Samsung Blue Earth: změřili jsme solární článek

Vzali jsme multimetr a změřili, kolik energie solární článek dodá za různých světelných podmínek.

Zapomeňte na hodnocení displeje, pohodlí při psaní zpráv či schopnosti webového prohlížeče. Dnes jsme si na Samsung Blue Earth vzali multimetr s jediným cílem: zjistit, zda solární článek má v praxi opodstatnění a zda nejde jen o zelenou pózu výrobce.

Nudné, ale nutné výpočty

Spotřebu mobilního telefonu lze měřit nejlépe v miliampérech. Proudový odběr se však řádově mění při různých činnostech: zatímco v pohotovosti bez podsvícení displeje či klávesnice si telefon neřekne o víc, než 1 mA, při focení s diodou může spotřeba vyšplhat až na stonásobek. Dáme-li proudu v miliampérech časový rozměr, získáme jednotku mAh. Ano, přesně tu, která udává kapacitu baterie. Pokud má telefon baterii s kapacitou třeba 1 000 mAh, pak by v pohotovosti měl teoreticky vydržet 1 000 hodin, tedy necelých 42 dnů. Už víte, odkud berou výrobci tak optimistické údaje o výdrži?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung Blue Earth a jeho solární článek na zadní straně

Situace však není tak jednoduchá. I kdybyste na mobil vůbec nesahali, dochází mezi mobilem a sítí k pravidelné komunikaci: mobil hlásí síti úroveň signálu k aktuální připojené základnové stanici a úrovně signálů okolních stanic (v případě GSM), informace o stavu rušení komunikačního kanálu pro následnou optimalizaci parametrů přenosu u sítí třetí generace a další nezbytné signalizační zprávy. I v těchto případech výrazně vzrůstá spotřeba telefonu, zvláště pak u výpočetně náročnější komunikace v sítích 3G. Telefon nesvítí, ale komunikační modul vysílá, energii spotřebovává a teoretický výpočet jde k šípku.

A do toho naše nenechavé ruce: současné oblíbené dotekové displeje spotřebují i 20 mA, podobný proud dodá baterie i během hovoru na místě s velmi dobrým signálem a za podmínky zhasnutého displeje. S klesající sílou signálu však spotřeba vzroste klidně i na pětinásobek. A pokračujme dále, hlasité zvonění 20 – 30 mA v závislosti na modelu, vibrační motorek dalších 8 mA. Přehrávání hudby do sluchátek 10 – 15 mA, opět při vypnutém displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tvorba speciální měřící soustavy

Pokračujme dále, fotoaparát si jen při prohlížení scény řekne o 40-60 mAh, přisvítíte-li si diodou, připočtěte dvojnásobek. Minimálně 50 mA ukousne přehrávání videa na celý displej a jen o málo méně moderní hry, plus zvuk a vibrace. A pro zajímavost technologie bluetooth si řekne jen o 5-6 mA v režimu přenosu souborů, v pohotovostním režimu spotřebuje nula až nic mA.

Pod náporem těchto čísel, často v praxi kombinovaných, se nemůžeme divit, že nám současné telefony vydrží sotva dva dny. Anebo nemusí? Co když je budeme v průběhu dne dobíjet solárním článkem? Odpověď právě na tuto otázku přinesl Samsung se svým zeleným, tedy spíše modrým telefonem Blue Earth.

Solár na pole, solár do mobilu

Fotovoltaické elektrárny nerostou jako houby po dešti pouze na polích okolo vesnic. Vizionářskou myšlenkou Samsungu je, aby solární článek měly všechny mobily. Během dne se pak mohou jednoduše samy dobíjet – v kanceláři na stole nebo v automobilu pod předním sklem. Nicméně o zas tak revoluční myšlenku nejde, již v dřevních mobilních dobách existovala například pro Nokii 5110 baterie se solárním článkem. Tolik teorie, která však naše zvídavé hlavy neuspokojila. A jak jinak reálnost této myšlenky ověřit, než s použitím multimetru?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro sériové připojení ampérmetru bylo třeba původní okruh přerušit

Multimetr v nastavení do režimu (mili)ampérmetru nám při sériovém zapojení mezi kontaktem solárního článku a kontaktem telefonu prozradí, kolik miliampérů protéká ze solárního článku do mobilu. A to za různých světelných podmínek. Výsledek našich bastlířských schopností můžete vidět na fotografiích. Pošklebky nad estetickou stránkou s klidem angličana přijmeme, pro nás zůstává důležité, že vše fungovalo spolehlivě.

Náš plán měl jedinou vadu na kráse, kterou jsme však nemohli ovlivnit a kterou zmiňuji raději hned na úvod. Máme únor, slunce se skrývá za mraky a pokud vykoukne, tak jen zdaleka nízko nad horizontem. Pokusili jsme se tedy nasimulovat alespoň co nejvíce „syntetických“ testů.

Zářivky neobstojí

Podívejme se nejprve na výsledky našich testů s různými zdroji světla:

Lampička s klasickou žárovkou o výkonu 60 W
0,5 m – 0,4 mA
maximální přiblížení – 25 mA

Lampička se zářivkou o výkonu 11 W
0,5 m – nabíjení neprobíhá
maximální přiblížení – 4 mA

Klepněte pro větší obrázek 
Test kancelářské stolní lampy

Osvětlení kanceláře – 4 trubicové zářivky
30 cm – 0,1 mA
20 cm – 0,9 mA
10 cm – 0,6 mA
maximální přiblížení – 2 mA

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabíjení pod kancelářským osvětlením fungovalo až od 30 centimetrů

Halogenová lampa ve fotostudiu o výkonu 1 250 W (nejde o překlep, opravdu – 1,25 kW)
5 m – 0 mA
4 m – 0,3 mA
3 m – 1,6 mA
2 m – 15 mA
0,5 m – 70 mA
70 mA i při dalším přiblížení, na úrovni 10 cm hrozilo roztavení Samsungu – test přerušen.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Filip se během testu mírně opálil

Slunce o výkonu 3,83 x 1026 W, vzdálenost Slunce – Brno (ulice Holandská) 149 597 870,691 kilometrů. Aktuální stav bohužel pod mrakem, místy prosvítala modrá obloha.
Vodorovná poloha, solárním panelem přímo vzhůru – 4,5 mA
Přímé namíření proti slunci – 5 mA.

Co tedy z naměřených čísel vyplývá? V kanceláři, ve většině případů osvětlené právě zářivkami, Samsung jednoduše nenabijete. Tedy pokud jej nechcete držet těsně u zdroje, jako kolega Honza Láskav v Týdnu mobilně. Ani pod zářivkovou stolní lampou neuspějete. Zářivkové světlo s úzkým vlnovým spektrem zkrátka není pro solární články dostatečně „výživné“. Hodnota generovaného proudu navíc závisí na vzdálenosti článku od zdroje světla, konkrétně klesá neúměrně se čtvercem vzdálenosti. U kancelářské lampičky s klasickou žárovkou musíte telefon umístit do maximální vzdálenosti 10 centimetrů, aby panel generoval alespoň trošku rozumný proud.

Nejlepším zdrojem pro článek je samozřejmě slunce. Zde bohužel, vzhledem k podmínkám, můžeme čísla pouze odhadovat. Věřím ale, že v létě, v pravé poledne za čelním sklem vozu dá článek i 30-40 mA. Hodina dobíjení by v takovém případě měla velmi teoreticky pokrýt hodinu hovoru při dobré úrovni signálu nebo reálně přidat pár hodin pohotovosti navíc.

Aby toto „perpetuum mobile“ Samsugnu fungovalo, vyžaduje od uživatele osvojení určitých návyků: při nastoupení do auta telefon vytáhnout z kapsy a dát jej před přední okno, před vystoupením jej opět nezapomenout vzít, aby se z něj neradoval zloděj a majitel zastavárny, kde beztak zase svítí jen zářivky. V kanceláři prosvětlené denním světlem musíte telefon vždy otočit displejem dolů, aby nebyl solární článek na zádech zastíněn.

Spíše pro parádu

Má tedy solární článek v Samsung Blue Earth smysl? V našich zemích jsem spíše na pochybách. Minimálně čtyři měsíce v roce z něj nedostanete takřka žádný užitek a v létě vyžaduje po svém majiteli určitou disciplínu. Za dobrých podmínek je však výkon článku dostatečný k tomu, aby pohotovostní dobu telefonu prodloužil v řádu hodin, možná i o jeden den z dobíjecího cyklu. S neustále vzrůstající efektivitou solárních článků si ale dovedu představit, že by si v jižních zemích mohly mobily z většiny vystačit se sluncem a jen v případě špatného počasí majitelé sáhli po nabíječce. Někdo ale musí prorážet a Samsungu patří za tento krok dík.

 

Samsung S7550 Blue Earth
Samsung S7550 Blue Earth Jeden z prvních telefonů, který umí využít sluneční paprsky jako zdroj napájení. Ekologicky šetrný telefon je vyvedený v netradiční modré barvě, má kapacitní dotykový displej, GPS modul a třímegapixelový fotoaparát. Podporuje přenosy EDGE a UMTS. rozměry a hmotnost: 108 × 54 × 14 mm, 119 g
displej: 3'', kapacitní TFT, 240 × 400, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (3,6 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 130 MB, microSDHC
baterie: 1 080 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
64%
hardware
85%
software
katalog
cena: 7 577 Kč
Diskuze (39) Další článek: Propagujte v Mobilitách svůj obchod s mobily

Témata článku: Samsung, Samsung S7550 Blue Earth, Jediný cíl, Samsun, Blue, Článek, Špatné počasí, BLU, Solár, Solární článek, Solar, Sam, Dobrý signál, Pětinásobek, Ear, Maximální vzdálenost, SOL