Sagem MyX-6: vybavený a s malebným menu (test)

Vlajková loď francouzského Sagemu se může pochlubit jedním z nejkrásnějších uživatelských rozhraní, digitálním foťáčkem s čtyřnásobným přiblížením. Dále nechybí mobilní Java a obrovská paměť.

Na skok v ateliéru

Největším lákadlem pro budoucí uživatele bude jistě digitální foťáček. Může se pochlubit vcelku solidním rozlišením 640 x 480 pixelů a na kvalitě fotografií je to znát. Však můžete sami posoudit z přiložených obrázků. Objektiv foťáku před poškrábáním chrání praktická krytka. Pokud spustíte režim focení a krytku necháte zavřenou, pozná telefon podle tmavého snímku, že něco není v pořádku a upozorní uživatele na zavřenou krytku. Když už konečně začnete fotit, narazíte na příjemnou funkci – přiblížení. I když je čtyřnásobné přiblížení pouze digitální, poskytuje relativně kvalitní obraz. Přiblížení se ovládá horní a dolní kurzorovou klávesou. Pokud byste stiskli levou nebo pravou klávesu na kurzoru, vyvolali byste čtyři režimy focení podle světelných podmínek – normální, proti světlu, venkovní a noční.


Nejvyšší rozlišení je 640 x 480 pixelů


První dva obrázky jsou foceny ze stejné pozice - zoom v akci

TIP: Stáhněte si fotky v původní velikosti - zoom1, zoom2, morphun

Vyfocené snímky si můžete samozřejmě uložit do telefonu. Ukládání je sice pomalejší, ale můžete si vybrat v jaké kvalitě jpg je uložíte. Tím ovšem práce s fotkami nekončí, ale teprve začíná. Fotografie si můžete zeditovat a upravit jas, kontrast, ostrost či rozmazat. Můžete je také zvětšit, převést do černobílých odstínů, odstínů sépie nebo je udělat plastickými. Zajímavou variantu představuje vložení fotografie do předpřipravených rámečků (některé můžete vidět na obrázcích) nebo obohatit fotku o další objekt – typicky komiksové bubliny a spoustu dalších. Sami vidíte, že práce s fotografiemi je různorodá. V podání Sagemu My X-6 silně nadprůměrná.


Proměny jedné fotografie


... pokračují

Multimédia jsou žádaná

Svou pověst multimediálního telefonu dokazuje Sagem i v ostatních položkách menu. Vyzvánění je polyfonní, jak jej Sagem tituluje – HiFi a zní dobře.  Díky záznamníku melodií si můžete nahrát z rádia oblíbenou melodii o délce 30 sekund a použít ji jako vyzvánění. Reprodukce je více než dobrá.


Tapety do pozadí

Velký barevný displej můžete obohatit o pestré tapety, animace nebo pořízené fotografie. Můžete také využít přibaleného datového cédéčka a poslat si z počítače vlastní obrázky. Software je totožný s tím, který se dodával k modelu X3. Proto vás odkážu na jeho recenzi, ve které jsme software rozebírali.

Když už je řeč o zábavě nesmíme zapomenout ani na hry.  V telefonu naleznete dvojici her s názvy MegaBox Conquest a Čtverák. První z nich je další variací na téma Erix a druhá vás zaujme, pokud máte v oblibě logické hříčky. Musíte poskládat celý obrázek s co nejmenším počtem tahů. Další hry je možné do telefonu doinstalovat, ale bohužel ne v naší republice. Využíván je totiž systém In-Fusio a ten naši operátoři nepodporují.

Témata článku: Sagem, , Sagem myX-6, První úroveň, Menu, Pohyblivý obrázek, Černobílý odstín, Spokojenost uživatelů, Noční vypínání, Test