Samsung by mohl jít cestou Applu. Za tři roky má řada Galaxy S25 běžet na novém čipsetu vlastní výroby

  • Aféra okolo omezování výkonu telefonů má dozvuky
  • Samsung chce pro budoucí „eska“ vyvinout vlastní čipset
  • Chce jít podobným směrem jako Apple u čipsetů řady A

To, že si Samsung vyvíjí vlastní čipsety Exynos, mu aktuálně stačí až ke čtvrté pozici mezi největšími výrobci mobilních čipsetů na světě. Třetí příčku okupuje Apple, jemuž se chce jihokorejský výrobce již brzy vyrovnat. Podle zpráv webu inews24 má Samsung v plánu do tří let osadit řadu Galaxy S vlastními čipsety. To, technicky vzato, splňují Exynosy už nyní, ale Samsung je stále nabízí i jiným výrobcům, např. značkám Motorola, Meizu a Vivo. A to by se mělo za tři roky změnit.

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G S908B 12GB/256GB Samsung Galaxy S22 Ultra 5G S908B 12GB/256GB
nabízí 2 obchody za ceny od 20 999 Kč
Srovnat ceny na Živě

Samsung chce u řady Galaxy S25, slovy prezidenta Roh Tae-moona, používat čipset, který je vyroben na míru telefonu. Jinými slovy, čipset u budoucí „eskové“ řady pro jiné telefony řady Galaxy či pro konkurenční smartphony k dispozici nebude. A kdo ví, možná se Samsung vzhlédl i v čipsetu Tensor, který vyrábí 5nm technologií pro řadu Pixel 6 od Googlu. 

Už před několika lety měly čipsety Exynos vlastní procesorová jádra, ovšem Samsung jejich vývoj koncem roku 2019 ukončil. Posledním výsledkem snažení byla premiéra grafického čipu RDNA2 od AMD, který se poprvé objevil v Exynosu 2200 v řadě Galaxy S22. Jenže, na tento čipset vrhá špatné světlo zejména skandál okolo služby GOS, který se na veřejnost provalil začátkem března. Na globální úrovni byl Samsung „přichycen při činu“, na domovském trhu však tento skandál způsobil doslova poprask.

Investoři již dlouho na pravidelných setkáních zástupce Samsungu „grilují“ dotazy na čipsety, které za Qualcommem stále výkonově strádají. A zdá se, že problémy s výtěžností při výrobě a s vyšší teplotou čipsetu (to platí i o Snapdragonu 8 Gen 1) ve spojitosti se službou GOS, daly věci do pohybu. Je však otázka, zda bude nový čipset stále součástí řady Exynos, nebo pro něj Samsung zvolí úplně jiný název. S ohledem na službu GOS se přikláníme spíše ke druhé variantě...

Představení čipsetu Exynos 2200:

Zdroj inews24

Diskuze (8) Další článek: Google ukázal netradiční brýle pro rozšířenou realitu. Jejich hlavní náplní práce budou překlady cizí řeči

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Podobný směr, Rok změn, GOS, Dozvuk, Eska, Telefon, RDNA, Výroba, Čipset