Samsung D500E: zařaďte vyšší rychlost (test)

Samsung nepatrně vylepšil svůj elitní model D500. Inovovaný telefon se může pochlubit podporou rychlých datových přenosů. Atraktivní design, vysouvací konstrukce, podpora MP3, Bluetooth a megapixelový fotoaparát zůstávají zachovány.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • podpora datových přenosů EDGE
  • konzervativní a přitom elegantní design
  • výborný displej s 262 tisíci barvami
  • podpora Bluetooth
  • přehrávač MP3
  • kapacita paměti
  • synchronizace s Outlookem

Hlavní nedostatky

  • MP3 přehrávač nehraje na pozadí
  • přílohy e-mailu musí mít dohromady méně než 200 kB
  • při vstupu do nabídky Javy hraje
  • hodila by se paměťová karta

Samsung se svým elitním modelem D500 slaví velké úspěchy. Také proto už je horlivě očekáván jeho nástupce s označením D600. Ještě před střídáním na trůnu se však nenápadně objevil Samsung D500E – mírně vylepšený stávající model.

Co je dobré, není třeba měnit

Telefon je po konstrukční stránce úplně stejný jako model D500, ze kterého vzešel. Není důvod něco měnit, černý „vysouvák“ je stále velmi atraktivní – představen byl minulý rok v říjnu. Rozměry telefonu jsou tedy 94 × 46 × 24 mm a také hmotnost 99 g zůstala zachována. Konstrukční zpracování je na prvotřídní úrovni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá telefonu velmi sluší

Displej zvládne zobrazit 262 tisíc barev při jemném rozlišení 176 × 220 bodů na ploše o velikosti 30 × 39 mm. Je samozřejmě aktivní a obraz je velmi kvalitní. Uživatelské prostředí využívá kvalit displeje naplno. Vše je až kýčovitě barevné, nicméně do detailu vykreslené. Barvu nabídky si můžete vybrat ze čtyř typů. Hlavní nabídka je klasická, maticová – tvoří ji devět ikon. Hlouběji v menu jsou už jen textové popisky funkcí.

 
Pohotovostní displej • halvní nabídka • dílčí nabídka

Ovládání zajišťuje čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Narozdíl od některých starších Samsungů slouží střed opravdu k potvrzování voleb. Kolem se rozprostírá pětice funkčních tlačítek. „O patro níže“ se rozprostírá numerická klávesnice. Její ovládání je velmi pohodlné, jen občas narazí palec o horní výsuvnou část telefonu při stisku některého tlačítka v horní řadě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Funkční.. • ..a numerická část klávesnice

Funkční nabídka telefonu je ohromná a bude vyhovovat i těm nejnáročnějším uživatelům. Za zmínku stojí především podpora Bluetooth a možnost synchronizace položek v adresáři a kalendáři s počítačem. Dále v telefonu najdete megapixelový fotoaparát, přehrávač MP3 souborů a obří paměť s kapacitou 96 MB. U nového modelu D500E je ale údaj o paměti spíše zklamáním, protože je stejný jako u D500. Přitom se proslýchalo, že bude paměť navýšena až na 256 MB. Vzhledem k absenci slotu pro paměťové karty by to bylo účelné vylepšení.

Ať se práší za kočárem

Jedinou novinkou ve výbavě nového modelu D500E je nakonec pouze podpora rychlých datových přenosů EDGE. Zdánlivá maličkost může být pro mnoho uživatelů klíčovou vlastností, rychlejší připojení k internetu je mnohdy k nezaplacení.

Rozhodli jsme se Samsung řádně prověřit a vyzkoušet jej jako hardwarový modem v praxi. Stáhli jsme si proto ze stránek českého zastoupení výrobce obslužný program Easy Studio 2. Je škoda, že tento důležitý software nedostanete na CD spolu s telefonem a musíte objemný balík dat (cca 150 MB) stahovat. Instalace je hračkou.

Klepněte pro větší obrázek 
Aplikace pro správu internetového připojení

K propojení s počítačem jsme využili bezdrátový přenos Bluetooth. Spojení bylo po celou dobu stabilní a ani jednou se nepřerušilo (cca 30 minut spojení). V aplikaci správce internetového připojení telefonu pak založíte nové připojení. Můžete vybrat ze seznamu zemí i Českou republiku, seznam operátorů však chybí. A tak do připravených polí musíte ručně vepsat APN a telefonní číslo připojení. Zadané hodnoty uložíte a následně se již můžete připojit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení přístupu k internetu

Zda se nacházíte v oblasti s pokrytím EDGE vás Samsung informuje na displeji malou ikonkou s písmenem E v horním stavovém řádku. Pokud budete mít smůlu, budete odkázáni pouze na GPRS. Ikonka svítí červeně, jakmile spustíte datové přenosy zešedne.


Samsung informuje o přítomnosti EDGE v síti • po připojení indikační ikona změní barvu

Jak nám to sviští?

Rychlost internetového spojení jsme prověřovali prostřednictvím služby SpeedTest. Naše redakce se nachází v oblasti s docela dobrým pokrytím a tak jsme běžně dosáhli rychlosti při stahování dat v rozmezí 140 až 165 kb/s. To odpovídá až 20 kB stažených dat za sekundu. Jeden megabajt je možné stáhnou do jedné minuty. Rychlost opačného toku dat se pohybovala kolem 40 kb/s.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Třikrát měř...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naměřená rychlost v porovnávacích grafech

A mám to zadarmo!

A to nejlepší nakonec. Cena vylepšeného Samsungu D500E je stejná jako u modelu D500. V obchodech se pohybuje mezi desíti až jedenácti tisíci korunami. Pokud o koupi Samsungu D500 uvažujete, kupte si raději D500E. Nikdy nevíte, kdy se vám budou rychlejší datové přenosy hodit.

Na následujících řádcích vám nabízíme text recenze modelu D500 Marka Lutonského, mírně upravený a aktualizovaný pro model D500E.


V druhé kapitole
blíže zhodnotíme design, konstrukci a displej telefonu.

Témata článku: Samsung, , Samsung D500E, Samsung Z, Rychlost, Speciální mechanismus, Absolutní novinka, Kibo, Vybraná položka, Samsun, Sam, Warrior, Vyzvánějící telefon, Zář, Klasická aplikace, Horizontální seznam, Dlouhá zpráva, Test, Běžný stav, Zátka