Samsung D500E: zařaďte vyšší rychlost (test)

Samsung nepatrně vylepšil svůj elitní model D500. Inovovaný telefon se může pochlubit podporou rychlých datových přenosů. Atraktivní design, vysouvací konstrukce, podpora MP3, Bluetooth a megapixelový fotoaparát zůstávají zachovány.

Multimédia a zábava

Samsung vylepšil i práci s multimediálními soubory. Snad všichni si pamatujeme stížnosti ke starším modelům, kde přes infraport nebylo možné odeslat a přijmout obrázek nebo vyzváněcí melodii. To je už minulost, infraport je u D500E plně funkční oběma směry. Stejně jako infraport funguje i Bluetooth, z telefonu i opačným směrem lze posílat všechny multimediální soubory.


Fotogalerie • detail obrázku • možnost následné editace

Samsung D500E podporuje Javu MIDP 2.0 a patří mezi mírně nadprůměrně rychlé telefony. Přímo v telefonu jsou tři javové hry, ke kterým se musíte prokousat přes vlezlou melodii, co se tradičně ozve po vstupu do příslušné nabídky. Stejná melodie se ozývá i při stahování javových aplikací z wapu – proč?!

Nabídka her

Hra Forgotten Warrior je dvourozměrná arkáda, ve které musí princ zachránit unesenou princeznu. Freekick je pěkně vyvedený fotbal, kde kopete na bránu, a Arch Angel létající střílečka.


Tři vestavěné hry

Programy pro počítač

K Samsungu nedostanete žádné cédéčko s programy, na internetové stránce výrobce si ale můžete stáhnout balík EasyStudio 2. Je to už pěkný bumbrlíček, připravte se na 150 megabajtů dat. Balík se skládá z několika částí, které se instalují zvlášť.

 
Prostředí instalačního programu • ikony na ploše

PIM & File Manager: klasická aplikace, kterou známe ze starších Samsungů. Můžete v ní přímo editovat a zálohovat adresář, do počítače tímto způsobem dostanete textové zprávy, data z kalendáře, poznámky a třeba také údaje o hovorech. Databáze lze exportovat do databázových souborů a podobně je i načítat. Součástí aplikace je i správce souborů, se kterým se dostanete přímo do telefonu a můžete tak stáhnout třeba nafocené obrázky.


Stejný program jako u starších Samsungů

PC Sync: pro synchronizaci dat s počítačem. Je to absolutní novinka, Samsungy nikdy dřív plnohodnotnou synchronizaci nepodporovaly. Je připravena pro práci s Microsoft Outlookem a je vidět, že jde o první verzi. Ale funguje, a to je důležité. Nastavíte databáze Outlooku, se kterými chcete synchronizovat, zvolíte pravidla při řešení konfliktů a stisknete tlačítko. Zbytek udělá program sám. Napřed jsem trochu bojoval se samovolným ukončováním synchronizace, nakonec ale pomohlo delší odemknutí přístupu k Outlooku.


Synchronizace: prostředí žádná sláva, ale funguje

Internet Access: program pro snadné nastavení internetového spojení přes mobil.

 
 
Nastavení připojení k internetu

USB driver: ovladač dokoupitelného USB kabelu.

Image Editor: program pro úpravu fotografií

 
  
Grafický editor

Samples: tapety a vyzváněcí melodie

Prostě výborný mobil

Samsung SGH-D500/SGH-D500E je vynikající telefon. Samsung v něm opravil téměř všechny výtky, které jsme starším modelům vytýkali. Zůstala snad jen melodie, která se ozve při vstupu do nabídky javových her, a tu berme třeba jako poťouchlou pomstu. Telefon má jinak téměř všechno a až na pár výjimek se navíc velmi pohodlně a ergonomicky ovládá.

Podrobné parametry Samsungu D500E najdete v katalogu mobilů


Prohlédněte si rozsáhlou fotogalerii Samsungu D500

Témata článku: Samsung, , Samsung D500E, Samsung Z, Sam, Speciální mechanismus, Test, Horizontální seznam, Warrior, Vybraná položka, Běžný stav, Zátka, Zář, Klasická aplikace, Dlouhá zpráva, Samsun, Kibo, Absolutní novinka, Vyzvánějící telefon, Rychlost