Sagem myX6-2: výbava v pěkném balení (test)

Jednoduchým modelům Sagemu už zřejmě odzvonilo a telefony francouzského výrobce dostaly nový impuls do života. Po výstředním modelu myX-8 potřebuje Sagem něco také pro obyčejné uživatele. Sagem myX6-2 by tak mohl být vlajkovou lodí. Svým designem nikoho neurazí, funkcemi naopak potěší.

Baterie jako bráška

Pod zadní umělohmotnou krytkou najdete baterii typu Li-Ion o kapacitě 920 mAh. Podle oficiálních informací výrobce by měl telefon s baterií vydržet až 350 hodin v pohotovostním režimu a až 255 minut hovoru. V praxi s mírným používáním to mohou být čtyři dny, možná i víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odnímatelný je celý zadní plast • přední část je možné odstranit také

Konstrukce telefonu se Sagemu opravdu povedla. Pochválit musím především vynikající displej v kombinaci s kvalitní klávesnicí.

Obrázky, obrázky, hýbejte se

Do hlavní nabídky se dostanete po stisknutí potvrzovacího tlačítka nebo některého ze směrů hlavní ovládací klávesy. Tím je také zřejmé, že směrům hlavní klávesy nelze nastavit specifické akce. Boční klávesy slouží pro přímé spuštění nejčastěji používaných služeb.

Prostředí myX6-2 se od ostatních telefonů tohoto výrobce příliš neliší. Hlavní menu je vyvedeno jako mřížka pohybujících se ikonek. Pro rychlejší pohyb v menu můžete využít klávesové zkratky. Položky však nejsou nijak očíslovány, takže si jejich pozici musíte sami odpočítat.


Hlavní obrazovka • ukázka menu • ukázka submenu

Po vstupu do některého ze submenu najdete položky seřazené pod sebou v seznamu. Specifikem Sagemu je využívání jakýchsi rolovacích nabídek. Ač na tento způsob ovládání nejsem příliš zvyklý, je mi docela sympatický. Standardně je v telefonu nastaveno světle modré prostředí, na výběr však máte ještě z dalších dvou barevných variant.


Další barevné varianty • rolovací nabídka

Celkové reakce prostředí jsou svižné. Výjimkou je snad jen práce s náročnějšími multimediálními soubory. Při prohlížení obrázků nebo poslechu hudby si tak budete muset chvíli počkat. Multimediální soubory můžete ukládat do paměti o velikosti deset megabajtů. V případě, že byste chtěli využít telefon jako MP3 přehrávač, výborně poslouží paměťové karty typu microSD.

Povídejte, slyším dobře

Ze začátku jsem se při testování potýkal s drobnými problémy. Spočívaly v tom, že mě po určitou dobu protější strana velmi špatně slyšela. Po několika hovorech však problém sám odezněl. S kvalitou hovoru Sagem problém nemá, což prokázal i v případě myX6-2 a to jak standardním způsobem, tak při aktivovaném hlasitém odposlechu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Štěrbina pro poslech při hovoru slouží zároveň jako reproduktor

Na příchozí hovory telefon upozorní buď polyfonní vyzváněcí melodií, přičemž dvaadvacet jich je dodávaných přímo s telefonem, nebo skladbou v některém z podporovaných hudebních formátů. Chybět nemůže vibrační vyzvánění. Problémem u Sagemů jsou vyzváněcí profily. Nelze si proto zvolit individuální nastavení telefonu pro použití v zaměstnání nebo doma, ale budete si muset vybrat jen mezi standardním a tichým režimem.

Všechny dohromady

Kontakty můžete ukládat buď do vnitřní paměti telefonu, nebo do seznamu na kartě SIM, přičemž je možné zobrazení obou těchto adresářů současně. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným zadáváním znaků jména nebo příjmení osoby. Ke každému kontaktu je možné uložit až třináct položek. Nechybí ani fotografie nebo typ melodie.


Možnosti kontaktu v seznamu telefonu

Bez brýlí těžko

Editor textových zpráv nenabízí mnoho rozšiřujících funkcí. Z těch, které jsou obsaženy, bychom snad mohli zmínit jen hromadné odesílání na předem definované distribuční seznamy uživatelů. Zprávy je možné psát s českým slovníkem T9 odstraňujícím před odesláním všechna diakritická znaménka. Do zpráv navíc můžete přidávat animované emotikony nebo formátování textu.

 
Editace textové zprávy • výpis volné paměti

Při psaní i čtení máte na výběr ze dvou typů písma. Při menším zobrazení se na jeden displej vleze až deset řádků. Použijete-li standardní zobrazení, pak počet řádků klesá. V případě menšího písma jsou znaky opravdu miniaturní, a pokud máte problémy se zrakem, je pro vás tato možnost bez použití brýlí asi zapovězena.

Žádné převratné novinky nepřináší ani editor multimediálních zpráv. Posílat můžete nejen text a obrázky, ale také zvuky nebo videa. Paměť pro MMSky je sdílená, takže závisí jen na množství využité v ostatních částech telefonu. SMSek se pak do paměti telefonu vejde přesně sto. Velkým neduhem je absence e-mailového klienta, který by měl být v dnešní době už standardní součástí telefonu.


V následující kapitole zjistíte, jak je na tom myX6-2 s multimédii, fotoaparátem a funkcemi pro organizaci času

Témata článku: Sagem, , Sagem myX6-2, Test, Hudební nadšenec, Výstřední design, Výbava, Klan, Balení, Tradiční design, Předinstalovaná hra, Fotografický efekt, Zjednodušená verze