Samsung ani LG příští rok své smartphony zřejmě „nepřepnou“ na 4K

Ač se zdá, že vše směřuje k tomu, aby se 4K rozlišení dostalo ve velkém i do smartphonů, možná bude všechno úplně jinak. Úplně první 4K smartphone to na trh stihnul ještě leccos, u Xperie Z5 Premium jsme začátkem prosince obdivovali displej s rozlišením UHD (2 160 × 3 840 pix), a u něho možná zůstane.

Klepněte pro větší obrázek
Vlajkové modely LG a Samsungu by měly příští rok zůstat u QHD rozlišení

Alespoň se to týká některých světových výrobců smartphonů. Podle zpráv z jihokorejských médiích se v příštím roce nechystá uvést smartphone se 4K displejem, ani Samsung, ani LG. A důvody jsou vcelku nasnadě - chybějící 4K, zbytečné „vysávání“ baterie a možné problémy s přehříváním zařízení.

Oba zmiňovaní výrobci jsou také producenti displejů jako komponent pro ostatní výrobce a podle zdroje je objednávky těchto panelů nepřesvědčili v tom, že by se měl rok 2016 nést ve znamení smartphonů se 4K displeji. Problémem se také jeví energetická efektivita a přehřívání těchto panelů, navíc na trhu mnoho nativního 4K „contentu“ ještě nenajdeme. Jeho větší rozmach se očekává až se sítěmi 5G, které by měly z papíru do běžné reality přejít až v roce 2018.

Pokud by měly vlajkové modely příští rok „jen“ QHD displeje (2 560 × 1 440 pix), asi bychom se příliš nezlobili. 4K na tak malém displeji se navíc jeví poměrně zbytečně, když uvážíme, že se tento standard teprve prosazuje u televizí. Pokud se však příští rok u Samsungů nedočkáme 4K displeje, „zapláče“ na tom především virtuální realita. Té by posun ze současného UHD (tj. Full HD na každé oko) rozhodně slušel.

Via Gforgames

Diskuze (11) Další článek: Peníze na český výzkum jdou, ale patentů se moc nerodí

Témata článku: LG, Samsung, , , , , , Vysávání, Samsun, Ostatní výrobci, Rok, Energetická efektivita, Sam, Příští rok, SMA