Samsung C130: jednoduše a levně (test)

Před pár dny se k nám do redakce dostal nový Samsung C130, který se začne prodávat na začátku léta. Moc toho neumí, neoslní ani svým vzhledem. Jeho cena by ale měla být velmi příznivá. Maximálně dva a půl tisíce korun.

Zprávy: mějte rádi T9

Při psaní i čtení SMS je k dispozici pět řádků textu a napomáhá slovník T9. Ten bohužel nejde trvale vypnout, takže jej musíte před každou esemeskou opětovně deaktivovat. Jeho výhodou je ale to, že nepíše s diakritikou, a tak můžete využít plnou délku zprávy. Při psaní se znaky odečítají od čísla 918 a ihned jste upozorněni do kolika části bude zpráva rozdělena. Díky podpoře EMS lze do textovky vložit melodii, obrázek nebo animaci. Do paměti telefonu se vejde až 200 esemesek a na jejich přijetí může upozorňovat jeden z deseti předpřipravených zvuků. Vlastní bohužel nastavit nelze. Pokud si zprávu nepřečtete, může se zvuk pravidelně po dvou minutách opakovat.


Nabídka zpráv • píšeme textovou zprávu • tvorba MMS

Multimediální zprávy jsou od textových zcela odděleny. Je do nich možné vkládat obrázek, zvuk a text. Maximální velikost jedné MMS je 50 kB a paměť pro ně určená má velikost 700 kB.

Organizace času: kalendář i úkolovník

Z funkcí pro organizaci času telefon obsahuje jednoduchý kalendář, který zvládne vkládat jen jeden typ událostí o maximální délce 40 znaků. Může na ně upozorňovat nastavený alarm. Kalendář lze zobrazit jen v měsíčním náhledu, kde týden opět začíná nedělí. Dny s událostmi jsou barevně odlišeny. Budíky jsou v telefonu celkem tři. Dokáží budit jakoukoliv melodií a to i při vypnutém telefonu. Dva z nich jsou dokonce opakované.

 
Nabídka organizačních funkcí • budíky jsou v telefonu tři • kalendář • úkolovník 

Za zmínku pak stojí ještě jednoduchý úkolovník s možností odškrtávání splněných úkolů, převodník měn, kalkulačka a hlasové poznámky, které mohou mít délku maximálně půl minuty a do paměti se jich vejde až pět.

  Kalkulačka je dobře ovladatelná

Další dovednosti

Ve chvílích nudy přijde vhod jedna vestavěná hra, kterou je golf. Další si můžete díky Javy ve verzi 2.0 stáhnout jednoduše z wapu. Pomůže vám u toho i GPRS třídy 10. Brouzdání na wapu přes jednoduchý wapový prohlížeč není vzhledem k malému displeji příliš pohodlné, ale pro občasné zjišťování informací postačí. Využít můžete i deset záložek nebo přímé zadání adresy.

 
Nabídka zábavních funkcí • ukázka vestavěné hry • připojování k wapu 

A to je vše. Žádné další pokročilejší funkce telefon neobsahuje. Marně byste hledali vestavěný fotoaparát, infraport nebo dokonce Bluetooth. I proto je velikost vestavěné paměti telefonu jen něco málo přes 1,5 MB. Z toho je 512 kB vyhrazeno pro Java hry, 600 kB pro obrázky a zvuky, 700 kB pro MMS zprávy a 100 kB pro hlasové poznámky.

Pokud máte hluboko do kapsy

Samsung C130 je velmi jednoduchý mobilní telefon, který je určen zejména pro začátečníky, děti nebo zcela nenáročné uživatele, kteří využívají mobilní telefon jen pro volání a psaní SMS zpráv. Těm za velmi nízkou cenu nabídne barevný displej, slušně provedené základní funkce a poměrně jednoduché ovládání. Ostatní zákazníci zřejmě budou nad jeho funkční nabídkou zklamáni a raději se poohlédnou po jiném modelu. Samsung C130 by se měl na českém trhu objevit začátkem léta za cenu okolo dvou tisíc korun. Jeho hlavní konkurencí budou zejména nové levné Sony Ericssony v čele s modelem J100i a také Nokie 1600 a 2600.

Plusy a mínusy

+ velká paměť na telefonní čísla i SMS
+ GPRS třídy 10
+ nízká cena

- málo kvalitní pasivní displej
- méně pohodlná klávesnice
- slovník T9 nelze trvale vypnout


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Samsung, , Samsung C130, Test, Sam, Samsun, Splněný úkol, Stříbrný plast, Původní telefon