Samsung do světa brzy vypustí RCS Chatboty. Jak změní styl komunikace?

Ano, jedná se o funkci, která je ještě v plenkách, a do jejího komerčního uvedení uplyne ještě hodně času. Máme na mysli zprávy RCS (Rich Communication Services), jimž byl již v roce 2016 přisuzován titul „SMS 21. století“. Android je na RCS již delší dobu připraven v rámci své aplikace Zprávy pro Android, ovšem zprávy RCS potřebují i podporu samotných operátorů. A zdá se, že americký AT&T ve své síti podporu RCS pomalu zpřístupňuje, což ukázal uniklý firmware pro Galaxy S9 s květnovou aktualizací zabezpečení.

Součástí uniklého firmwaru je aktualizovaná verze aplikace Zprávy od Samsungu, která mimo záložek Konverzace a Kontakty nabízí i třetí záložku pojmenovanou Chatbots. Díky ní můžete komunikovat s automatizovanými chatboty (tj. chatovacími roboty) firem, které tento systém podporují. V současné době jsou na výběr informační weby (CNN), vyhledávače letenek (Skyscanner) nebo nákupní rádcové (Walgreens). Podpora chatbotů by měla v následujících měsících růst exponenciálně.

Chatboti vás tak mohou informovat o akčních nabídkách, pomoci s plánováním výletů, číst zprávy podle vybraných témat nebo třeba provést check-in letu bez toho, aniž byste se museli check-in provádět na stránkách letecké společnosti. Účty, které jsou k dispozici ke komunikaci, jsou ověřené, takže se nemusíte obávat, že by se za tyto společnosti vydával někdo třetí. V galerii se tak můžete podívat na to, jaké jsou možnosti chatbota od CNN, který pokrývá vybraná témata a upozorňuje vás na „Breaking news“.

Bude rok 2018 rokem RCS zpráv?

Podle mnohých bude právě rok 2018 rokem RCS zpráv. Jejich několikaletý vývoj se v posledním roce zintenzivnil, a první plody mají být vidět již letos. Mimo chatbotů je dalším přínosem RCS i jejich univerzálnost. I v základní aplikaci Zprávy máte mít do budoucna možnosti stejné, jako u komunikátorů WhatsApp, Telegramu nebo Facebook Messengeru. Mimo textu budete moci posílat fotky, různý multimediální obsah a mít rychlou informaci o doručení a přečtení zprávy.

Koncem dubna se provalily informace o připravovaném řešení Google Chat, které se má na Androidu výhledově stát hlavním RCS klientem a také defaultním prostředníkem pro zprávy a účty všeho druhu. Nejedná se o samostatnou aplikaci ale o jakýsi „hub“ zprostředkující komunikaci s texty a multimediálními soubory. RCS zprávám na Androidu je zvěstována velká budoucnost, často jsou zmiňovány i jako konkurence pro iMessages od Applu. Skutečnost je ale jiná.

Klepněte pro větší obrázek
RCS zprávy potřebují spoluprací poskytovatelů OS, výrobců i operátorů. Jen tak je možné spolupráci dotáhnout do očekávaného cíle. Toto je seznam všech, kteří v dubnu 2018 podporují RCS Universal Profile

Hlavním rozdílem je absence „end-to-end“ šifrování na straně RCS. Komunikace je tedy stejně (ne)bezpečná jako SMS zprávy. Na druhou stranu jsou RCS zprávy zpětně kompatibilní i s archaickými„esemeskami“. RCS se však bude rozšiřovat pomalu, je totiž navázána na podporu poskytovatelů OS, výrobců a operátorů. V současné době je mezi partnery i 11 výrobců a 55 operátorů. Mezi nimi najdeme i „naše“ nadnárodní operátory T-Mobile a Vodafone. Budoucnost tak může, s ohledem na podporu RCS, vypadat zajímavě i v našich luzích a hájích.

Zprávy RCS - budoucnost textové komunikace na Androidu:

Zdroj Xda-developers, Jibe

Váš názor Další článek: Mašina na peníze zvyšuje obrátky. Apple zvedl prodej iPhonů i zisk

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S9, Multimediální soubor, Samostatná aplikace, Velká budoucnost, Poslední rok, Informační web, Nákupní rádce, Operátor, Breaking News, Vybrané téma, Následující měsíc, Samsun, První plod,