržíte 100 KB pro každou příchozí nebo odchozí zprávu, uložíte v telefonu pouze tři.


V další kapitole nahlédneme do telefonního seznamu a ukážeme si doplňkové funkce, včetně nevšedního menstruačního kalendáře

Témata článku: Sagem, , Sagem myC-3b, Pohlavní styk, Odvykání, Menstruace, Chlap, Bunda, Mrtvola, Pro +, Běžný pohled, Dostatečný rozestup, Čistý vzhled, Těhotenství, Nejnovější smartphone, Podobná funkce, Část společnosti, Test