Sagem myX-6: dlouhodobé zkušenosti čtenáře

Mobilní telefony značky Sagem příliš lidí důvěrně nezná. Proto vám možná přijde vhod krátká exkurze do útrob vlajkové lodi francouzského výrobce. Má kvalitní barevný displej a integrovaný fotoparát.

Organizace času

Model myX-6 obsahuje jak klasické funkce (budík, stopky, kalkulačka, převodník měn), tak i vyspělejší funkce pro organizaci času. K dispozici je kalendář s možností denního, týdenního a měsíčního přehledu. Vybrané časové údobí je vždy přehledně a barevně zobrazeno, můžete prohlížet již zadané události nebo přidávat další. Při vkládání máte k dispozici několik předpřipravených kategorií (schůzka, nápad, událost, narozeniny atd.). Zadáte podle vybrané kategorie název, popis události, datum a čas začátku a konce, čas upozornění a opakování. Přidaná událost se ihned zobrazí v kalendáři.

Další organizační funkcí je Úkolovník. Podporuje dva formáty vkládaných záznamů - textové a hlasové. U hlasových je použit diktafon a ke každému úkolu lze namluvit 60 sekund záznamu. U hlasových úkolů bych měl jednu výtku - nahraný záznam je na telefonu přehráván relativně potichu, a to i při nastavení plné hlasitosti. Ke každému úkolu nastavujete ještě další parametry: název, kategorii, čas splnění a budík. Pokud skočíte do nabídky Úkoly a vyberete si konkrétní kategorii, zobrazí se vám všechny úkoly v ní uložené. Každé kategorii úkolů je také možné nastavit jiné vyzvánění.

Běžná nastavení

V hlavní nabídce naleznete samozřejmě také položku pro nastavení telefonu. Ta obsahuje podkategorie Zvuky, Vzhled a styl, Fotoaparát, Volba jazyku, Nastavení volání, Zabezpečení, Sítě, Zkratky, Datum a čas a Ostatní funkce. V menu Zvuky je možné nastavit vyzvánění nebo vibrace pro volání, SMS a faxy. Můžete také zapnout nebo vypnout tichý mód, což lze i podržením hvězdičky v pohotovostním stavu.

V nabídce Vzhled a styl nastavujete tapetu, měníte barevné schéma nabídky a vybíráte spořič displeje. U Fotoaparátu nastavujete prodlevu samospouště, formát ukládaných fotografií a zvuk použitý při vyfocení objektu (na výběr jsou tři druhy zvuků spouště klasických fotoaparátů a jeden velmi hezký zvuk kukačky). V nabídce Zkratky můžete přiřadit funkce dvěma programovatelným klávesám.

Synchronizace s počítačem

K telefonu dostanete i CD se softwarem, kde najdete plnou verzi programu Well phone, který asi budete používat nejčastěji. Tento program provede instalaci modemu do Windows a všechny příslušné konfigurace, takže připojení na internet přes GPRS je otázkou okamžiku. Další funkcí tohoto programu je správa kontaktů, textovek a úkolů z kalendáře i úkolovníku. Program si vytvoří profil, do něhož se stáhnou všechny položky z telefonu. Ty pak v počítači můžete editovat, mazat, vytvářet nové, exportovat, dělit do skupin nebo provádět hromadné operace. Po skončení operací provedete opět synchronizaci s telefonem a vše je hotovo. K synchronizaci můžete použít kabel nebo infraport. Dále na CD najdete několik souborů ve formátu PDF s popisem nastavení GPRS, instalace modemu do Windows a podobně.

Pro práci s MMS doporučuji program My pictures and sounds. Pro připojení musíte použít infraport nebo originální kabel Sagemu (nepodařilo se mi zjistit, jaký je rozdíl oproti doma stavěným kabelům). Po detekci telefonu máte možnost odeslat soubor (zvuk, obrázek, animaci) v podporovaném formátu a dovolené velikosti do paměti telefonu. Druhou možností je stáhnout obrázky a fotografie z mobilu do počítače. V tomto případě pouze vyberete, co a kam se bude stahovat, a přenos spustíte. Při stahování fotografií jsem narazil na malý problém. Dvakrát se mi stalo, že některá fotografie nešla stáhnout. Fotografie byla z telefonu odeslána, ale na konci program vrátil chybovou hlášku a fotografie se nepřenesla. Jednou pomohlo přejmenování fotografie, ve druhém případě nezabralo ani to.

Dalším programem, který můžete použít na práci s grafikou a zvuky, je My discover. Bohužel je pouze ve francouzštině, takže jsem si s ním příliš nerozuměl.

Co se nikam nevešlo

Musím pochválit výdrž telefonu. Při počátečním zkoušení, co všechno telefon umí, vydržel zhruba pět dní na jedno nabití. Při normálním provozu se výdrž na jedno nabití ustálila přibližně na šesti dnech, což je vzhledem k velikosti displeje a jeho spotřebě vynikající výkon. Baterie je typu Li-Ion, ale u její kapacity si nejsem jistý - žádná hodnota na ní napsána není, ale někde na webu jsem viděl 1 100 mAh.

Největším nedostatkem je podle mě absence Bluetooth a Javy. Jedinou šancí je možná budoucí upgrade firmwaru telefonu s podporou Javy, ale nevím, jestli někdy bude k dispozici.

Další výtka se týká české lokalizace. O chybě při nastavování času jsem již psal výše. Na další narazíte při pokusu o odeslání položky z organizačních funkcí pomocí infraportu. Místo nabídky Odeslat Irda se objeví text Odesláno Irda. Vím, že to není zase tak velká chyba, ale rozhodně kazí dobrý dojem.

Poslední připomínky bych měl k vypuštění dvou funkcí používaných ve starších telefonech. První jsou číselné zkratky v nabídce. Zmizely už u myX-5 a ani v tomto telefonu je nenajdete. Druhou funkcí je rychlé vyhledávání kontaktů v adresáři. Dříve bylo možné začít psát přímo z pohotovostního stavu, pak stačilo jen použít tlačítko pro příjem hovoru a na displeji se objevil seznam jmen vyhovujících napsanému textu. Tuto funkci jsem používal neustále, a proto mi její absence celkem vadí. Velmi totiž urychluje vyhledávání v telefonním seznamu a člověk si na ni rychle zvykne. 

Nadšení zůstalo

Závěrem chci říci, že tento model je určitě to nejlepší, co Sagem dosud vytvořil, a mohu ho všem doporučit. Za slušnou cenu získáte skvěle vybavený telefon s vynikajícím displejem a zajímavým designem.

Témata článku: Sagem, Sagem myX-6, Ostré světlo, Kráva, Hlavní číslo, Letní čas, Originální kabel, Šedý odstín, Dvojité stisknutí, Barevný obrázek, Zkušenost