Samsung a VibeTonz: neviditelná klávesnice

Dotykový displej, klávesnice a vibrace. To vše je revoluční technologie VibeTonz, kterou na trh přináší Samsung.

Nové Samsungy se rodí doslova jako houby po dešti. Nový přírůstek se jmenuje Samsung SCH-W559 a Korejci o něm tvrdí, že je výjimečný. Má být totiž prvním mobilem s dotykovým displejem, který využívá systém VibeTonz firmy Immersions.

00.jpg 01.jpg 02.jpg

Klávesy jen jako

Jde o dotykový systém, který poskytuje zpětnou vazbu. Zobrazená pole s přiřazenou funkcí se chovají, jako kdyby šlo o skutečná prostorově odlišená tlačítka. Částečně se tak stírá nevýhoda běžných dotykových displejů, které postrádají jakoukoliv možnost hmatové orientace. Systém je rovněž vhodný pro ovládání prsty, nutnost použít stylus se tak omezuje na minimum.

Samotný Samsung SCH-W559 na první pohled připomíná vysouvací modely stejné značky, ale už na druhý pohled si všimnete, že výsuvný není a vlastně tak úplně postrádá klávesnici. VibeTonz tak není jen alternativou běžného způsobu ovládání, ale plnohodnotným uživatelským rozhraním. K dostatečnému pohodlí by měl stačit rozměrný LCD s rozlišením QVGA (320 ×240 bodů). Zpětná vazba virtuálních kláves je nastavitelná, k dispozici je pět profilů.

03.jpg 04.jpg 05.jpg

Pro uživatele se zkušeností s PDA je připraven i pokročilý systém pro rozpoznávání psaných znaků. VibeTonz vrstva na displeji je se svými schopnostmi zapojena do vibračního vyzvánění. Podle prvních zkušeností zahraničních kolegů jde o velice užitečnou funkci, která posouvá běžné vibrace do nové dimenze. Další výbava je už vcelku běžná: Bluetooth, 1,3Mpx fotoaparát, přehrávač multimédií, slot na paměťové karty, komunikace v sítích GSM, za zmínku však stojí podpora CDMA.

Čína bude první

Viceprezident mobilní divize Samsungu pan Hunbae Kim k nové technologii říká: „Implementace klávesnice do dotykového displeje dovolila Samsungu nabídnout svým zákazníkům špičkové multimediální a komunikační zařízení v nezvykle malém balení. Jako první jsme použili technologii VibeTonz, která dává uživateli pocit běžné pevné klávesnice. Každý pokyn vyslaný přes dotykový displej je následován jasnou odezvou.“

06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg

První telefon s VibeTonz byl představen již v dubnu 2005, do produkce se však nedostal. Toto privilegium se dostalo až Samsungu, přičemž je použita vylepšená verze původního systému. Telefon bude prodáván čínským Unicomem, což je se 125 miliony uživatelů třetí největší mobilní operátor na světě.

Diskuze (2) Další článek: Švýcarsko zakázalo navigace s upozorňováním na radary

Témata článku: Samsung, , Malé balení, Pokročilý systém, Původní systém, Samsun, Sam