Sagem MyZ-55: levné beaujolais (první pohled)

Sagem vyrobil exkluzivně pro T-Mobile svůj druhý vysouvací telefon. Nese označení MyZ-55 a zákazníky si chce naklonit zejména cenou a stylovým designem. Výbava není nikterak oslnivá, oproti předchozímu modelu však přibyl fotoaparát a zlepšil se i displej. Přečtěte si o telefonu, který budou zákazníci vybalovat zejména z předplacených sad.

Nový Sagem navazuje na model Sagem MyC-4, který T-Mobile před časemm rovněž prodával. Rozměry zůstaly v podstatě zachovány – nový model zchudnul na šířce a tloušťce o jediný milimetr. Ve výsledku jsou jeho míry 90 × 44 × 22 milimetrů. Pár jednotek ztratil i na hmotnosti – nyní má 85 gramů. Co se bohužel nezměnilo ani trochu, je anténa. Stále není integrovaná. Škoda.

Kosmická linka

Konstrukce je typická vysouvací, žádné pomocné mechanizmy nečekejte. V mnohém se ale změnil design telefonu. K nepoznání. Oblé linky střídají ostré hrany, červený odstín byl vyměněn za černé plochy. Hlavní ovládací prvek působí až kosmicky. Zmizelo tlačítko pro spouštění wapu původně umístěné pod ním. Na těle ale nenajdete ani žádné ovládací prvky pro korekci hlasitosti a podobně – boční stěny mobilu jsou zcela hladké. Opticky je odlehčují pouze výdechy reproduktoru. Ty jsou po obou stranách, což je zvláštní, protože o stereofonním vyzvánění se Sagem nezmiňuje.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Oficiální fotografie Sagemu MyZ-55

Displej je již aktivní. Použitá technologie je TFT, zobrazí 65 tisíc barev jako předchůdce, ale větší je rozlišení i velikost displeje. Formát už není čtvercový ale jedná se o protáhlý obdélník, ve kterém na šířku pracuje 128 a na výšku pak 160 obrazových bodů. Prohlédnete si na něm snímky, které půjdou pořídit vestavěným fotoaparátem. Ten nebude pravděpodobně nabízet nic dalšího než VGA rozlišení 640 × 480, statickou hloubku ostrosti od několika centimetrů až do nekonečna a možnost natáčet videa.

Funkce v normálu

V pohotovostním režimu vydrží nový Sagem MyZ-55 standardních 300 hodin. V nepřetržité délce hovoru je to už podprůměr – 180 minut. Dovoláte se v pásmech GSM 900/1800 MHz. Přes telefon se připojíte k internetu, podporovány jsou datové přenosy GPRS (třídy 10) a CSD. EDGE chybí. Komunikaci s počítačem a ostatními zařízeními si pochvalovat nebudete. Chybí totiž jak Bluetooth, tak infraport. Použít se tedy bude dát jedině datový kabel.

Odesílat půjdou SMS, EMS a MMS zprávy. Tvořit vám je pomůže slovník T9 a budou moci být delší než standardních 160 znaků. Telefon má wapový prohlížeč, e-mailového klienta se ale nedočkáte.

Celková integrovaná paměť je adekvátní třídě telefonu – 3,7 MB. Budou se o ni dělit veškerá média, položky v telefonním seznamu a všechny typy zpráv. Dokonce je to menší kapacita, než jakou měl předchozí model MyC-4.

S neduhy

Sagem MyZ-55 už se prodává u slovenského T-Mobilu. Zanedlouho by se podle všeho měl začít prodávat i u nás, pravděpodobně v předplacených sadách. Slovenská běžná cena je 6 490 Sk, což je při současném kurzu přibližně 5 200 Kč (připomínáme, že za pět a půl tisíce se u T-Mobilu prodává Sony Ericsson K700).

Diskuze (11) Další článek: Nové Siemensy CX75 a M75 budou mít lepší fotoaparát

Témata článku: Sagem, Sagem myC-4, Sagem myZ-55, ZCHÚ, Pohled, První pohled