Samsung Ativ Tab: hlavní trať nebo slepá kolej? [recenze]

Windows RT je tak trochu exotická tabletová platforma. A nejspíš to tak i zůstane. Samsung totiž svůj Ativ Tab po půlroce přestal prodávat.

Multimédia nejsou prioritou

Hudební přehrávač vyřešili inženýři v Americe velice jednoduše. Nenajdete v něm žádný ekvalizér ani žádné jiné funkce pro modifikaci zvuku. Třídit skladby lze podle alba nebo umělce. Pokud zatoužíte po spuštění písničky přímo z přehrávače, počítejte s tím, že musí být umístěná přímo ve složce Hudba na místním disku jinak ji přehrávač nenajde. Pokud máte tedy sbírku svých oblíbených skladeb na SD kartě, nezapomeňte si je zkopírovat do příslušné složky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudbu lze třídit podle alba a interpreta, každá písnička o sobě prozradí pár základních informací

Stejně tak musíte nakládat s video soubory. Mediální přehrávač určený k jejich spouštění postrádá pár kodeků, a některá videa se proto zobrazují v horší kvalitě než by musela. Rovněž se vám nezobrazí ve filmu či seriálu titulky, a to ani když budou pojmenovány stejně jako video soubor. Nepříjemným nedostatkem přehrávače je jeho neschopnost přehrát vybrané typy souborů. Naopak pozitivem při přehrávání skladeb či klipů je audio výstup zařízení. Díky kvalitním reproduktorům umístěným po stranách displeje není zapotřebí připojovat sluchátka. Pro běžný poslech postačí nastavit hlasitost na zhruba 40 %, nemusíte se tedy bát nedostatku decibelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Video přehrávač si bohužel neporadí s titulky ani s některými typy souborů, fotoaparát obsahuje pouze pár základních nastavení

Při hodnocení fotoaparátu Ativ Tabu musíme brát v potaz jeho funkci v zařízení – je to pouhý doplněk. Čip s 5 Mpx umožní pořídit snímky v maximálním rozlišení 2 592 × 1 944. Pro přisvětlení poslouží LED blesk a pro ostření autofokus. Naneštěstí automatické zaostřování nepostačuje na focení makrosnímků, a to ani když zvolíte režim Makro. Fotoaparát se předvedl jako schopný reálného podání barev, občas mu dělá problémy jen bílá. Detaily se na pořízených snímcích výrazněji neslévají, šumem fotografie trpí jen minimálně. Od 5Mpx snímače bychom ale přeci jen celkově očekávali lepší výsledky. Jednoduše řešená aplikace fotoaparátu nabídne jen několik základních nastavení jako upravitelnou expozici či vyvážení bílé. Jedním stiskem si také můžete přepnout fotoaparát do režimu videa, které pořídíte i v HD rozlišení.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Slepá větev?

Samsung Ativ Tab byl představen jako první tablet jihokorejského výrobce s operačním systémem Windows RT. Samotný systém má sice pár nedostatků a je trochu omezenější než klasická verze Windows 8, pro ovládání tabletu ale plně postačuje. Ativ Tab trochu vybočuje z řady díky možnosti skutečně na něm pracovat a tvořit a ne jen konzumně brouzdat na internetu. Na druhou stranu je omezený právě svým systémem, který jednak postrádá češtinu jako systémový jazyk, jednak je značně omezen výběrem použitelných aplikací.

Klepněte pro větší obrázek

Hardware zařízení plně postačuje na plynulý provoz i hraní graficky náročnějších her, při běžných úkonech se ani nezapotí, jen je třeba si hlídat energetickou náročnost aplikací a tím pádem i stav baterie. Zklamáním je velká paměťová náročnost systému, který si z 32 GB vnitřního prostoru ukousne podstatnou část. Přesto můžeme Samsung Ativ Tab označit za zajímavý a slušně vybavený tablet, který se snaží ukázat nový směr, jakým se lze u tabletů vydat.

Otázkou je, zda zrovna Windows RT nebudou znamenat slepou vývojovou větev. Od velkých Windows 8 je laik jen těžko rozezná, přitom bude narážet na omezení. V tom má ale prsty hlavně Microsoft, který nedokázal rozdíly mezi dvěma platformami dostatečně vysvětlit. To se také odrazilo na nízkém zájmu o většinu RT produktů a například Samsung zareagoval tak, že distribuci modelu Ativ Tab v Evropě ukončil. Za malou poptávkou stojí určitě i vysoká cenovka okolo 17 tisíc korun. Nyní se Ativ Tab bude doprodávat, a tak je šance, že jeho cena bude rychle klesat.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Velká paměť, Gramotnost, Chytré řešení, Kulatý roh, Vroubkovaný plast, Periferní zařízení, Oficiální systém, První kryt, Virtuální tlačítko, Mateřský jazyk, Slepá větev, Tab, Standardní součást, Levý okraj, Samsun, Špatná volba, Kolej, Trať, Konvertibilní tablet,