Samsung D800: krok do vyšší společnosti (test)

Je nízký, široký, naleštěný a každý se za ním otočí. Není to Ferrari ani Lamborghini, ale nový Samsung D800. Luxusní placka s výsuvnou konstrukcí má mimořádně kvalitní displej a solidní výbavu. Video!

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • luxusní vzhled a kvalitní konstrukce
  • výborný displej s QVGA rozlišením
  • megapixelový fotoaparát (velmi kvalitní video)
  • kvalitní obslužný software s možností synchronizace

Hlavní nedostatky

  • méně pohodlná navigační klávesa
  • chybí slot pro paměťové karty
  • příliš jednoduchý MP3 přehrávač
  • nemá vyzváněcí profily

Samsung D800 byl představen v listopadu 2005 spolu s dalšími čtyřmi telefony, které spojuje zejména velmi malá tloušťka. Model D800 si do své nabídky vybral Vodafone, kterému vděčíme za rychlé nasazení na náš trh. Z listopadové série by se k nám měl dostat také miniaturní model P300, ale bez podpory operátora je jeho nástup pomalejší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D800

Kdo podle názvu odhadoval, že se jedná o nástupce úspěšného modelu D600E, mýlí se. Model D800 má výbavu o něco horší. Telefon přesto splní nároky i náročnějších uživatelů a své zákazníky si získá prvotřídním konstrukčním zpracováním a čistým, moderním designem. Při koupi možná ustoupí rozum trochu stranou a budou rozhodovat emoce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D600E

Černá magie

Raději hned zpočátku uvedu na pravou míru smyl nadpisu. Model D800 nemíří do „vyšší společnosti“ královsky vybavených mobilů, ale svého majitele bude reprezentovat tak, že se sním může pochlubit i na večírku smetánky.

První dojmy z telefonu se ve mě stále drží. Tenká a široký placička s chromovými okraji a lesklým černým krytem působí velmi luxusně. Dojem trochu kazí reliéfy otištěných prstů a trochu odbytá zadní strana, který je prosta nápadu a je vyrobena z běžného matného plastu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do ruky tak akorát

Konstrukční zpracování je prvotřídní. Nikde nic neskřípe a výsuvné části po sobě hladce kloužou. Do krajních poloh jim pomáhají pružiny, takže při pohybu stačí překonat jen prvotní odpor a poté už je pohyb automatizován. Dorazy jsou tvrdé a telefon vždy hlasitě klapne, pokud pohyb nezbrzdíte. Při otevírání je nejlepší palec zapřít o spodní hranu vrchní části, při zavírání se opře o nenápadný výstupek pod displejem. Užitečnou maličkostí je automatický zámek klávesnice, který se aktivuje po zavření telefonu (lze ho ovšem i se zavřeným telefonem odemknout) a deaktivuje se při otevření.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční partie telefonu

Rozměry telefonu jsou 97 × 52 × 14,9 mm a hmotnost 98 g. U výsuvného telefonu je tloušťka 14,9 mm nevídaná a větší šířka přístroj ještě opticky ztenčuje. Přední strana je zcela plochá, s výjimkou malého vyvýšení pod displejem. Bez jakýchkoli plastických výstupků se obešla funkční část klávesnice. Plochá je také numerická klávesnice, která se odhalí po otevřená telefonu. Hmatem lze naštěstí rozeznat horizontální chromované proužky, které oddělují řady a vkusně oživují design.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
14,9 mm

Na levé straně je krytkou chráněný systémový konektor a pár tlačítek pro regulaci hlasitosti sluchátka, na pravé straně je osamocené tlačítko pro aktivaci fotoaparátu. Zezadu je telefon nudný. Matný černý plast je ozdoben pouze nevýrazným logem výrobce. Pod snímatelným krytem leží Li-Ion akumulátor, který by měl telefonu dodat energii až pro 210 minut hovoru a 220 hodin v pohotovostním režimu. Krátká praxe ukázala, že je potřeba nabíjet každý třetí den.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zezadu nic zajímavého • pod výstupkem je zřejmě anténa • přístup k SIM kartě


V druhé kapitole vyzkoušíme klávesnici, prohlédneme si displej, prozkoumáme uživatelské prostředí a budeme telefonovat. K vidění bude další video.

Témata článku: Samsung, , Samsung D600E, Samsung D800, Společnost, Prvotřídní zpracování, Jemný detail, Test, Mini model, Sam, Telefonista, Rychlé nasazení, Samsun, Mozaika, Přiblížený snímek, Krok, Špičkový design, Vesmírná střílečka, Nejoblíbenější funkce, Ostříží zrak