Sagem myX6-2: výbava v pěkném balení (test)

Jednoduchým modelům Sagemu už zřejmě odzvonilo a telefony francouzského výrobce dostaly nový impuls do života. Po výstředním modelu myX-8 potřebuje Sagem něco také pro obyčejné uživatele. Sagem myX6-2 by tak mohl být vlajkovou lodí. Svým designem nikoho neurazí, funkcemi naopak potěší.

Hudba hraje…

Společně s telefonem jsou v balení dodávána pecková sluchátka pro poslech hudebních souborů. Subjektivně musím kvalitu hudební reprodukce hodnotit vcelku pozitivně. Pokud nejste hudební nadšenec, pak si s myX6-2 a jeho stereofonním zvukem přijdete na své. Je tu ale jedno velké „ale“. Testovaný telefon, který jinak patřil mezi prodejní vzorky, přehrávání nezvládal úplně dokonale. Při poslechu skladby ve formátu MP3 (160 kbps) se přehrávač pravidelně vracel zpět na hlavní obrazovku a odmítal hudební soubor přehrávat.

 
Možnosti přehrávače najdete v nastavení • hlavní okno přehrávače je jednoduché

Jiná situace nastala, pokud jsem hudbu spustil přímo ze složky pomocí prohlížeče souborů. Spustila se sice zjednodušená verze přehrávače, ale kromě občasného trhání neměl telefon s reprodukcí problémy. Ještě lepší byla situace v případě použití sluchátek jako handsfree při hovoru.

…fotoaparát fotí

Jste-li zvyklí na digitální fotoaparáty, pak kvalita fotografií ze Sagemu myX6-2 nijak neoslní. Ve srovnání s mobilními telefony ale zapadá někam do průměru. Maximální rozlišení fotografií je 1 280 × 1 024 bodů, přičemž lze rozlišení snížit na hodnoty 1 280 × 960, 800 × 600 nebo 640 × 480 bodů. Ve srovnání s fotoaparátem Sagemu myX-8 je však ukládání snímků rychlejší a zabere v nejhorším případě několik sekund. Zoom funguje na principu výřezů z originálního snímku. Při focení můžete použít některý z fotografických efektů.


Fotoaparát nabízí několik efektů

S telefonem je možné pořizovat i videozáznamy. Ty jsou ukládány do formátu 3GP o rozlišení 176 ×144 bodů a jejich velikost je podle nastavení limitována buď volnou pamětí, nebo velikostí multimediální zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom funguje na principu výřezů

Mluvicí kalendář

Do kalendáře můžete uložit buď běžné textové nebo hlasové záznamy. Podle typu události obsahuje každá položka specifické kategorie. Přestože je kalendář jednoduchý, nechybějí funkce jako opakování událostí nebo nastavení připomínky na daný čas.


Různé pohledy na položky v kalendáři

Přibližně na stejné úrovni jako kalendář se nachází i úkolovník. Nenabízí sice žádný nadstandard, časové připomenutí však nechybí. Položky mezi kalendářem, úkolovníkem a vaším počítačovým e-mailovým klientem můžete jednoduše synchronizovat.


Přidání nové události do kalendáře a úkolovníku

Drobnosti dělají dokonalost

Spíše raritou je dnes v mobilních telefonech použití technologie USB Mass Storage. Pokud budete mít v Sagemu myX6-2 vloženou paměťovou kartu, pak ji v počítači uvidíte jako další přídavné médium. Přenos dat mezi pamětí telefonu a počítačem probíhá pouze s pomocí aplikace dodávané spolu s telefonem na CD.

Sagem myX6-2 je také vybaven technologií SyncML pro synchronizaci adresářů e-mailového klienta a položek v telefonu. Lokální synchronizace probíhá velice svižně a během několika okamžiků máte v telefonu jak všechny záznamy z kalendáře, tak kontakty a úkoly. Pokud nejste zrovna u počítače, můžete využít vzdálenou synchronizaci pomocí SyncML OTA.


Předinstalovaná hra • kalkulačka

Pokud vám přijde textovka nebo máte zmeškaný hovor, přímo na displeji se zobrazí jméno odesilatele nebo volajícího. Názory na užitečnost této funkce se liší, vzhledem k tomu, že každý má právo na své soukromí se však klaním spíše k odpůrcům. Určitě by nebylo na škodu, kdyby Sagem přidal možnost tuto funkci vypnout.

Má šanci na úspěch?

Je vidět, že si na Sagemu myX6-2 dali vývojáři opravdu záležet a jejich snaha je patřičně znát. Sagem myX6-2 není nijak výstředním modelem, ale přesto zaujme. Nejen příjemným designem a funkcemi, ale také cenou, která se u nás v současnosti pohybuje mezi šesti a sedmi tisíci korunami. Je jen škoda místy nedoladěného softwaru telefonu, protože software je základ, na kterém celý telefon stojí.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů, v katalogu fotomobilů; and also in the mobile phones catalogue for English speaking users 

Plusy a minusy

+ špičkový displej
+ příjemný design
+ multimediální funkce

– někdy pomalejší reakce 
– místy nedokonalý software 
– USB Mass Storage jen pro paměťové karty

Telefon k testu zapůjčil:

GSM STORE
T. G. Masaryka 3, Svitavy
tel.: 603 864 509
www.gsmstore.cz (internetový obchod)


V poslední kapitole najdete kompletní přehled všech snímků, které jsme při přípravě recenze nafotili

Témata článku: Sagem, , Sagem myX6-2, Předinstalovaná hra, Test, Balení, Klan, Zjednodušená verze, Výbava, Fotografický efekt, Tradiční design, Výstřední design, Hudební nadšenec