Sagem myX-6: dlouhodobé zkušenosti čtenáře

Mobilní telefony značky Sagem příliš lidí důvěrně nezná. Proto vám možná přijde vhod krátká exkurze do útrob vlajkové lodi francouzského výrobce. Má kvalitní barevný displej a integrovaný fotoparát.

Kontakty a skupiny volajících

Jednou z nejvýraznějších změn prodělal adresář. Počet kontaktů je omezen pouze velikostí uživatelské paměti a není tedy pevně stanoven. Každý kontakt obsahuje několik polí: příjmení, jméno, hlavní číslo, e-mailovou adresu, další dvě telefonní čísla, společnost, skupinu, poznámku a fotografii. Zastavím se pouze u posledních tří položek.

V telefonu je několik předdefinovaných skupin. Celkem jich můžete mít patnáct a u každé lze nastavit ikonu, zvonění, vibrace a můžete do nich přesouvat kontakty z adresáře. U Poznámky máte možnost uložit jakýkoli text. Nezjistil jsem přesně, kolik textu lze uložit, při malém pokusu jsem napsal asi 120 znaků a telefon stále neměl dost.

Horší je to s fotografií. Při vkládání kontaktu není problém rovnou pořídit i fotografii dotyčného. Problém ale nastane, jakmile vám daný člověk zavolá. Fotografie volajícího se sice zobrazí, ale bohužel ji překryje jméno a telefonní číslo. Tyto texty fotku téměř celou zakryjí, takže z ní stejně nic nevidíte. Určitě by bylo lepší, kdyby se buď zobrazila jen fotografie, nebo se jméno volajícího objevilo na spodní části displeje. Tento nedostatek poměrně dost degraduje význam uložených fotografií u kontaktů.

V adresáři lze vyhledávat pouze podle prvního písmene a v seznamu jsou najednou zobrazeny kontakty z karty SIM i z telefonu.

Volání a hlasové funkce

Při volání žádné zvláštnosti nenajdete. Sagem podporuje všechny základní funkce, takže můžete využívat konferenční hovory, přidržení hovoru, přepnout se do tajného módu během hovoru apod. Samozřejmostí je také zabudované handsfree, které aktivujete kdykoli během hovoru stisknutím tlačítka se zeleným telefonem. Zvuk je i po této aktivaci čistý, bez šumu a praskání.

Tyto neduhy se ale začnou objevovat, jakmile začnete pomocí kontextových kláves zvyšovat hlasitost na maximum. Klávesy na ovládání hlasitosti reproduktoru je možné samozřejmě použít i při vypnutém handsfree. Hlasitý odposlech vypnete opětovným stisknutím zeleného telefonku.

Rádio, hlasové ovládání telefonu ani vytáčení čísel tento model nemá. Hlasové ovládání a vytáčení bych oželel, ale rádio by se mi někdy docela hodilo.

SMS, EMS a MMS zprávy

Podpora zpráv je na velmi dobré úrovni. Sagem už zřejmě natrvalo opustil psaní zpráv svým starším způsobem (delším držením kláves), psaní tedy probíhá klasickým způsobem. I přes malé rozměry klávesnice se na ní píše velmi pohodlně a rychle. Klávesy jsou z tvrdého materiálu a jejich stisk je ideální. Problémy budou mít pouze lidé se silnějšími prsty, protože klávesy jsou poměrně malé.

Při čtení a psaní zpráv Sagem zavedl novou klávesovou zkratku. Podržením klávesy s křížkem zapínáte a vypínáte lupu. Krátkým stiskem této klávesy vyvoláte tabulku pro psaní speciálních znaků. Je jich kolem sedmdesáti a jsou pěkně srovnány na jedné stránce, takže výběr konkrétního znaku je rychlý. Telefon samozřejmě podporuje slovník T9, který je kvalitní a můžete do něj doplňovat i další slova. Bohužel toto doplňování telefon nabídne jen v určitých případech a vkládací dialog nejde vyvolat manuálně. Sagem také neodpočítává počet napsaných znaků a počet SMS, do kterých se zpráva rozdělí, se dozvíte až těsně před odesláním.

Telefon zvládá také zprávy EMS. V nabídce je dostatek zvuků, obrázků a animací, které můžete do zprávy vložit. Je samozřejmě možné text ve zprávě také formátovat dle libosti.

Všechny příchozí zprávy se automaticky ukládají do složky Přijaté, odeslané do složky Odeslané. Každá z těchto složek má vlastní nabídku, kde můžete mazat všechny zprávy, mazat pouze nepřečtené, přeposílat apod. Pak také existuje nabídka určená pro globální nastavení zpráv - je rozdělena na zprávy SMS a multimediální MMS. Zde nastavujete centrum zpráv, formát odesílání, zda se mají zprávy po odeslání uložit do telefonu a mnoho dalších parametrů.

U MMS zpráv jsem testoval pouze jejich sestavení. Do MMS můžete vložit jakýkoli zvuk a obrázek uložený v telefonu, můžete ho nahrát i při vytváření zprávy, a to platí také v případě fotografií. Paměť pro MMS opět závisí na velikosti volné paměti, pro SMS je vymezeno 100 pozic.


Ve třetí kapitole nás očekává integrovaný fotoaparát, zvuky a multimédia, wapový prohlížeč a dvě hry.

Témata článku: Sagem, Sagem myX-6, Hlavní číslo, Barevný obrázek, Ostré světlo, Dvojité stisknutí, Originální kabel, Zkušenost, Kráva, Šedý odstín, Letní čas