Samsung C3750: komu chybí vysouvání? [recenze]

Dostupný slider z dílny Samsungu přichází s průměrnými funkcemi, ale pohledným designem. Bude to uživatelům stačit?
Kapitoly článku

Barevná schémata a šachovnicové menu

Po spuštění telefonu nás čeká inovované uživatelské rozhraní nedotykových telefonů Samsung, které je inspirováno designem, se kterým jsme se mohli setkat např. u dotykového Samsungu Star II. Celý telefon jde v mžiku přebarvit jedním ze tří přednastavených schémat, menu je vždy laděno do šachovnicového stylu. Ale nepředbíhejme, pohotovostní režim totiž má co nabídnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Může zobrazovat hodiny v několika variantách a nebo rovnou aktivní pohotovostní režim se zkratkami na funkce telefonu, s vybranými kontakty, kalendářem nebo klienty Facebooku a Twitteru. Můžete si nastavit, co přesně na ploše chcete mít. Levá kontextová klávesa pak vede do hlavní nabídky, kde vás čeká matice dvanácti grafických ikon. Podnabídky jsou jen textové s možností zrychlené číselné volby. V nastavení si dokonce můžete vybrat ze tří velikostí a několika druhů písem, to největší ale ani tak není nikterak obrovské, jak by se původně mohlo zdát.

Na internet přes EDGE

Telefonní seznam nabídne pozici pro 1000 záznamů, ke každému přidáte hned několik položek. Při procházení seznamem se vyhledává postupným psaní, u každého kontaktu je mimo jeho jména znázorněno, zda pochází z telefonu nebo karty SIM. Pokud je uložen v telefonu, není zobrazeno nic, jinak se ukazuje ikona SIM karty. Můžete si také nastavit, zda upřednostňujete kontakty pouze z telefonu nebo ze SIM. Kontakty můžete řadit do skupin nebo mezi oblíbené na rychlou volbu pod dlouhé podržení kláves 2 - 9. Funkce falešný hovor vám ve zvoleném timoutu simuluje příchozí hovor, což váš může dostat z nevhodné situace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro textovky je připraveno 500 pozic, pro ty multimediální zprávy a e-maily platí kvóta dostupné sdílené paměti 36 MB. Textové zprávy se mohou zobrazovat chronologicky tak, jak byly doručeny, nebo odděleně v odpovídajících konverzacích. Psát můžete klasicky nebo s využitím slovníku T9. Před odesláním prvního e-mailu je třeba účty nakonfigurovat, najdeme zde předpřipravené nastavení pro Yahoo! Mail a Google Mail. Webové služby ale pro C3750 rozhodně nejsou stěžejní funkcí, telefon si poradí pouze s EDGE nebo zastaralým GPRS. Internetový prohlížeč NetFront je jednoduchý, na šířku si ho však nezobrazíte. V hlavním menu najdeme i zkratky na různé komunitní weby a klienta instantního zasílání zpráv, který si poradí s účty Windows Live, Yahoo, Google Talku nebo Facebooku. Školou povinní však spíše ocení Bluetooth chat sloužící pro textovou komunikace na krátkou vzdálenost.

Komunikace přes Bluetooth nebo kabel

Pro organizování času v telefonu najdeme všechny základní pilíře - opakované budíky, kalendář s upozorňováním na události, poznámky s možností jejich odeslání přes Bluetooth a konečně úkoly s upozorněními, prioritami a zaškrtáváním jejich splnění. V detašované nabídce organizéru máme k dispozici i další, dnes již běžné funkce, jako světový čas, jednoduchá kalkulačka nebo převodník měn a jednotek. Diktafon poslouží k nahrávání zvukových záznamů, potěšil mě integrovaný anglický výkladový slovník Collins.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro sportu oddané nechybí časovač ani stopky. Až při připojení kabelu volíte režim připojení, takže se nemusíte přehrabovat v mnohdy nepřehledném nastavení. Ovladače nebudou třeba, počítač si je sám najde na webu Windows Update. Přenosové rychlostí při kopírování na kartu nebyly nikterak valné, na druhou stranu mohu potvrdit funkčnosti i s kartami specifikace microSDHC, konkrétně s 16GB verzí, se kterou telefon neměl žádný problém. Režim Kies pak slouží pro připojení k PC aplikaci, přes kterou je možnost spravovat telefon, případně nahrávat nové firmwarové verze. Pokud budete potřebovat zálohovat telefon, stačí využití interního správce. Zálohovat můžete kontakty, zprávy, kalendář, úkoly nebo poznámky a to buď do interní paměti nebo v případě dostupnosti i na externí kartu. Užitečné to může být při přechodu ze staršího Samsungu, z paměťové karty pak obnovíte potřebná data.

Zábavy poskrovnu

Přehrávanou hudbu můžete přenést do bezdrátových sluchátek a můžete si nastavit také přehrávání na pozadí nebo nastavení ekvalizéru. Ze začátku budete moci hudbu poslouchat jen přes externí reproduktor, sluchátka v základním balení nenajdete. Ekvalizér má svůj vliv až v kvalitnějším poslechu přes sluchátka, zvuková reprodukce je při pohledu na cenu telefonu slušná a naprosté většině uživatelů bude stačit. FM rádio zahraje pouze s připojeným handsfree, můžete jej poslouchat před spaním nebo si z něj dělat nahrávky. Interní paměť však multimédii nezaplňujte (moc hudebních souborů do ní stejně neumístíte) a raději si pořiďte microSD kartu vámi požadované kapacity.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jedinou plnou hrou je Luxor, zbývající tituly slouží pouze k vyzkoušení, takže po herní stránce s telefonem v začátcích moc nepochodíte. Video ani obrázky nemají své prohlížeče vyvedeny do hlavní nabídky, takže k nim musíte přistupovat přes správce souborů. Fotoaparátu chybí autofocus, takže s klidem zapomeňte na nějaké ostré detailní makra nebo ofocování textů. Navíc kvalita vyfocených snímků je i ve venkovních podmínkách velmi špatná, bílá se přepaluje, snímky jsou neostré, až zamlžené. Fotky tedy směřuje maximálně do MMS, rozhodně se telefonem nepokoušet nahrazovat fotoaparát. Maximální rozlišení videa je QCIF, tedy 176 × 144 bodů, je škoda, že Samsung neintegroval nahrávání alespoň takové, jaké je rozlišení displeje. Následují ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud odhlédnu od nekvalitního fotoaparátu a poměrnou přeplácaností položek, které vás vedou na internet (telefon disponuje pouze EDGE), může být slider šikovným pomocníkem pro nenáročné uživatele. Dobře vypadá a nabízí funkce, kterém v běžném životě využijete. Hodit se bude i lidem, kteří telefon používají jako náhradu papírového záznamníku a stolního kalendáře. Ze svého pohledu mohu vytknout absenci jakéhokoli doplňkového příslušenství v základním balení. Pokud to však překousnete, C3750 se vám odvděčí velmi dobrou ovladatelností a rychlostí.

Témata článku: Samsung, , Samsung C3750, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Základní pilíř, Kurzorová klávesa, Google Mail, Vysouvání, Výchozí bod, Slyšitelné cvaknutí, Průměrný uživatel, Vybraný kontakt, Základní krabice, Sam, Windows Update, Pružina, Samsun